Undă verde de la Înalta Curte pentru începerea procesului de corupție în care sunt judecați Cozmanciuc și Marcoci

1
1906

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au dispus, astăzi, începerea procesului de corupție care-i vizează pe deputatul Mugurel Cozmanciuc, fostul director de investiții de la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), Vlad Marcoci, și omul de afaceri Sorin Ovidiu Ciufudean. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.

Decizia a fost luată în dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză pe Cozmanciuc că ar fi pretins 500.000 de lei de la Vlad Marcoci, dându-i de înțeles că poate interveni pentru ca la șefia ANAR să fie numită o persoană agreată de omul de afaceri Sorin Ciufudean, prieten de-al lui Marcoci. Acesta ar fi avut rolul de intermediar în toată afacerea, înțelegere care nu a fost dusă la bun sfârșit din cauză că în funcție a fost numită o altă persoană, respectiv președintele PNL Mureș, conform algoritmului stabilit în partid.

Magistrații au constatat legalitatea sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție cu rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție, legalitatea administrării probelor și au dispus începerea judecății.

„În temeiul art. 346 alin.4 Cod procedură penală, constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală cu rechizitoriul nr. 4/P/2020 din 22 februarie 2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău privind pe inculpaţii Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Marcoci Vlad, Ciufudean Sorin Emanoil, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Marcoci Vlad, în cuantum de 627 lei, rămâne în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, azi, 25 mai 2021”, se arată în decizia de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La termenul din 21 aprilie al dosarului, magistrații au admis în parte cererile și excepțiile formulate de către cei trei inculpați și au dispus trimiterea cauzei la DNA în vederea îndreptării unor erori materiale. În plus, Înalta Curte a exclus, ca nelegală, o adresă emisă de anchetatori către BRD și răspunsul băncii la această adresă. Documentele dovedeau că partenera de viață a lui Sorin Ciufudean (FOTO) a restras din bancă suma de 200.000 de lei, bani care, afirmă DNA, ar fi fost remiși de Ciufudean prin intermediari, Marcoci și încă un personaj judecat în alte două dosare de corupție, lui Mugurel Cozmanciuc pentru ca la șefia Administrației Naționale Apele Române să fie numită o persoană agreată de omul de afaceri.

Tot la termenul din aprilie, judecătorii au dispus trimiterea cauzei la DNA pentru restabilirea legalității actelor de urmărire penală și îndreptării unor erori materiale. Astfel, procurorul de caz a fost nevoit să remedieze neregulile constatate, după care a comunicat judecătorului de cameră preliminară că menține dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor.

Mugurel Cozmanciuc, Vlad Marcoci și Sorin Ciufudean au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în februarie acest an, acuzațiile aduse fiind cele de trafic de influență, cumpărare de influență, respectiv instigare la cumpărare de influență.

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri. Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri.
Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană”
, se arată în comunicatul DNA din 23 februarie.

Daniel MURARU

Citește și:

Instituție strategică a României, raiul pungașilor. Jocul Marcoci-Cozmanciuc pentru numirea directorului general la „Apele Române” și traseul șpăgii

 

1 comment

  1. Liviu 27 mai, 2021 at 10:29 Răspunde

    Mugurel a inceput sa dea banii inapoi, pe ici pe colo, de frica unor alte dosare. Nu cei din dosar, ci pe cei luati de prin Neamt. Nu a restituit toate sumele, dar e un inceput

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.