La Primăria Roznov, cadouri pentru consilieri, servicii plătite dublu, cheltuieli ilegale. Jale la căminul de bătrâni

4
1678

La Primăria Roznov și la căminul de bătrâni din oraș ilegalitățile s-au ținut lanț. Asta au constatat inspectorii Camerei de Conturi Neamț în timpul verificărilor efectuate la cele două instituții, anul trecut.

Angajații primăriei și cei ai căminului, prin faptele lor, au prejudiciat bugetul local cu 129.000 de lei.

Spre exemplu, auditorul a constatat că Primăria Roznov a oferit ilegal cadouri, în valoare de peste 2.200 de lei, consilierilor locali, dar și că angajații au cheltuit nejustificat 5.000 de lei cu serviciile de telefonie. În plus, au plătit ilegal aproape 30.000 de lei pentru un serviciu de proiectare și pentru efectuarea unui audit energetic.

Cei de la Taxe și impozite nu au recuperat diferența dintre taxa pe gunoiul menajer colectată la bugetul local și cea a facturii emise de operator, valoarea fiind de 362.000 de lei. Mai mult, nu au aplicat măsurile de executare silită, conform prevederilor legale, și nu au respectat reglementările privind stabilirea și evidențierea impozitului pe mașini datorat de localnici și firme.

Alte ilegalități s-au referit la: „Efectuarea de cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat cu serviciile de utilități precum și recuperarea cu întârziere a unor cheltuieli cu utilitățile; Efectuarea de cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat cu serviciile de transport; (…) Nerespectarea prevederilor legale în efectuarea cheltuielilor cu acordarea ajutoarelor de urgență; Efectuarea de cheltuieli supraevaluate pentru lucrări neefectuate la obiectivul de investiții ”Reparații curente la acoperișul clădire Bazar C1 Chintinici, Roznov”; Efectuarea de cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat cu efectuarea de probe; Efectuarea de cheltuieli supraevaluate pentru lucrări neefectuate la obiectivul de investiții “Amenajare grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la Școala generală nr. 1, Slobozia, Roznov”, potrivit raportului întocmit de Camera de Conturi Neamț.

Sporuri ilegale la căminul de bătrâni

Jale a fost și la Căminul pentru persoane vârstnice Roznov, unde inspectorii au descoperit că au fost stabilite costuri lunare ale beneficiarilor de servicii sociale într-un cuantum mai mic decât cel prevăzut în hotărârile consiliului local, valoarea abaterii fiind de 463.000 de lei. Mai mult, unii dintre angajații căminului au beneficiat ilegal de spor pentru condiții grele/ deosebite într-un procent de la 15% la 30%, care, însumat, s-a cifrat la 64.000 de lei. Auditorul a constatat și cheltuieli supraevaluate cu alimentele date în consum.

Angajații căminului, cu atribuții speficice, nu au condus și organizat evidența contabilă confom legii, valoarea abaterilor fiind de 109.000 de lei. Tot aici, nu au fost respectate prevederile legale cu privire la implementarea și dezvoltarea sistemului de control intern managerial.

Verificările au fost efectuate în anul 2020 și au vizat anul 2019. Rezultatele controlului au fost publicate, de curând, de Curtea de Conturi a României.

Mai multe despre neregulile descoperite la Primăria Roznov, AICI. 

N.R.

 

4 comments

 1. Daniela 19 aprilie, 2021 at 12:49 Răspunde

  Oare cine de la CJ Neamt, si-a pus nepotul director la Caminul de Batrani Roznov ??? Competent director la Caminul de Batrani, ce sa zicem! Sa ne rugam sa nu ajungem in astfel de locatii, la vremea batranetii si pe mana unor astfel de specimene. Lagarele ni se vor parea parfum, prin comparatie.

 2. Maria Sfetcu 19 aprilie, 2021 at 17:49 Răspunde

  Asa tată, așa fiică!
  Cine era angajată la Căminul de bătrâni și în același timp gestiona Neguleștiul?
  Don’șoara vice-preș!!! Hai că suntem ca în filmele cu Stan și Bran!
  O zi frumoasă tuturor!

 3. Covid 20 aprilie, 2021 at 08:56 Răspunde

  Am citit toate articolele legate de Curtea de Conturi și mărturisesc că nu cred că acesta este nivelul hoțiilor din primării. Dimensiunea este cu mult mai mare, părerea mea. Și mai e o problemă. De ce nu sunt publicate rezultatele verificărilor imediat. De ce acum, după hăt atâta timp? Între timp a fost și o campanie electorală.
  Am mai spus, se vede foarte, dar foarte clar pentru ce sunt plătiți angajații din primării. Pentru NIMIC! Ați scris foarte bine că sunt primării falimentare. Așa este! Ce investiții???? De ce dracu ai armate de oameni plătiți? Care nu fac NIMIC! Uitați-vă în jurul vostru. În orice comună și oraș din Neamț unde mergeți. Vi se pare că merită plătiți? Desființați-le dracului că mănâncă de degeaba

  • Daniela 20 aprilie, 2021 at 22:28 Răspunde

   Aveti dreptate. Dimensiunile jafului din bani publici, in unele situatii, este mult peste limitele prezentate in spatiul public. Informatiile apar tarziu pentru ca, parte din deficientele depistate sant cumva remediate pana la finalizarea rapoartelor publice. A exista si o situatie cand, Camera Curtii de Conturi Neamt a dat la pace cu reprezentantul unei Autoritati Publice, sub pretextul “lasa ca poate se inteleg intre ei si rezolva treaba”. Se intampla in anul 2018, la Primaria Dobreni, cand auditorii veniti in control, au acoperit faradelegile primaritei Cretu Vasilica, desi au fost constienti inca de atunci de gravitatea faptelor acesteia. Si ale complicilor. I-au lasat acesteia cale libera sa-si bata joc de oameni si de bugetul institutiei, dupa bunul plac. O parte dintre fapte au iesit la iveala mai tarziu, in anul 2019, iar finalul va cutremura din temelii, “echipa de lucru” de la Dobreni. Dupa fapta si rasplata. Una dintre membrele “echipei de lucru” de la Dobreni, l-a amenintat pe fostul consilier de achizitii, in cazul in care va formula denunt impotriva ei. “Daca vrei razboi cu mine, vei avea. Eu doar am semnat NIR-ul, nu am vazut actele in baza carora s-a intocmit acesta”. Si ceilalti doi membrii tot asa au semnat? Vom afla cand vor da cu subsemnatul. Care erau obligatiile dvs, stimata doamna, in calitate de membru al comisiei de receptie, mai ales ca stiati controversele in legatura cu achizitia in cauza? Daca nu le stiti nici pana acum, le veti afla. Cam asa se intampla cand cei in masura sa sanctioneze derapajele, dau la pace cu faptuitorii. Cred ca, nu degeaba.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.