Când va recupera Poliția locală prejudiciul produs de un consilier juridic al Primăriei Piatra-Neamț

2
1605

Procedura recuperării prejudiciilor cauzate statului este una extrem de greoaie, iar de multe ori durează ani. Este și situația unui consilier juridic de la Primăria Piatra-Neamț, care a încasat ilegal, pe PFA-ul său, peste 60.000 de lei de la Poliția Locală Piatra-Neamț. Asta a constatat Camera de Conturi Neamț în urmă cu mai bine de 5 ani, iar instanța a confirmat în urma unui proces care a durat 4 ani. Magistrații au constatat că ceea ce au identificat auditorii, adică un prejudiciu de 82.080 lei (62.000 lei pagubă efectivă și 20.080 lei majorări de întârziere) adus Poliției Locale în urma relației contractuale cu PFA Ștefan Dargoș Eduard, se confirmă și că banii trebuie recuperați. Însă, lucrurile nu sunt atât de simple, iar până când banii vor reveni în bugetul local, dacă acest lucru se va întâmpla vreodată, va mai trece o perioadă.

În primul rând, Poliția Locală trebuie să obțină o soluție favorabilă într-un alt proces deschis împotriva lui Eduard Dragoș Ștefan, la Tribunalul Neamț.

În 2017, Poliția Locală a contestat raportul Curții de Conturi și, în paralel, l-a acționat în judecată pe Ștefan Dragoș Eduard pentru recuperarea prejudiciului. Acest ultim dosar a fost suspendat pe perioada judecării primului. Acum, Poliția locală a cerut repunerea pe rol a dosarului suspendat. Cauza se află pe rolul Tribunalului Neamț, următorul termen fiind stabilit pe data de 24 iunie. Presupunând că nu vor fi probleme, iar instanța va încuviința executarea averii juristului, nu înseamnă neapărat că prejudiciul va fi recuperat rapid.

În declarația de avere completată, în anul 2020, de Eduard Dragoș Ștefan, publicată pe site-ul Primăriei Piatra-Neamț, juristul nu are niciun bun în proprietate. A avut o  mașină pe care a vândut-o cu 5.000 de euro, în 2019. În ceea ce privește veniturile salariale, individul a încasat, în 2019, o leafă de 53.038 de lei de la primăria pietreană.

Soția sa, care lucrează tot la Primăria Piatra-Neamț, a câștigat 48.120 de lei și deține în proprietate mai multe bunuri: un apartament (dobândit în anul 2017) și două autoturisme (Ford Ka – fabricat în 2006 și Mazda 2-  fabricat în 2015).

Cum a încasat consilierul peste 60.000 de lei pe persoană fizică

În anul 2016, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Neamț la Primăria Piatra-Neamț, auditorii au constatat că Eduard Dragoș Ștefan, în prezent consilier juridic în cadrul Serviciului Administrație Publică și Juridic al Primăriei Piatra-Neamț, a încasat, fără drept, o sumă considerabilă de la Poliția Locală Piatra-Neamț.

Decizia Curții de Conturi a fost atacată în instanță de Poliția Locală, iar procesul a început în februarie 2017. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacău care a decis, la finele lunii trecute, respingerea acțiunii Poliției Locale Neamț, ceea ce înseamnă că deciziile auditorilor, de recuperare a prejudiciilor constatate, vor trebui puse în aplicare. Astfel, Poliția Locală va trebui să recupereze peste 80.000 de lei, așa cum a decis Curtea de Conturi prin Decizia 24/14.09.2016, respectiv recuperarea prejudiciului estimat în sumă de 82.080 lei (62.000 lei + 20.080 lei) reprezentând plata serviciilor de consultanță achitate în intervalul iulie 2013-iunie 2016.

Auditorii au ajuns la această concluzie după ce au constatat că Poliția Locală Piatra-Neamț a încheiat  un contract de prestări servicii cu PFA Ștefan Dragoș Eduard. La data controlului, Poliția Locală Piatra-Neamț avea prevăzut și aprobat prin organigramă și Statul de funcții, în cadrul Biroului Administrație și Contabilitate, compartimentul Juridic și Resurse umane, două posturi, dintre care unul de consilier juridic. În perioada 2012 – 2016, postul de consilier juridic nu a fost ocupat, întrucât instituția nu a organizat concurs pentru ocuparea acestuia. În 2012, conducerea Primăriei Piatra-Neamț știa că Poliția Locală nu are jurist. Tocmai de aceea, în septembrie 2012, fostul primar Gheorghe Ștefan a venit cu un proiect de hotărâre care avea rolul să suplinească lipsa juristului la Poliția Locală. Astfel, Pinalti a propus, iar Consiliul Local a acceptat să fie împuternicit consilierul juridic Dragoș Ștefan, angajat în cadrul Aparatului permanent al Consiliului Local, să reprezinte în instanță și să acorde consiliere juridică Poliției Locale. Aleșii au fost de acord, numai că în Hotărârea Consiliului Local 285/2012 nu se menționează nicăieri că Ștefan Dragoș urma să fie remunerat pe PFA pentru serviciile sale la Poliția Locală. În HCL 285/2012 se spune sec că Dragoș Ștefan a acceptat să îndeplinească suplimentar și activitatea de asigurare a asistenței juridice din cadrul Poliției Locale, până când postul de consilier juridic va fi ocupat de o persoană de specialitate. Ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că nu s-a organizat concurs. De asemenea, în HCL nu se face referire la încheierea unui contract de consultanță juridică. În urma controlului, din 2016, a Curții de Conturi a ieșit la iveală și contractul încheiat de Poliția Locală cu PFA Ștefan Dragoș Eduard, adică consilierul juridic propus de Pinalti și acceptat, în septembrie 2012, de aleșii locali pentru a asigura servicii juridice Poliției Locale. De fapt, Dragoș Ștefan avea, în cadrul Poliției Locale, dublă calitate: acorda consultanță juridică ca atribuție de serviciu, conform HCL 285/2012 a Consiliului Local al Municipiului Piatra Neamț, și presta servicii prin PFA în baza unui contract. Auditorii au constatat că plata serviciilor către PFA s-a efectuat în baza unor documente care arătau că prestatorul a acordat consultanță juridică și administrativă salariaților din structura Poliției Locale în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le au stabilite în fișa postului sau în baza regulamentului de organizare și funcționare al poliției. Adică, vorbim de așa zise activități desfășurate de către PFA (pe hârtie), dar pentru care Poliția Locală are personal angajat. Astfel, pentru activitățile de relații cu publicul și răspunsuri la petiții, Poliția Locală are angajat personal care să îndeplinească aceste atribuții. La fel stau lucrurile și în cazul activității de urmărire a proceselor verbale de constatare, de secretariat și relații cu publicul etc

Conform HCL 285/2012, consilierul juridic Dragoș Ștefan a suplinit postul vacant de specialitate juridică din cadrul Poliției Locale, drept pentru care contractul de prestări servicii încheiat de instituție cu PFA Ștefan Dragoș Eduard pentru achiziționarea unor servicii de consultanță juridică contravine prevederilor legale. OUG nr.26/2012, la art. I (1) se spune clar: ”Autoritățile și institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridica nu pot achiziționa servicii juridice de consultanta, de asistență și/sau de reprezentare.” 

Daniel MURARU

 

2 comments

  1. Nica Daniela 23 mai, 2021 at 10:13 Răspunde

    Plangere penala si impotriva contabilului sef care a achitat sumele invocate, “conform factura si contract”, pe modelul de la Primaria Dobreni.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.