Locuințele, la prețuri de infarct. Salariul mediu net pe județ, printre cele mai mici. 35% dintre angajați sunt plătiți cu salariul minim

0
1827

Prețurile imobilelor au luat-o razna, în această perioadă, însă, chiar și în aceste condiții, sunt destui cei care cumpără case și terenuri cu valori exorbitante.

Specialiștii preconizau scăderi masive ale prețurilor din cauza mișcărilor de pe piața muncii în contextul pandemiei (pierderea job-urilor, închiderea afacerilor, scăderea salariilor etc), dar efectul a fost invers, prețurile efectiv au explodat, fără un suport real.

În același timp, puterea de cumpărare a nemțenilor a rămas la fel de redusă ca și în anii precedenți, iar investitorii serioși, care să creeze locuri de muncă bine plătite, stabilitate, ocolesc județul.

Pe lângă prețuri, și vânzările de imobile au crescut spectaculos în acest an, dacă este să facem o comparație cu anul 2019, când nu știa nimeni ce urma să se abată asupra omenirii, dar și când salariile bugetarilor își continuau creșterea.

Apartament în Târgu-Neamț – 85.000 de euro

În Piatra-Neamț, un apartament cu 4 camere, situat pe Calea Romanului, este scos la vânzare cu 125.000 de euro, unul cu 3 camere, de pe Bulevardul Traian, ajunge la 87.000 de euro, iar unul cu două camere, în Precista, costă 67.000 de euro.

Un apartament cu 4 camere, situat în orașul Roman, ajunge la 85.000 de euro, iar unul cu 2 camere – 70.000 de euro.

Târgu-Neamț rivalizează cu municipiile Piatra-Neamț și Roman în privința prețurilor practicate la locuințe. Astfel, un apartament cu 4 camere costă 85.000 de euro, iar unul cu 3 camere – 60.000 de euro.

La Bicaz, prețul unui apartament cu 4 camere urcă la 40.000 de euro, în timp ce la Roznov, 35.000 de euro costă un apartament cu 3 camere.

Casele sunt valorificate la prețuri ce depășesc 500.000 de euro, în funcție de localitatea în case se află, suprafață și dotări.

În același timp, în Neamț, 35% dintre angajați erau remunerați cu salariul de bază minim brut pe economie, iar salariul mediu net pe județ se cifra la 2.790 de lei/salariat, printre cele mai mici din țară.

Vânzările, creșteri considerabile față de anii precedenți

Datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că, în Neamț, luna trecută au fost vândute 814 de imobile, mai puțin cu 15 față de aprilie și în creștere cu 473 de imobile vândute față de mai 2020.

O comparație cu luna mai 2019 arată că, în mai 2021, vânzările de imobile au crescut cu 149.

Luna trecută, cel mai bine vândute au fost terenurile cu și fără construcții (465 de suprafețe), locuințele și spațiile comerciale (200 de unități) și terenurile agricole (129 de suprafețe).

După numărul imobilelor vândute, județul Neamț s-a clasat, în mai, pe locul 20 în țară.

(Sursa foto: www.interest.co.nz)

N.R.

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.