Firma lui Romică Rotaru, condamnată că a extras ilegal balast de lângă captarea de apă a Romanului și magistrala de gaz. Câți ani a durat ancheta și procesul

1
1632

Anul trecut, în primăvară, romașcanii se confruntau cu una dintre cele mai mari crize generate de lipsa apei. Captarea de la Simionești-Pildești, de pe malul stâng al râului Moldova, administrată de compania județeană Apa Serv, n-a reușit să furnizeze apă tuturor consumatorilor, iar situația i-a scos din minți pe cei rămași pe dinafară. Criza apei a fost pusă pe seama secetei prelungite, fără ca niciun decident să menționeze ca posibile cauze și exploatarea haotică a agregatelor minerale. Specialiștii cu care atacul.ro au discutat de-a lungul timpului afirmă că aceasta este una dintre cauzele care generează astfel de crize. Cota talvegului, fundul apei, cum i se mai spune în limbaj popular, scade foarte mult, iar odată cu el și nivelul pânzei freatice. Și din această cauză nu au fost funcționale  mai multe puțuri de alimentare de la Pildești. De la captarea de apă de la Pildești – Simionești și până la podul de la Tupilați, pe o distanță de aproximativ 20 de kilometri, funcționează opt (8) balastiere, adică una la 2,5 kilometri. Una dintre ele aparține societății Darcons SRL, unde asociat majoritar este Romică Rotaru, un personaj bine racordat la banul public. Fost pesedist de frunte și vicepreședinte la CJ Neamț, Romică Rotaru este tatăl lui Alexandru Rotaru, deputat PSD de Neamț în legislatura 2016-2020.

În martie 2014, muncitorii și utilajele lui Romică Rotaru au fost prinse extrăgând balast fără autorizație de la „Apele Române”, din râul Moldova, într-o zonă de maximă protecție, lângă magistrala de gaz metan, dar și în apropierea puțurilor de captare a apei de la Pildești-Simionești. Cei care au reclamat, angajați de la Transgaz SA, au declarat inițial că au văzut autocamioanele firmei transportând balastul luat din albia râului. La proces, lucrurile s-au schimbat, iar fotografiile care ar fi probat asta nu au mai ajuns la dosar. Firma și reprezentantul ei au fost achitați, în primă instanță, la Judecătoria Roman, însă la Curtea de Apel Bacău lucrurile s-au schimbat, în sensul că firma lui Rotaru și un angajat al acestuia au fost condamnați pentru extragere de agregate minerale fără autorizație de gospodărire a apelor.

În septembrie 2019, când Curtea de Apel Bacău dădea sentința, șefii „Apelor Române” făceau o ședință de Comitet Director la motelul Condor, al familiei Rotaru.

Dosarul, 3 ani la Parchet

În data de 4 martie 2014, un angajat al S.N. Transport Gaze Naturale Transgaz – Exploatare Teritorială Bacău, aflat în timpul serviciului, a observat utilajele firmei Darcons SRL efectuând lucrări în albia râului Moldova, la o distanță de aproximativ 200 de metri în aval de traversarea supraterană a conductei de transport gaze naturale. Bărbatul i-a spus superiorului că a văzut cum un excavator lua agregate minerale din albie și îl transporta la camioanele firmei Darcons SRL, parcate pe marginea râului. În aceeași zi, pe 4 martie, Transgaz SA anunța Primăria Cordun că „la lucrarea din zona Simionești-râu Moldova, SC Darcons SRL cară piatră din albia râului Moldova cu mai multe utilaje și afectează conducta de gaze de presiune înaltă, ce se găsește la o distanță de 200 de metri”.

Responsabilul Transgaz a făcut verificări și a constatat că nu fusese emis aviz de specialitate pentru efectuarea de lucrări în apropierea conductei de transport gaze natural, așa cum prevede legea. Ulterior, avea să se constate că nu existau nici acte de reglementare emise de „Apele Române”.

Autoritățile statului au fost sesizate că Darcons SRL efectuează lucrări neautorizate în zona de siguranță a traversării aeriene peste râul Moldova. La fața locului, reprezentanții ABA Siret au descoperit o groapă în albia râului, rezultată în urma exploatării de către utilajele firmei lui Romică Rotaru.

Pentru a justifica prezența utilajelor în albie, reprezentanții Darcons s-au apărat afirmând că efectuează o lucrare la solicitarea companiei Apa Serv SA, făcută verbal prin intermediul lui Cristian Buzdugan, șeful de zonă al firmei județului, pe baza unei comenzi din ziua în care angajatul Transgaz a văzut utilajele Darcons în albia Moldovei. Lucrarea avea rolul de a dirija apa Moldovei spre frontul de captare de la Pildești-Simionești. Pe parcursul anchetei a fost începută urmărirea penală și împotriva lui Buzdugan, dar și a companiei Apa Serv pentru instigare la infracțiunea de extragere agregate minerale fără autorizație de gospodărire a apelor. Acuzația de sustragere de agregate minerale a picat, deoarece angajații Transgaz nu au mai depus la dosar fotografiile cu utilajele firmei Darcons încărcate cu balast, pregătite să-l transporte în stația de sortare a societății.

