Afacerea „Ciururile lui Piti”, caz închis. Dosarul a fost clasat, chiar dacă un expert a constatat un prejudiciu de aproape 20.000 de euro

3
2247

Ancheta penală, declanșată în urma dezvăluirilor publicației atacul.ro, privind achiziția de către firma Publiserv SA a două autovehicule de la societatea Izopoint SRL, firmă a familiei fostului prefect de Neamț, Vasile Panaite, a fost finalizată, soluția anchetatorilor fiind de clasarea a dosarului. Acest lucru înseamnă că polițistului care a lucrat în dosar și procurorului de caz li s-a părut absolut normal că Publiserv SA, firmă a Consiliului Local Piatra-Neamț, condusă la acea vreme de Adrian Niță, actualul om de taină al lui Ionel Arsene, a cumpărat de la Izopoint două autovehicule la prețuri mult supraevaluate. Asta o poate spune orice persoană care se pricepe cât de cât la mașini. Cum anchetatorii nu au reușit să probeze frauda, artizanii afacerii au scăpat basma curată. Așa cum au scăpat și alte persoane care au jefuit alte companii ale Consiliului Local Piatra-Neamț sau ale Consiliului Județean Neamț. Toate dosarele privind jafurile petrecute la aceste societăți au fost clasate. Nimeni nu a fost tras la răspundere.

Nu știm cu și-au argumentat anchetatorii soluția în afacerea „Ciururile lui Piti”, însă știm că a existat o expertiză care confirma jaful și mai știm că una dintre mașinile cumpărate, o autoutilitară, arăta în ultimul hal. Când redactorul atacul.ro a pozat-o în curtea companiei Publiserv, autotutilitara DAF avea bena susținută de un dulap din lemn.

Izopoint SRL a obținut 25.000 de euro pe cele două masini vândute  către Publiserv. Afacerea a fost excelentă, mai ales că cel puțin una dintre ele era perfectă pentru fier vechi. Tranzacția a fost încheiată în aprilie 2017, iar în toamna anului 2018, când polițiștii au întocmit dosar penal, un expert a evaluat cele două autovehicule vândute de Izopoint SRL societății Publiserv cu suma totală de 25.000 de euro.

Expertiza arăta că cele două autovehicule cumpărate de Publiserv de la Izopoint  SRL, o camionetă DAF și o autoutilitară Fiat Ducato (FOTO), nu valorează mai mult de 16.000 de lei, adică 3.400 de euro, în condițiile în care firma primăriei plătise 25.000 de euro.

În plus, expertul a mai constatat, în toamna anului 2018, că nu fusese semnat contractul, deși mașinile se aflau în curtea Publiserv SA, iar Izopoint își încasase toți banii pe ciurucurile vândute.

În momentul încheierii afacerii, director la Publiserv SA era Adrian Niță (numit cu sprijinul PSD), prieten la cataramă la acea vreme cu Vasile Panaite, ambii fiind buni amici de-ai lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Cei doi, Niță și Panaite, au fost chiar prieteni la cataramă. Despre fostul prefect Panaite, procurorii DNA afirmă că el era cel care controla firma Izopoint, unde asociat unic și administrator, la momentul tranzacției, era soția sa.

Cronica scurtă a unei țepe de aproape 22.000 de euro

Afacerea despre care un expert a afirmat că a prejudiciat firma Publiserv cu peste 20.000 de euro, a fost încheiată doar în câteva minute. În data de 21 aprilie 2017, firma primăriei și-a exprimat, pe SEAP, disponibilitatea de a cumpăra două autovehicule: un DAF 45.310 basculabil, cu macara, și un Fiat Ducato cu 7 locuri. La ora 9.09 apărea pe SEAP anunțul societății Publiserv în care anunța că dorește să cumpere o autoutilitară Fiat Ducato, cu cabină dublă, caroserie BA suprastructură deschisă, sarcină utilă 1.228 kg, număr locuri – 7, capacitate motor 2.287 cmc, diesel. La ora 10.31 era inițiat anunțul, iar la, atenție!, 10.33, apărea oferta Izopoint acceptată de Publiserv. Astfel, Publiserv a cumpărat de la firma fostului prefect un Fiat Ducato, an de fabricație 2007, cu prețul de 41.933 lei. Cum prețurile de pe SEAP nu conțin TVA, rezultă că Publiserv a plătit pentru mașina celor de la Izopoint 49.900 lei, ceea ce în euro înseamnă, la cursul din ziua respectivă, 10.991 euro, cu TVA inclus.

A doua mașină, o adevărată catastrofă pe patru roți, care a ajuns în curtea Publiserv a fost o autoutilitară DAF, echipată (sic!) cu macara și basculantă, an de fabricație 2001. Anunțul a fost publicat pe SEAP la ora 10.38, în data de 21 aprilie, și a fost inițiat la ora 10.41. Atribuirea avea să se facă un minut mai târziu, respectiv la 10.42. Publiserv a achitat 67.500 lei, cu TVA inclus, adică 14.867 euro pentru această autoutilitară DAF.

