Combinatul de la Săvinești ar putea fi redeschis anul viitor. A fost vândut în rate, recent, cu 18 milioane de euro

2
891

Șansele de redeschidere a combinatului chimic de la Săvinești, ce a funcționat vreme îndelungată în numele firmei Ga-Pro-Co Chemicals, după cumpărarea activelor Azochim, sunt ca și inexistente în acest an. Cel mai probabil, anul viitor, după ce compania care și-a adjudecat activele la licitația din primăvara acestui an, North Chemicals Complex SRL București, va achita ultima rată și va deveni, pe deplin, proprietară. Și asta pentru că bunurile combinatului au fost vândute în trei rate, iar prima urmează să fie achitată chiar în această lună, după cum susține lichidatorul judiciar al firmei Ga Pro Co Chemicals, aflată în faliment. Așadar, compania bucureșteană trebuie să plătească aproape 18 milioane de euro, prețul acceptat pentru activele Ga-Pro-Co Chemicals. Dacă cei de la North Chemical Complex nu vor achita prima rată,  lichidatorul va fi nevoit să anuleze tranzacția.

„Ei (n.r. North Chemicals Complex SRL) plătesc prețul de pornire, dar îl plătesc eșalonat, în trei rate, iar prima rată este în luna noiembrie a anului acesta, adică în zilele următoare. Au plătit cei 10%, iar acum trebuie să achite o primă tranșă din ratele aprobate de creditori. Practic, nu au intrat în posesia bunurilor. Ultima tranșă trebuie achitată anul următor. Este un grafic care trebuie respectat. Dacă nu achită acum, în noiembrie, această primă tranșă, se reziliează procesul de licitație și reluăm procedura. Pentru a face investiții acolo, la combinat, trebuie să semneze un contract de vânzare – cumpărare”, a declarat Ovidiu Neacșu, reprezentantul lichidatorului Sierra Quadrant SPRL.

„Toate instalațiile sunt funcționale, sunt în regulă”

Lichidatorul judiciar a dat ca și certă, în urmă cu câteva luni, redeschiderea combinatului, după preluarea de către North Chemicals Complex, deoarece, spunea el, instalațiile sunt funcționale.

„Eu am spus întotdeauna că acest combinat a fost ținut de foștii salariați la cheie. Adică, este uns, este funcțional, doar dai drumul la gaz și remediezi defecțiunile minore care mai apar la funcționarea lui, care sunt normale. Cu siguranță că îl va reporni. Se va vedea cum îl va porni, cum va face, eu nu știu și nu este treaba mea. Toate instalațiile sunt funcționale, sunt în regulă, ceea ce este doar meritul foștilor salariați care au muncit la această societate. Au menținut instalațiile și au făcut reviziile la timp chiar în momentele în care combinatul a fost oprit, fiind în faliment. Nu au stricat, nu au furat, oamenii au fost serioși”, a spus Ovidiu Neacșu, în luna iulie.

Lichidatorul a început procedura de vânzare a activelor Ga-Pro-Co Chemicals în urmă cu doi ani, pe care a finalizat-o în acest an, după ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență din cauza pandemiei de Covid-19. Opt investitori au fost interesați de cumpărarea combinatului de la Săvinești, aceștia provenind din state ale Uniunii Europene, inclusiv România, din Estul Europei, dar și din America de Nord.

Compania care deţine combinatul de îngrăşăminte chimice de la Săvineşti, Ga-Pro-Co Chemicals, a intrat în insolvenţă în luna iulie a anului 2014, cererea pentru deschiderea procedurii fiind înaintată chiar de către societate.

Ga-Pro-Co Chemicals a cumpărat, în 2005, activele fostei companii Azochim, acestea fiind scoase la licitație de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), din cauza unor datorii uriașe, cu suma de 6,4 milioane de euro.  

Azochim a fost primul combinat din România, profilat pe producția de îngrăsăminte chimice azotoase, înființat în anul 1956. În anul 1998, combinatul a fost cumpărat de grupul Interagro București, intrând în portofoliul magnatului Ioan Nicolae.

Investitorul, prietenul lui Ioan Nicolae

Combinatul Ga-Pro-Co Chemicals, fostul Azochim, așa cum mai este cunoscut, a fost cumpărat, în primăvara acestui an, de o firmă înființată în luna martie  anului 2019. Până să intre în faliment, combinatul a funcționat pe societatea Ga-Pro-Co Chemicals SA Săvinești, unde asociat majoritat (99% din acțiuni) este DALHOUSIE HOLDINGS LTD, o societate din Cipru, renumit paradis fiscal, dar și Viromet Victoria, cu 1%. De fapt, combinatul a fost controlat, din momentul achiziției făcute de Ga-Pro-Co Chemicals SA, de Ioan Nicolae, acesta vorbind în nenumărate rânduri în numele structurii economice. Și acum, combinatul va ajunge tot în sfera de influență a magnatului pușcăriaș de la Zimnicea, pentru că firma care a cumpărat activele fostului Azochim este controlată de Petre Buduru, președintele clubului de fotbal Astra Giurgiu a lui Nicolae. Buduru este cel care a avut grijă de afacerile lui Nicolae, cât acesta s-a aflat în pușcărie.

La North Chemical Complex SRL, care ca și principal obiect de activitate „Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, asociat unic este compania Giurgiu Port SA, firmă unde Buduru deține 70% din acțiuni. Giurgiu Port SA, cu principal obiect de activitate „Transportul de marfa pe cai navigabile interioare”, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 147 de milioane, un profit de 11 milioane de lei și 95 de angajați.

N.R.

 

 

2 comments

  1. Stefan 12 noiembrie, 2020 at 08:26 Răspunde

    E doar o smecherie la care statul este complice!Nicolae si-a falimentat propria firma si o cumpara acum prin interpusi!Alo, DNA, aste sunt problemele reale, nu femeile de serviciu ale lui Dracnea!

  2. Liviu 12 noiembrie, 2020 at 09:37 Răspunde

    Dupa ce inteleg din text, Niculae ramane smecherul sef. Isi cumpara din nou combinatul pe o suma infima. Probabil, cel mai mare creditor al Ga Pro Co e tot Niculae, asa ca suma de milioane de dolari pe care o plateste “noua” societate se vor duce tot in buzunarul lui Niculae. Iar personajul pe post de lichidator este tot din sfera de influenta a lui Niculae. Iti vine sa turbezi cand vezi ca lauda muncitorii. Muncitorii pe care nu i-a platit si i-a trimis in somaj? Putinii muncitori care mai sunt pe platforma si care sunt neplatiti de smecherul cu titlu de lichidator (fiind obligatia lui) de luni bune? Nu va lasati pacaliti de declaratiile sfaraitoare ale lichidatorului. Nu-l intereseaza decat profitul. Nu au pic de rusine. O alta golanie financiara in care pierd doar oamenii si bugetul statului. Despre asta e vorba in aceasta tranzactie, o hotie mascata. Chiar asa, ce fac institutiile statului?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.