În august 2017, procurorii i-au trimis în judecată pe Cristian Constantin Cozma, administrator al firmei Darcons la data comiterii faptei, și pe societatea Darcons. Acuzația:  extragerea agregatelor minerale fără autorizaţia de gospodărire a apelor. Apa Serv și Buzdugan, reprezentantul companiei, au fost absolviți de orice vină.

Concret, Darcons nu avea voie să execute niciun fel de lucrare în albia Moldovei, fără autorizații de la Transgaz și „Apele Române”. Așa cum a fost prezentată fapta în primă fază, respectiv declarațiile celor de la Transgaz, la mijloc a fost vorba de o sustragere de balast a celor de la Darcons. Acuzația a căzut, pentru că cei de la Apa Serv au susținut că ei i-au cerut firmei lui Romică Rotaru să decolmateze canalul. În plus, angajații Transgaz au spus că au făcut poze cu utilajele firmei Darcons SRL, însă nu le-au mai depus la dosar. În sentință se face doar mențiunea că au fost efectuate poze, însă acestea „nu au putut fi puse la dispoziția organelor de cercetare penală și nici prezentate instanței”.

În septembrie 2018, Judecătoria Roman a considerat că nu există suficiente probe pentru condamnarea inculpaților și a dispus achitarea lor.

 Curtea de Apel Bacău le-a stricat planurile

 Lucrurile s-au schimbat radical la Curtea de Apel Bacău, unde magistrații au anulat decizia Judecătoriei Roman, condamnându-i pe inculpați pentru extragere de agregate minerale fără autorizație de gospodărire a apelor. Instanța băcăuană a considerat că inculpații au greșit, întrucât nu aveau voie să efectueze nicio lucrare în albie fără „dezlegare” de la „Apele Române”, faptă care se pedepsește penal. Este greu de crezut că cei de la Darcons sau Apa Serv nu cunoșteau acest lucru. În continuare, cei cu care am discutat și cunosc subiectul sunt convinși că la mijloc a fost vorba despre un furt de agregate minerale, faptă acoperită cu sprijinul unor persoane de la Apa Serv, dar și de faptul că la dosar nu au mai ajuns pozele incriminatoare cu basculantele lui Romică Rotaru, ce transportau balastul scos din albie spre stația de sortare a firmei.

Curtea de Apel Bacău i-a condamnat, în septembrie 2019, pe Cozma Constantin Cristian și pe firma Darcons. Primul a fost condamnat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 6.000 de lei, reprezentând 200 de zile amendă X 30 de lei cuantumul unei zile amendă, pentru comiterea infracțiunii de extragerea a agregatelor minerale fără autorizația de gospodărire a apelor. Totodată, instanța a amânat aplicarea pedepsei amenzii pemale pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pentru aceeași faptă a fost condamnată și persoana juridică Darcons SRL , la pedeapsa de amenzii penale de 30.000 de lei. Inculpații au fost obligați să plătească părții civile ABA Siret 4.773 lei cu titlu de despăgubiri civile pentru daune materiale.

Mersul unei astfel anchete, care privește o sustragere/extragere ilegală de agregate minerale, poate fi descrisă astfel: o reclamație de furt de agregate minerale într-o zonă de protecție (conductă de transport gaze natural și captare apă) a fost finalizată după 5 ani și 6 luni, până când ultima instanță s-a pronunțat. În final, din probele depuse, dar mai ales nedepuse, s-a stabilit că a fost comisă o altă fapte penale, pedepsită mult mai blând decât sustragerea de agregate minerale.

Daniel MURARU

 

 

 

 

1 comment

  1. Romică fără frică 10 februarie, 2021 at 20:20 Răspunde

    De ce le-au trebuit procurorilor 3 ani că sa rezolve un caz atât de simplu? Romică lua balast ilegal. Ce mai era de văzut, de așteptat? Nu avea acte. Judecătoria Roman a luat-o peste ochi de la curtea de apel. Frumoooooos! Ce ne spune asta? Pe cine are Romică? Unu la judecătorie, unu la parchet, unu la primărie……….. la final au și pensii speciale nu? Fain de tot că acuma se aduna toată pulimea apelor romane la Condorul. Ce făină viață au unii. Nu pățesc nimic și fac atâtea.
    Felicitări pt articol și perseverență! Dați cu ei de pământ. Poate procurorii și judecătorii vor mai deschide și ochii nu numai buzunarele.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.