Plătiți regește și în vremea Covidului. Salarii de lux în administrația publică

9
1918

Pandemia nu a afectat în vreun fel angajații din sistemul public, deoarece decidenții au hotărât „înghețarea” salariilor în acest an. Singura măsură luată în cazul acestor salariați, în contextul reducerii cheltuielilor bugetare, a fost eliminarea voucherelor de vacanță, deși mult mai mari sunt cheltuielile cu indemnizațiile de hrană. Acestea sunt acordate lunar și au o valoare derizorie pentru bugetari, mai ales pentru cei care câștigă sume considerabile.

Instituțiile publice au publicat, la finele lunii trecute, listele care cuprind funcțiile și salariile aferente acestora, retribuții care reliefează prăpastia socială dintre bugetari și angajații din mediul privat. Și în cazul bugetarilor sunt diferențe salariale foarte mari.

Cel mai bine plătiți salariați ai sistemului public sunt conducătorii instituțiilor, șefii de servicii, de compartimente, de birouri etc.

Salariile publicate sunt brute, calculate în funcție de clasă, nivelul de studii și gradul profesional. La aceste sume sunt adăugate, în funcție de situație, sporul pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, de până la 50%, sporul pentru efectuarea controalelor financiare preventive, de 10%, indemnizațiile de hrană, de 347 de lei brut/persoană, sporul pentru condiții vătămătoare, norme de hrană (în cazul polițiștilor locali) etc.

Boierie la Primăria Roman

Primăria Roman a publicat lista funcțiilor și a salariilor aferente acestora, care arată că primarul orașului are o indemnizație de 18.200 de lei, în timp ce viceprimarul este plătit cu 15.600 de lei. La acestea se adaugă sporul pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, de 25%. Administratorul public al orașului încasează lunar o leafă de 11.440 de lei.

Un consilier local încasează o indemnizație de ședință de 1.456 de lei, secretarul general al Primăriei Roman are o leafă de 9.552 de lei, iar arhitectul șef este remunerat cu 8.020 lei. Un director executiv câștigă 7.761 de lei/lună, un director executiv adjunct – 7.244 de lei, un șef de birou – 6.727 de lei, în timp ce un șef de birou este plătit cu 6.468 de lei.  

Primăria Roman plătește un consilier/expert/inspector/polițist local cu un salariu de bază cuprins între 3.177 de lei și 5.174 de lei, un referent, cu între 2.959 de lei și 3.685 de lei, un casier, cu 2.462 de lei și 3.066 de lei, un șofer are o leafă de 3.604 lei și un muncitor calificat este retribuit cu 3.158 de lei.

Directorul bibliotecii municipale este remunerat cu 6.489 de lei, în timp ce un bibliotecar câștigă între 3.662 de lei și 6.619 lei.

La Târgu-Neamț, administratorul public e plătit cu peste 11.000 de lei

Și Primăria Târgu-Neamț are șefi bine plătiți (VEZI LISTA), în frunte cu primarul și viceprimarul care primesc indemnizații de 13.520 de lei, respectiv de 11.440 de lei/lună, iar sporul pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene le majorează veniturile cu 25%. Din urmă vine rapid administratorul public, care are o leafă de 11.400 de lei, cu 40 de lei mai mică decât cea a administratorul public de la Roman. Urmează secretarul, cu un salariu de 10.280 de lei/lună. Un director executiv câștigă 9.330 de lei, un director executiv adjunct – 8.153 de lei, un șef de serviciu – 7.590 de lei, același salariu fiind valabil și în cazul arhitectului șef al Primăriei Târgu-Neamț. Un șef de birou este plătit de stat cu 6.230 de lei, un auditor încasează 5.665 de lei, un referent are o leafă între 2.300 de lei și 3.030 de lei, un șef de formație este plătit cu 4.300 de lei, un șofer, cu 3.350 de lei.

Primarul și vicele de Roznvor au proprii consilieri, bine remunerați

Angajații Primăriei Roznov nu s-au mai obosit să modifice data întocmirii listei funcțiilor și a salariilor aferente acestora și au publicat-o pe cea de anul trecut, din septembrie 2020. (VEZI LISTA)

Retribuțiile bugetarilor nu au mai fost majorate, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, astfel că primarul de Roznov încasează aceeași indemnizație ca și cea de anul trecut, de 12.480 de lei, în timp ce viceprimarul este plătit cu 10.400 de lei/lună. Primarul și vicele nu își pot desfășura activiatea fără sfaturile unor consilieri, așa că statul mai plătește 5.174 de lei/lună pentru leafa consilierului primarului și 4.951 de lei pentru cea a consilierului viceprimarului. Secretarul orașului are un salariu de 9.366 de lei, un șef de serviciu este retribuit cu 8.586 de lei, arhitectul șef al orașului Roznov încasează 7.805 lei/lună, iar șeful Biroului taxe și impozite are o leafă de 6.690 de lei/lună. Primăria plătește un inspector cu între 3.479 de lei și 4.906 lei, pe auditor, cu 7.805 lei, un bibliotecar are o leafă de 2.899 de lei, un polițist local – 3.501 lei, cu o sumă identică fiind plătit și un muncitor.

