Pe ce cheltuie statul mai mulți bani, pe ajutoarele sociale sau pe mâncarea bugetarilor?

1
1812

Statul, prin decidenții săi, în funcție de interesele pe care le-a avut fiecare la un moment dat, a creat inechități sociale, care, odată cu trecerea timpului, au adâncit hăul dintre salariați. S-a ajuns la situația în care, chiar dacă muncesc, mulți dintre salariați îngroașă rândurile săracilor, din cauza veniturilor extrem de scăzute pe care le primesc.

În Neamț, 35,11% din numărul total al angajaților lucrează pentru salariul minim pe economie, de 1.358 de lei net/lună (64 lei/zi lucrătoare).

Statul nici nu s-a străduit să schimbe această stare, pentru că prin investițiile pe care le-ar fi putut realiza, prin sprijinul pe care îl putea oferi investitorilor români și străini ar fi putut să creeze, indirect, locuri de muncă mult mai bine plătite.

Același stat a încurajat, însă, nemunca, și a oferit bani sub forma ajutoarelor sociale, blamate de cei care consideră că 140 de lei pe lună sunt prea mulți pentru un om care muncește ori de câte ori este solicitat de primar.

Lupta pentru capitalul electoral a dus la acordarea a numeroase privilegii angajaților din sistemul de stat, decidenții băgând sume considerabile din bugetul țării în buzunarele bugetarilor. Cu veniturile în creștere spectaculoasă, pe același fond, al alegerilor, salariații din sistemul public s-au trezit și cu vacanțe plătite de stat, și cu pachețelul zilnic cu mâncare asigurat tot de stat, și cu diferite sporuri, cele mai multe dintre ele nemeritate.

Indemnizația de hrană este unul dintre beneficiile pentru care statul cheltuie sume considerabile și care, culmea, pentru un bugetar reprezintă o sumă derizorie raportată la veniturile sale. 

Este vorba despre 346 de lei brut/lună, bani pe care îi primește fiecare angajat care muncește în sistemul public. Sumele care sunt cheltuite pentru a hrăni bugetarii le depășesc pe cele plătite drept ajutoare sociale amărâților județului. În aceste condiții, se pune firesc întrebarea, unde se duc cei mai mulți bani? În pachețelul zilnic al bugetarilor sau pentru perpetuarea sărăciei?

1,95 de milioane de lei/lună, indemnizații de hrană pentru bugetari

Calculele noastre, efectuate având la bază informațiile de anul trecut publicate de Ministerul Finanțelor Publice, arată că numai 19 instituții publice din Neamț au cheltuit, în medie, 1,95 de milioane de lei lunar pentru indemnizațiile de hrană oferite bugetarilor. Aici nefiind incluse normele de hrană ale polițiștilor, jandarmilor și pompierilor.

Anul acesta, ținând cont că aparatul bugetar crește de la o lună la alta, prin angajările făcute, sumele cheltuite cu indemnizațiile de hrană s-au majorat.

În prima lună a anului, doar șapte instituții din Neamț au cheltuit peste 1,22 milioane de lei doar cu indemnizațiile de hrană ale angajaților. Cei mai mari angajatori din județ, Spitalul Județean Neamț și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, au cheltuit pentru a asigura mâncarea salariaților 421.184 de lei, respectiv 266.878 de lei. Primăriile Piatra-Neamț și Roman au contabilizat, la capitolul indemnizații de hrană, în ianuarie, cheltuieli de 55.970 de lei, respectiv 47.859 de lei, iar Consiliul Județean Neamț – 47.221 de lei. Spitalele din Roman și Bicaz au avut și ele, în ianuarie, cheltuieli cu hrana salariaților de peste 380.000 de lei.

142 de lei pe lună pentru un amărât

De venitul minim garantat, care însumează 142 de lei/lună pentru o persoană, fără venit, aptă de muncă, obligată să presteze lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, în Neamț, beneficiau, la finele lunii februarie, 5.189 de persoane. Efortul statului pentru a plăti acești amărâți a fost de 1,40 de milioane de lei.

Susținerea familiilor sărace (5.819 beneficiari) a mai costat statul, în februarie, 1 milion de lei.

350 de lei/lună pentru o persoană cu handicap grav

Persoanele cu handicap trăiesc dincolo de limita subzistenței. Spre exemplu, persoanele cu handicap grav primesc o indemnizație de numai 350 de lei pe lună. În Neamț, la finele lunii februarie, erau evidențiate 6.052 de astfel de persoane, suma totală cheltuită de stat pentru a le asigura un trai minim fiind de 2,11 milioane de lei.

Bugetul personal complementar pentru adultul cu handicap accentuat este de 110 lei/lună/persoană. În județ, de această sumă beneficiază 8.739 de persoane (960.960 de lei fiind plata de luna trecută).

Bugetul personal complementar pentru adultul cu handicap mediu este de 60 de lei/lună/persoană. În Neamț,  sunt evidențiați 1.408 de cetățeni care, în februarie, au primit, în total 84.480 de lei.

Bugetul pentru familiile sau reprezentanții legali ai copiilor cu handicap grav este de 300 de lei/lună/persoană. În județ, figurează 1.066 de persoane, iar luna trecută, în total, au primit 319.300 de lei.

Aproape 30 de milioane de lei, alocațiile copiilor într-o lună

În ceea ce privește celelalte beneficii de asistență socială, în Neamț, în februarie, 89.005 copii au primit alocații în valoare de 20,98 de milioane de lei, indemnizația pentru creșterea copilului a însumat 6,64 de milioane de lei (3.389 beneficiari), suma medie pe beneficiar fiind de 1.960 de lei, iar stimulentul de inserție pentru creșterea copilului (n.r. părinții care renunță mai repede la concediu pentru creșterea copilului pentru a se întoarce la serviciu) a fost de puțin peste 1 milion de lei, plătit în conturile a 1.639 persoane.

(Sursa foto: dontmeantobepoliticalbut.tumblr.com)

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Cristina 24 martie, 2021 at 08:40 Răspunde

    Doar indemnizația de hrană?????? Sunt multe altele care sunt și mai costisitoare! Bine că fac economii la bilete de tratament pentru pensionari. Rușine!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.