Singurul candidat pentru șefia CJAS Neamț a picat concursul. Punctajul e rușinos. Instituția rămâne în sfera de influență a PSD

8
4847

 

Candidatul la funcția de director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț nu a reușit să obțină punctajul necesar pentru a fi admis la concursul organizat joi pentru ocuparea acestui post. Asta înseamnă că instituția rămâne, în continuare, în sfera de influență a PSD, parte din actuala conducere datând din perioada guvernării social democrate. 

Candidatul, al cărui nume nu a fost făcut public deoarece a fost invocat GDPR-ul, a obținut rușinosul punctaj de 50,20 la proba scrisă, iar pentru a fi admis avea nevoie de minimum 70 de puncte.

Sursele atacul.ro afirmă că persoana care a participat la concursul pentru ocuparea postului de director general al CJAS lucrează în instituție, dar nu ocupă o funcție de conducere. În plus, a fost singura care a candidat pentru acest post. Angajatul CJAS ar avea susținerea USR-PLUS, unul dintre partidele aflate la guvernare.

Însă, se putea și mai rău. Este cazul unuia dintre candidații pentru postul de la CAS Dâmbovița, care a obținut numai 11,30 de puncte.

La nivel național, doar 5 dintre cei 33 de candidați, care au participat la concursul de joi pentru ocuparea funcțiilor de director general al caselor de asigurări de sănătate din 35 de județe, plus București, au fost admiși.

Candidații care au promovat proba scrisă, în urma interviului pe care îl vor susține pe 12 mai, vor conduce casele de sănătate din județele: Maramureș (cu un punctaj de 93,30), Iași (80,70), Tulcea (79,80), Cluj (79,75), Bistrița-Năsăud (70,10).

Ceilalți 28 de candidați, care au fost prezenți la concurs, au fost respinși. Pe lista Casei de Asigurări de Sănătate figurează 54 de candidați, însă doar 33 s-au prezentat la concurs. 

Mare parte dintre cei respinși sunt actuali directori de case județene de asigurări de sănătate, majoritate anumiți în perioada guvernării PSD. Ei vor rămâne, în continuare, în funții până când posturile vor fi scoase din nou la concurs. 

Rezultatele proaste sunt cauzate, în mare parte, de subiectele deloc ușoare. În plus, candidații au avut de învățat, într-un timp foarte scurt, foarte multe legi, ceea ce chiar și pentru un om din sistem ar fi aproape imposibil, spun cunoscătorii. Culmea este că USR-Plus a declarat că dorește să scoată „Sănătatea” din sfera de influență a PSD, însă, așa cum se vede, nu reușește să-și impună oamenii în funcții de conducere. În această situație, oamenii PSD-ului gestionează și de acum încolo bugete de sute de milioane de lei, bani proveniți din cotizațiile la Sănătate ale românilor.

Cheltuieli uriașe, după buget

În acest moment, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate este condusă, prin delegație, de Marieana Atomulesei, ca director general. Director executiv al Direcției Economice este Antoaneta Mihăeș, iar director executiv al Direcției Relacții Contractuale este Valeria Gabriela Zamfir.

CJAS este instituția din domeniul sănătății care gestionează un buget considerabil.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, în numai 4 luni, în perioada ianuarie – aprilie, instituția nemțeană a cheltuit aproape 262 de milioane de lei, cea mai mare sumă, de 69,10 milioane de lei, reprezentând transferuri către unitățile sanitare pentru acoperirea creșterilor salariale. În același timp, CJAS a înregistrat cheltuieli de 54,25 de milioane de lei cu materialele și prestările de servicii cu caracter funcțional, la capitolul „Spitale generale”,  la „Asistență medicală primară” – 24,39 de milioane de lei, la „Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ” – 33,90 de milioane de lei, iar la capitolul „Medicamente cu și fără contribuție personală” – 38,57 de milioane de lei.

N.R.

 

8 comments

 1. Virgil 9 mai, 2021 at 09:21 Răspunde

  Să fim înțeleși! Oameni ca ăștia formează sistemul. Nu sunt pregătiți. Nu sunt interesați să se pregătească, să știe, să cunoască. Banul la finele lunii, ăla e important. Păi dacă tu știi că minim e 7, te pregătești, înveți, ca sa nu te faci de căcat. Dar în țara asta, unde analfabetismul funcțional e in floare, ce mai e de spus. Înțeleg că persoana lucrează în sistem, în mod normal are habar. Dacă atâta a putut????? Mai înțeleg că e de la usr. Păi cum facem?????? Chiar și cu concurs, de ce e de la usr??? Pai nu vorbeau ei de depolitizarea instituțiilor? Useristi demonstrează că nu au nici un respect față de alegători. Oameni buni, nu există decât interesul. Despre ce usr vorbim?

 2. constantin 10 mai, 2021 at 09:24 Răspunde

  Iata ca un examen serios fara interventii politice, scoate in evidenta slaba pregatire a celor propusi politic.Deci efectiv cine intra in politica este habarnist profesional.Totusi acesti indivizi au de administrat bugete foarte mari.Cred ca ar fi bine sa fie scoase la concurs toti cei ce ocupa functii de conducere.La Neamt o doamna e ratacita pe la contractari si relatii de vreo doua decenii si nimeni nu o intreaba nimic despre capacitatea profesionala.

 3. Andrei Varga 10 mai, 2021 at 13:59 Răspunde

  De genul chelneriței de la master .Barul master .
  Cunoștea pdf. Chimia mai subțire, dar făcea un cocktail demențial .

 4. Mihai 10 mai, 2021 at 16:37 Răspunde

  Vedeți ce a zis mai sus Constantin (nu il cunosc dar bravo lui) si scrieti pe frontispiciul Parlamentului si a tuturor instituțiilor!

 5. Alex 11 mai, 2021 at 07:22 Răspunde

  Casele actuale de sănătate nu isi fac menirea. Asigurările de sănătate trebuiesc privatizate. Atunci se va face ordine în spitale iar 90 la sută din funcționarii actuali nu isi vor mai gasi locul.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.