Vicele de Bicaz, leafă cât a unui director din Primăria Târgu-Neamț

Primarul de Bicaz este plătit cu o indemnizație cât salariul administratorului public de la Roman, de 11.440 de lei, iar viceprimarul de Bicaz este plătit cu 30 de lei mai mult decât un director din Primăria Târgu-Neamț, respectiv cu 9.360 de lei/lună, potrivit listei publicate de curând. Pe lângă aceste sume vine și sporul de 25% pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, care însumează, în cazul primarului, 2.288 de lei/lună și 1.872 de lei/lună, în situația vicelui. Secretarul orașului câștigă 7.862 de lei, un șef de serviciu – 6.958 de lei, un consilier/inspector/poliștist local este plătit cu între 4.942 de lei și 6.362 de lei, un referent, cu 4.866 de lei, un șofer, cu 3.144 de lei, iar un asistent personal are un leafă de 2.703 lei/lună.

(Sursa foto: polpsyispp.medium.com/)

N.R.

 

9 comments

 1. vasile 6 aprilie, 2021 at 12:19 Răspunde

  usristu ,,salvatorul,, de la primaria roman s.a ajuns din falit acu e mare viceprimar trai neneaca cu poolitica asta acu e cu ciocu mic nu mai zice nici pâs in faţa lu Don leo tartorul poporului rromaşcan
  ce face (***) aia de sefa de biblioteca de acolo de 6489 lei pe vreme de pamdemie? dar deh e pupila leoreanului si (***) secretarului cel invechit si uitat in functie de vreo 20 si de ani.
  Nesimtirea e la cote maxime indiferent de partid

 2. Virgil 6 aprilie, 2021 at 13:14 Răspunde

  Vai, mai bine nu citeam, mi s-au făcut rău. Ce proiecte europene, cum arată orașele astea ca să merite armate de oameni plătite în halul ăsta? Ce bătaie de joc la adresa noastră, a fraierilor care înghit toate mizeriile.

 3. VOVI 7 aprilie, 2021 at 14:21 Răspunde

  ȘI TOTUȘI DE CE NU S-A ÎNSCRIS NUMENI LA CONCURSUL PENTRU OCUPAREA POSTULUI DE CONSILIER SUPERIOR DIN CADRUL SERVICIULUI URBANISM DE LA PRIMĂRIA P. NEAMȚ?
  DACĂ TOT ESTE TRAI PE VĂTRAI…DE CE NU VINE NIMENI???

 4. VOVI 8 aprilie, 2021 at 08:04 Răspunde

  NU ! CHIAR NU ȘTIM! N-AI PUTEA SĂ NE LUMINEZI? ASTA DACĂ AI UN RĂSPUNS….. DACĂ NU SUNTEȚI ÎN STARE NICI MĂCAR SĂ VĂ PREZENTAȚI LA UN CONCURS, NU MAI SPUN SĂ-L ȘI LUAȚI, AR FI MAI BINE SĂ NU MAI COMENTAȚI AIUREA!!!

 5. Covid 8 aprilie, 2021 at 09:44 Răspunde

  Uăi Vovi, în primul rând, încă un post la primăria fabrică de salariați este în detrimentul tuturor. Adică al nostru, al celor care muncim, creăm valoare adăugată că voi sa stați în birouri și să așteptați leafa. Nu-i vad rostul din moment ce orașul arata dezastruos, subliniez dezastruos. Nu vad rostul a peste jumătate din salariații din Primăria Piatra Neamț. Cu tot cu tine! Eu v-aș scoate la adunat chiștoace dacă tot sunteți plătiți.
  În al doilea rând, cine dracu vrea sa lucreze într-un sistem mizerabil, infect, plin de pile, cunoștințe și relații? eu nu m-aș baga în cloaca voastră. am altceva mai bun de făcut. Competențele voastre, profesionalism ZERO! Se vede cu ochii liber, atenție!
  În al treilea rând, uitați mereu că sunteți plătiți de stat să fiți în slujba cetățenilor. În slujba cetățenilor repet.
  În al patrulea rând, îi jignești pe toți cei care muncesc că tu să îți iei salariul. Asta era problema? Că nu se prezintă nimeni la concurs sau că nimeni din cei cinstiți nu-și mai pierde vremea și banii pentru că toate la stat sunt pe PCR?
  Pare-se că te cam plictisești la serviciu………La muncă băăăă, că uite în ce hal arata orașul!!!!! Vărsați căcatul în Cuiejdi, vă aruncați mizeriile pe unde apucați, parcați pe unde să trece, ZERO CIVILIZAȚIE, dar sunteți domni, aveți serviciu de birou! Ce urbanism, băi???? Bugetarilor, uitați-vă în jurul vostru, nu vă apucă vinovăția când veedeți că trăiți într-un oraș de lumea a treia și nu faceți NIMIC????? dar sunteți plătiți?????

 6. VOVI 9 aprilie, 2021 at 13:16 Răspunde

  Îmi pare rău că am intrat în polemică cu o așa om…..Oricum se vede că n-ai înțeles nimic din toată povestea…Așa că închei în stilul tău: ADIO BĂ!!!

  • Covid 11 aprilie, 2021 at 08:33 Răspunde

   Stând în birouri și nefăcând nimic dar cu plata babană la zi, vă este denaturată realitatea. Unde dracu trăiți? Vă place ce vedeți? Tu zi-mi ce faceți voi la primărie pentru salariile pe care le primiți. Eu îți aduc dovezi că orașul ăsta e terminat. Cum faceți voi să îl ridicați cât de cât din rahat? Mai angajați niste putori.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.