Groparul „Piscicola”, numit de PNL la conducerea „Apelor Minerale”, acuzat de găinării

0
1160

De când a fost numit director general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), acuzațiile la adresa lui Alin Udriște (foto) nu se mai opresc. Angajații sunt total nemulțumiți de prestația lui Udriște ca și director general al societății de stat, acuzându-l, nu o dată, de comportament abuziv. Pentru cei care nu-l cunosc, Alin Udriște este considerat „groparul” societății Piscicola Neamț, cel care s-a lepădat rapid de PSD și a trecut în tabăra PNL-ului, „fiind premiat” de cel din urmă, la începutul acestui an, cu funcția de director general al SNAM.

Recent, Alin Udriște a fost implicat într-un nou scandal. De data aceasta, sindicaliștii companiei pe care o conduce îl acuză că a furat mai multe dispozitive de stins incendiul (n.r. bile antiincendiu) și pe care le-ar fi dus acasă, în Mehedinți, la una dintre firmele sale.

În data de 11.12.2020, angajați din cadrul sediului central al SNAM SA au depozitat 12 dispozitive de stins incendiul în mașina în care domnul Alin Udriște, directorul general al societății comerciale menționate anterior, s-a deplasat la domiciliul său, situat pe raza județului Mehedinți. Totodată, în data de 14.12.2020, când domnul director general Alin Udriște a revenit la sediul central al SNAM SA, dispozitivele menționate nu se mai regăseau în mașina cu care acesta s-a deplasat, fiind evident că acesta le-a lăsat la domiciliu, posibil a le utiliza în cadrul institutului de cercetare avansată în domeniul patiseriei, la care este acționar. Din datele cunoscute de către toți angajații SNAM SA, dispozitivele antiincendiu furate de către domnul director general Alin Udriște au fost recepționate fictiv în gestiune de către reprezentanții uneia dintre sucursalele societății, aceștia semnând un proces verbal în fals, potrivit sesizării înaintate de sindicaliști membrilor Consiliului de Administrație al SNAM.

Banii statului, buni de cheltuit 

Mai mult, în opinia salariaților, o plângere penală pentru furt la adresa lui Alin Udriște ar fi „lipsită de perspectivă”, din cauza legăturii de prietenie care îl leagă strâns de ministrul Energiei, Virgil Popescu, mehedințean și el.

SNAM se află în subordinea Ministerului Economiei, având conducere numită exclusiv pe criterii politice.

Infracțiunea de furt săvârșită de către Alin Udriște poate fi probată prin verificarea stocului de dispozitive antiincendiu, aflate la sediul central al societății și la sucursale, precum și prin verificarea înregistrărilor video din data de 11.12.2020. Deoarece, prin comportamentul infracțional demonstrat, în repetate rânduri, domnul Alin Udriște, în afara prejudiciului financiar important (8.400 lei), contribuie la perpetuarea unei stări de insecuritate în muncă a angajaților SNAM, consider că este necesară informarea membrilor Consiliului de Administrație, pentru a evalua, cu celeritate, propunerea de a prelungi contractul acestuia la conducerea societății, mai arată sindicaliștii.

Documentul în posesia căruia am intrat arată că SNAM a cumpărat de la o firmă din Galați, la începutul acestei luni, 100 de dispozitive automate de stingere a incendiilor – bile extinctoare Elide Fire, model ELB 01, pentru care a plătit 83.300 lei, cu TVA. Lăsând la o parte faptul că același produs poate fi găsit pe piață și la prețuri mai mici cu 100 de lei/bucată, nu poate fi trecut cu vederea faptul că această investiție a fost făcută în plină pandemie de Covid-19, când se vorbește despre chibzuință. Bine, nu cu banii statului.

Au desființat Departamentul juridic și au angajat o casă de avocatură

Datele noastre indică și alte ghidușii petrecute în curtea SNAM unde, la începutul lunii, a fost desființat departamentul juridic. Sursele noastre afirmă că juriștii nu au rămas pe drumuri, ci au fost reparartizați, cu salarii mai mari, în cadrul altor compartimente ale SNAM. Ca să le țină gura închisă. Cu tot cu dări la stat, lunar, efortul financiar al companiei de stat cu cei patru juriști ar fi de 60.000 de lei. 

Asistența juridică este asigurată, în acest context, de o casă de avocatură care ar încasa 30.000 de lei în fiecare lună. Politica liberală, implementată de conducerea SNAM, nu a dus la reducerea costurilor, ci la creșterea lor. 

Am solicitat directorului Alin Udriște, dar și președintelui CA-ului,  Felix Braniște, să răspundă, punctual, la acuzațiile sindicaliștilor. Până la ora publicării articolului, niciunul nu a oferit punctul de vedere solicitat. Poate situația de la SNAM se va schimba odată cu preluarea Ministerului Economiei de către USR-Plus, așa cum a decis coaliția de guvernare. Situații similare sunt și în alte agenții sau societăți ale ministerului. Compania Națională a Sării este una dintre ele.  

Udriște și privatizarea Pisciola

Mulți nemțeni își amintesc, cu siguranță, modul în care Pisciola Neamț a fost vândută pe nimic și devalizată cu sprijinul celor care au cumpărat-o, niște „investitori”din Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți. Afacerea „Piscicola” a  fost una dintre marile eșecuri ale sistemului judiciar din România, o afacere care a „mustit” de corupție, dar care nu a avut șansa să fie clarificată de Justiție. Nume grele din politica românească, de la Adrian Năstase, fost premier PSD, Petre Daea, fost ministru PSD al Agriculturii, foști șefi ai Agenției Domeniilor Statului, foști deputați, la pesediștii Ioan Munteanu și Iulian Țocu, toți au fost legați într-un fel sau altul de această escrocherie monumentală. Printre cei care au pus umărul la devalizarea acestei societăți, cândva elita pisciculturii din România, s-a aflat Iuliu Alin Udriște care, după moartea tatălui său, în 2004, a preluat afacerea ”Piscicola” de la Neamț. Udriște a fost acuzat că a comis diverse infracțiuni, însă, cel puțin până în prezent, nu a fost trimis în judecată în niciun dosar. Se spune că Piscicola Neamț a fost oferită pe tavă tatălui lui Iuliu Udriște, care ar fi fost bun prieten și fost coleg de facultate cu Petre Daea. În 2003, când Pisciola PAS a fost vândută pe nimic firmei lui Udriște, Daea era secretar de stat la Agricultură, minister în subordinea căruia se afla Agenția Domeniilor Statului. De asemenea, se mai spune că Iuliu Alin Udriște ar fi finul lui Adrian Năstase.

Daniel MURARU

 

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.