DSP verifică cum a fost angajată soția patronului de la SOS Security la Spitalul Județean. Ce explicații pregătesc reprezentanții spitalului

1
2200

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a solicitat conducerii Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț explicații cu privire la angajarea soției patronului societății SOS Security în cadrul Serviciului Resurse Umane, Organizare, Normare și Salarizare (RUONS).

Reprezentanții DSP vor să afle dacă a fost sau nu încălcat ordinul ministrului care reglementează normativul de personal din unitățile spitalicești, existând suspiciuni că acesta nu a fost respectat.

Ieri, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a avut loc o ședință a Consiliului de Administrație în cadrul căreia s-a discutat și despre angajarea soției patronului de la SOS Security, firmă care are încheiate mai multe contracte cu cea mai mare unitate medicală din județ. Nu știm dacă subiect al discuției a fost, de exemplu, și faptul că noul angajat nu are un birou unde să-și desfășoare activitatea. Folosește, spun surse din spital, cu acceptul unui coleg, colțul unui birou pe care abia dacă încape o agendă.

Angajații RUONS au trei birouri; șefa are la dispoziție unul, iar cei opt salariați, două birouri în care efectiv nu au loc să se miște. Sursele noastre afirmă că membrii CA-ului au avut pe masă și punctul de vedere al șefei  Carmen Moroșan de la RUONS, artizana angajării Monalisei Danciu în compartimentul pe care îl conduce. Moroșan ar fi explicat celor din Consiliul de Administrație că, în cazul Monalisei Danciu, care este fiica fostului polițist Florin Amihăesei, legea a fost respectată și că nu a fost depășit numărul maxim de angajați, prevăzut în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1224/2010 (aprobarea normativelor de personal). Actul normativ prevede că numărul de posturi pentru personalul tehnic, economic, informatică, administrativ şi de deservire poate fi majorat cu 15% pentru spitalele care au 800 de paturi şi peste, ca și în cazul spitalului nemțean. Conform ordinului, la Serviciul RUONS pot fi încadrate, în cazul spitalelor cu peste 800 de paturi, 7 persoane. Aplicând procentul de 15%, rezultă un număr de 8 angajați. Numai că, în acest moment, la RUONS sunt 9 angajați, organigrama fiind modificată, în martie, de consilierii județeni la solicitarea reprezentanților spitalului. Este clar că, analizând lucrurile din acest unghi, este vorba despre un abuz. Numai că șefa RUONS se apără spunând că, de fapt, procentul de 15% se aplică la numărul total de angajați TESA, situație în care ordinul ministerului nu ar fi încălcat. Este o chestiune de interpretare pe care DSP-ul are obligația să o dezlege. Acest lucru se poate face lejer, solicitând un punct de vedere juriștilor Ministerului Sănătății. De asemenea, se poate verifica cum au procedat alte unități spitalicești din țară. Pentru a fi analizată situația corect trebuie identificate în organigramă toate posturile prevăzute în OMS 1224/2010.

În plus, trebuie clarificat dacă a fost sau nu respectat articolul 7 din OMS 1224 care, printre altele, stipulează: „competența de majorare a numărului de posturi revine managerului (…)”. Concret, managerul este cel care are dreptul să majoreze numărul de posturi. Din discuțiile avute cu managerul Filimon a reieșit că acesta nu știa dacă a fost respectat sau nu normativul de personal, declarându-ne, în urmă cu câteva zile, că va verifica și acest aspect.

Noi am încercat, însă nu am găsit în organigrama spitalului (FOTO) salariații „compartimentului tehnic” și pe cei de la „administrativ”. Fără aceste informații este greu de stabilit cu certitudine dacă a fost sau nu depășit normativul de personal.

 

 

Numărul angajaților de la RUONS aproape că s-a dublat în 5 ani

 

Probabil, cei din conducerea spitalului vor analiza cu atenție modul în care a fost aprobat postul ocupat, prin concurs ce-i drept, de soția patronului de la SOS Security. Nu de alta, dar trebuie văzut dacă aprobarea solicitării șefei RUONS, de transformare a unui post de magaziner de la Serviciul Administrativ în unul de economist (cu salariul mai mare decât magazinerul), a avut la bază motive legale. Nu de alta, dar, în ultimii cinci ani, numărul angajaților din cadrul Serviciului RUONS aproape că s-a dublat. 

În organigrama SJU Neamț, aprobată de CJ Neamț, în 2016, la Resurse Umane erau 5 posturi (FOTO)

 

În martie 2021, legislativul județean a aprobat noua organigramă, în care la RUONS sunt 9 posturi. O creștere forțată a numărului de posturi, dacă ținem cont de faptul că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț avea, în 2016, 833 de paturi. Fix câte are și în prezent.

Politica angajărilor, din ultimii ani, de la Spitalul Județean Neamț a fost una destul de interesantă, numărul angajaților crescând, în ultimii 5 ani, cu câteva zeci. În 2016, spitalul avea 1.675 de salariați, iar acum are 1.750. Numărul de paturi, după cum spuneam, a rămas același: 833.

Daniel MURARU

Citește și:

Cum s-a angajat soția patronului de la SOS Security la Spitalul Județean. Suspiciuni de încălcare a unui ordin al Ministerului Sănătății

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Maria Sfetcu 18 mai, 2021 at 20:09 Răspunde

    Ha, ha, ha! Încearcă tu, pe persoană fizică să te angajezi!!! Chix. Dar cum naiba o persoană privată de succes, asa ca Mona, care a accesat fonduri europene în trecut și în prezent, vrea să fugă la stat? Ca și madam Panaite! E bine să sugi la țâța statului! Mi-e greață de ce trăim!!!
    O zi frumoasa tuturor

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.