Zeci de mii de măști de protecție neconforme, oprite de la comercializare

0
292

Comisarii pentru protecția consumatorilor au dispus, recent, oprirea definitivă de la comercializare a 199 de măști de protecție și oprirea temporară a altor 38.763 de astfel de mărfuri, care erau neconforme cu prevederile legale în vigoare. Mai mult, au fost sancționați 43 de agenți economici, care au scos la vânzare măștile cu probleme, cu sume ce au totalizat 62.000 de lei, plus 23 de avertismente.

În timpul celor  66 de acțiuni de control efectuate, comisarii au identificat neconformități la toate tipurile de măști de tipul dispozitivelor medicale, echipamentului individual de protecție (EIP) și textilelor.

Autoritățile au constatat: „lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului; lipsa înscrierii instrucţiunilor de utilizare; lipsa menţionării compoziţiei materialului utilizat; lipsa traducerii în limba română a informaţiilor şi instrucţiunilor pe etichetele de produs; lipsa indicării elementelor de identificare şi caracterizare, referitoare la denumirea  producătorului/importatorului/distribuitorului şi adresa sediului în România; lipsa marcajului CE; lipsa declaraţiei de conformitate;  lipsa indicaţiilor privind condiţiile speciale de depozitare şi/sau manipulare şi/sau nerespectarea acestora; lipsa informaţiilor privind modul de întreţinere a EIP; lipsa lotului sau a numărului de serie ori a altui element care să permită identificarea măştii – EIP; lipsa înscrierii mărimii măştii – EIP; comercializarea de produse nesigure (în interiorul cutiei, măştile nu erau ambalate); practici comerciale incorecte; lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor”, potrivit comisarilor.

De asemenea, autoritățile au identificat anumite elemente care pot induce în eroare consumatorul cu privire la legalitatea produsului. Astfel,  în declaraţia de conformitate era înscris că produsul mască este dispozitiv medical, iar raportul de testare era emis pentru un EIP, care se supune altui cadru legal. Alte măști de protecție aveau aplicat, pe ambalaje, marcajul CE de către organisme neacreditate.

„Aplicarea marcajului CE la produsele <<măşti igienice lavabile>> şi <<măşti igienice lavabile pentru copii>> la care se afirma, prin etichetare, că <<nu fac parte din grupa echipamentelor individuale de protecţie şi nici din grupa dispozitivelor medicale>>, pe declaraţia de conformitate fiind indicată Legea nr.245/2004; neconcordanţă între denumirea produsului şi informaţiile de pe ambalaj şi cele din declaraţia de conformitate emisă de producător; instrucţiuni de utilizare diferite de cele înscrise în fişa tehnică, produsul fiind prezentat drept un dispozitiv medical de tipul II, deşi documentaţia menţionează tipul I. Produsul avea marcajul CE fără ca producătorul să poată prezenta un document eliberat de către un organism de evaluare a conformităţii”, potrivit autorităților.

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.