Concurs cu dedicație la primărie. Pentru un post de șofer de microbuz școlar se cere armata satisfăcută sau certificat de pompier

1
5294

Primăria Războieni va organiza, la jumătatea lunii septembrie, un concurs pentru ocuparea postului de șofer pe microbuzul școlar. Anunțul a fost publicat, la finele săptămânii trecute, pe site-ul primăriei, iar discuțiile nu au întârziat să apară. Motivul: două dintre condițiile pe care trebuie să le întrunească cei care vor să ocupe postul au fost introduse, spun sătenii, pentru a favoriza un anumit candidat, respectiv pe un cumnat de-al primarului Bogdan Țarălungă.

Punctul 3 din lista condițiilor impuse a stârnit nemulțumirea celor care și-ar dori să candideze pentru post. Nici punctul 2 nu este ușor de îndeplinit, deși este vorba despre un loc de muncă de șofer de microbuz școlar.

Așadar, candidații trebuie să fie posesori de permis de conducere categoriile B,C și D, condiție discutabilă, pentru că șoferul unui microbuz școlar trebuie să aibă permis pentru D, categoriile B și C fiind necesare pentru a conduce alte autovehicule.

Cea de-a treia condiție, cea mai dubioasă, impune candidaților să aibă stagiul militar satisfăcut la specializarea pompieri sau să fie posesori ai certificatului de specializare în meseria de pompier servant.

Cu toate că postul se adresează șoferilor cu permis categoria D, iată că la Primăria Războieni nu este suficient doar atât. Trebuie să fi făcut armata și nu oriunde, ci la Pompieri, deși obligativitatea satisfacerii stagiului militar a fost eliminată încă din 2007. Sau trebuie să fi urmat un curs de pompier servant, care durează o lună.

„În comună se știe că postul este unul cu dedicație pentru o rudă de-a primarului, mai exact pentru unul dintre cumnații săi care a venit recent din Italia. Cum poți să impui ca și condiție de participare la concursul pentru ocuparea unui post de șofer microbuz școlar să ai armata la pompieri sau certificat de pompier servant. Sunt mulți care vor să se înscrie, însă nu întrunesc această condiție care se vede că este cu dedicație clară. Ce treabă are munca de șofer pe microbuz școlar cu cea de pompier?”, și-a arătat nemulțumirea un sătean din Războieni.

Acesta ne-a mai spus că la concursul pentru angajarea unui șofer pe autospeciala PSI, Primăria Războieni nu a impus ca și condiție de participare satisfacerea stagiului militar la pompieri sau deținerea unui certificat pompier servant.

„Viitorului șofer pe autospeciala PSI nu-i ceri să fi fost soldat la pompieri și nici certificat de pompier servant, în schimb, impui condiția asta la șoferul de microbuz. Haideți, să fim serioși!”

Șoferul de pe microbuz, pompier în vacanțe

Bogdan Țarălungă, primarul comunei Războieni, afirmă că tot ceea se vorbește despre acest concurs sunt pure speculații, că nu face parte din comisia de concurs și nici nu a fost cel care a redactat condițiile de participare. Primarul are și o explicație pentru condiția privind stagiul militar la pompieri sau deținerea certificatului de pompier servant, afirmând că viitorul șofer de microbuz va lucra, în timpul vacanțelor școlare, la serviciul de pompieri al comunei. Primarul afirmă că la serviciul de pompieri al comunei lucrează 4 pompieri servanți, plus șeful lor, care se ocupă de „hârțogăraie”. Pentru a asigura permanența, în perioadele de concedii sau când lipsește unul dintre pompieri, ar mai trebui un pompier servant. Aici intervine șoferul de microbuz.

„Pentru a acoperi permanența, în special în perioada concediilor, este nevoie de încă un pompier servant la serviciul primăriei. Viitorul șofer de microbuz va fi, în timpul vacanțelor școlare, pompier. În cele 4 luni de vacanță, cei patru pompieri își vor putea lua concedii fără probleme, că permanența va fi asigurată prin venirea celui de-al cincilea pompier. S-a cerut și B-ul, pentru că șoferul de pe microbuzul școlar, în intervalul 8.30-11.00, când duce și aduce copii, va fi șofer la primărie pe mașina mică. Va merge cu contabila la bancă, de exemplu”, a declarat primarul.

Acesta a menționat că nu are nicio implicare în organizarea concursului, șeful comisiei fiind viceprimarul, cel care a redactat condițiile de participare. Țarălungă afirmă că nu poate să-i interzică cumnatului său să participe la concurs, dacă asta dorește, iar că ceea ce se discută nu sunt decât simple speculații.

„E dreptul fiecăruia să se înscrie, nu fac parte din comisia de concurs. Eu ce să fac dacă cumnatul meu vrea să se înscrie. S-a afișat organizarea concursului, poate participa cine dorește”, a declarat Țarălungă.

Întrebat de ce nu prelungit termenul pentru organizarea concursului  pentru a oferi posibilitate și altora să participe, după obținerea certificatului de pompier servant (n.r. cursul durează o lună), primarul a spus că postul a fost bugetat pentru a doua jumătate a anului și că oricum s-a întârziat destul de mult.

Concursul va avea loc pe 9 septembrie (proba scrisă) și pe 14 septembrie (interviul), ceea ce înseamnă că viitorul șofer de microbuz va intra în pâine la data începerii noului an școlar. Prima vacanță este prevăzută, pentru învățământul primar și preșcolar, între 25 și 31 octombrie 2021. În perioada 14 septembrie – 25 octombrie, noul șofer de microbuz are posibilitatea să urmeze cursul pentru a obține certificatul de pompier servant. Acest curs durează o lună și costă 500-600 de lei.

Este evident că această condiție impusă de organizator are scopul de a selecta drastic candidații, pentru că impunerea ei nu are nicio logică, în condițiile în care certificatul de pompier servant poate fi obținut și după câștigarea concursului. Tocmai de aceea, organizatorul concursului este obligat să elimine această condiție de participare. În caz contrar, autoritățile sunt obligate să se autosesizeze pentru că vorbim despre o condiție abuzivă care limitează ilegal participarea unor candidați, care nu avut treabă cu pompieria, la acest concurs.

Trebuie ținut cont și de faptul că pe pagina de internet a primăriei se menționează că este vorba despre „Anunț  concurs șofer microbuz școlar”. Nu se face nicio referire la serviciile de pompier pe care le va presta cel care va câștiga postul. Nici în conținutul anunțului nu se face vreo referire privitoare la activitatea de pompier. (vezi anunțul AICI)

Foto: Facebook.com/MinisterulLucrarilorPublice

Daniel MURARU

1 comment

 1. FLORIN 23 august, 2021 at 16:35 Răspunde

  Nu ne mai mira.
  Deja administrarea de catre PNL prin Carabelea a acestui oras a ajuns sa fie echivalentul incompetentei,indolentei si a nesimtirii fata de cetatenii,putini intr-adevar, care s-au deranjat sa-i VOTEZE.
  Cei care au stat acasa au avut dreptate,nu aveau cu cine sa voteze.
  Iar acum se vede acest lucru.
  Aceleasi smenuri si incompetenti platiti cu salarii aberant de mari absolut degeaba ca pe vremea (***) Gavrilescu si a penalului Chitic.
  In topul acestor mega incompetenti sunt cei 2 viceprimari.
  In cateva luni sa-ti pierzi mare parte din electoratul care te-a votat este o ”performanta”iesita din comun,nemaiauzita.
  Bravo Carabelea!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.