Obezitatea, întotdeauna o problemă de actualitate. Poate fi disbioza cauza?

0
878

Obezitatea este o anomalie metabolica, manifestată prin creșterea masei țesutului adipos, ca urmare a unui bilant energetic pozitiv, cu predominanța lipogenezei față de lipoliză.

 

 

 

 

Astăzi, din ce în ce mai mulți oameni suferă de un dezechilibru sever al microflorei intestinale, denumit disbioză, cu efecte grave asupra sănătății și apariția supraponderalității și obezității. Întregul organism este afectat de modificarea acestei microbiote, care este multifactorială (modificări ale dietei umane, acum prea bogate în alimente ultra-procesate, fumat, stil de viață, stres, agenți patogeni, utilizare de antibiotice, radiații etc.).

La persoanele obeze, există o scădere generală a diversității bacteriene în intestine. În majoritatea studiilor, atât la om, cât și la modelele pe animale, obezitatea pare să fie asociată cu un raport modificat între Bacteroidetes și Firmicutes, care arată o scădere a numărului de Bacteroidetes în timp ce Firmicutes cresc.

Colonizarea microbiană a intestinului uman, încă din primele zile de viață este un proces complex, intricat, din care rezultă o relație simbiotică cu gazda căreia îi menține starea de sănătate și homeostazia. Cele patru tipuri bacteriene dominante in intestinal uman sunt Firmicutes, Bacteriodes, Actinobacteria și Proteobacteria. Cele mai multe bacterii aparțin grupului Bacteroides, Clostridium, Faecalibacterium, Eubacterium, Ruminococcus, Peptococcus, Peptostreptococ și Bifidobacterium. Alte genuri, precum Escherichia și Lactobacillus, sunt prezente într-o măsură mai mică. Specii numai din genul Bacteroides constituie aproximativ 30% din toate bacteriile din intestin, sugerând că acesta este deosebit de important în funcționarea organismului. Compoziția diversității bacteriene pare să se schimbe între persoanele slabe și cele obeze, crescând numărul de Firmicutes în detrimentul Bacteroides la pacienții obezi.

Supraponderalitatea și obezitatea sunt cele mai importante maladii asociate cu dezechilibrul microbiotei intestinale, alături de sindromul colonului iritabil, bolile inflamatorii ale colonului, cancerul de colon, gastroenteritele, enterocolitele necrozante neonatale, colitele pseudomembranoase, pneumatoza cistoida intestinală.

Compoziția microbiotei intestinale este puternic afectată de modelele dietetice. O dietă bogată în grăsimi și cu conținut ridicat de zahăr “în stil occidental” mărește abundența relativă a Firmicutes în detrimentul Bacteroideților pe modele animale.

O meta-analiză recentă a concluzionat că adulții care consumă mai mult de trei porții de cereale integrale au avut un risc constant mai mic de obezitate (Ye si colab., 2012). Se postulează consumul de cereale integrale in vederea reducerii riscului de boală cronică prin efectele benefice asupra reglării greutății corporale. Studii observaționale sugereaza ca tările cu consum de 3 porții de cereale integrale /zi (~ 48 g) sunt asociate cu un indice de masă corporală mai mic și adipozitate scăzută.

În concluzie, influența negativă a microbiomului prin consumul de produse alimentare industriale cu adaos de conservanți artificiali, dar si prin tratamente antibiotice inadecvate, conduce la starea de disbioză. Corpul uman intră acum in contact cu peste 40.000 de „toxine” diferite (metale grele, reziduuri de pesticide, îngrășăminte chimice, antibiotice, hormoni, oragnisme modificate genetic, materiale plastice, emisiile de la autovehicule, aditivi alimentari, arome artificiale, compuși cosmetici, produse de activitate chimico-industrială, artificiale, câmpuri electromagnetice etc.). Astfel, sistemul digestiv, ficatul, rinichii sau sistemul imunitar sunt suprasolicitate și adesea depășite, conducand la o intoxicație general prin blocarea enzimelor și în cele din urmă boală. Pentru a reveni la starea normal a microflorei intestinale este nevoie de adoptarea unui stil de viață sănătos prin consumul a mai multor alimente mai puțin procesate.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată,evacuare chist tiroidian/paratiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină,densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității.

Pentru mai multe informații puteți vizita blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro

Articol de la partener

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.