Nefuncțională, autoutilitara DAF a stat o vreme  în curtea Publiserv. Cu bena susținută de un dulap din lemn, autoutilitara, ce are volanul pe dreapta, a fost reparată pe banii Publiserv SA. Și deloc puțini. Vorbim de 13.100 lei (vezi lista), fără TVA, bani dați numai pe piese, pentru că manopera nu a mai fost pusă la socoteală, deoarece mașina a fost reparată de muncitorii Publiserv.

Lista cu piesele cumpărate de Publiserv pentru reparația autoutilitarei DAF:

Toate aceste aspecte li s-au părut corecte celor care au anchetat tranzacțiile, polițist și procuror.

O glumă de dosar penal, soluționat cu o clasare de tot râsul. Normal că nimeni nu s-a autosesizat pentru a verifica cum au reușit anchetatorii să claseze această țeapă de proporții. Și de ce ar face-o, din moment ce anchetele privind jaful din banul public  au avut, în toate cazurile, soluția de clasare.

Daniel MURARU

Citește și:

(DOCUMENT) Cum a făcut ex-prefectul Piti 22.000 de euro în câteva minute

Cum și-a vândut prefectul Piti „ciurul” cu 15.000 de euro unei firme a primăriei

Prefectul „Piti” și rabla lui vândută ca bună la Publiserv. Firma primăriei a cheltuit 20.000 de euro cu acest „ciur”

 

3 comments

 1. FLORIN 25 august, 2021 at 19:44 Răspunde

  Caracatita mafiota din Justitia praf de coruptie si incompetenta platita cu salarii aberante si pensii speciale/serviciu halucinante la ”treaba”.
  Prostii prostilor le platesc degeaba fara sa ceara NIMIC in schimb.
  In Neamt daca ”cunosti” si pe femeia de serviciu de la Politie/Parchet nu faci puscarie.Primesti NUP.Daca ai alte”relatii”mai ”sus”nu ai nici o emotie…..se dau peste cap sa dea NUP,sa ofere ”consultanta”in bagatelizarea si compromiterea acelui dosar.
  Nici un hot nu a fost condamnat de Justitia maronie din Neamt.Atat de CORUPTA e.
  Sluga fara caracter care s-a”ocupat”de dosar a fost ”indrumata” de caracatita sa ”inchida dosarul”.Ca multe altele.
  Asta e tot.
  Prostii primesc ce merita.

 2. Nica Daniela 26 august, 2021 at 09:23 Răspunde

  Nu este un caz singular acest model de achizitie pe repede inainte. Grupul de lucru de la Primaria Dobreni a achizitionat in august 2017, de la furnizorul Popa M Valer Intreprindere Individuala, pe acelasi model, o rabla de autobasculanta care a necesitat, ulterior reparatii costisitoare. La distanta de 2 ani si 5 luni, primarita Cretu Vasilica (artizanul acestui jaf din bani publici) impreuna cu Brahariu Gianina, contabil sef si Mancas Octavian, consilier juridic, au inventat fapta ilicita in legatura cu aceasta achizitie. De la acelasi furnizor vestit s-au achizitionat in oct 2017 piese auto si anvelope, dar in acest caz, cei trei tartori nu au vazut fapte ilicite. Oare de ce? Primarita si celelalte doua personaje sant in ca bine mersi. Stacescu Viorica, membra in comisia de receptie bunuri si servicii, a recunoscut ca semnat NIR-ul pe incredere, fara sa vada documentele de achizitie si pe cele de provenienta ale autobasculantei. Pentru ca erau tinute ascunse de catre primarita Cretu Vasilica. Oare presedintele comisiei de receptie, viceprimarul Ariton Vasile si al doilea membru al comisiei, Morariu Mihnea, tot asa au semnat, “fara nimic”? Vom vedea in curand, o posibila decizie a instantei. Poate mai rasar niste inscrisuri interesante pana atunci. Daca Piti trebuia musai sa scape de ciurucuri, se pare ca reusit si a scapat si nepedepsit. Doar santem in ROMANIA.

 3. Nica Daniela 27 august, 2021 at 08:36 Răspunde

  In aceasta situatie exista de bine, de rau o expertiza, chiar si dupa incheierea procedurilor de achizitie. In cazul autobasculantei achizitionate de Primaria Dobreni, extinderea verificarilor si eventual cooptarea unui expert tehnic care sa confirme “starea buna de functionare” a mijocului de transport in cauza (asa cum a scris furnizorul in oferta), au fost refuzate in mod categoric de catre primarita Cretu Vasilica. “Te crezi destept, cine esti tu sa ceri informatii amanuntite? Daca esti prost, pleaca, sa nu te mai vad in Primarie! Eu sint sefa ta, nu Brahariu sau Ariton.” Asa si-a folosit primarita Cretu Vasilica, prerogativele functiei pentru a-l favoriza pe prietenul Popa M Valer, inlesnindu-i cale libera spre umplerea buzunarelor cu 20000 de euro.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.