Baronul Țocu, condamnat la 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală

3
1369

Unul dintre primii baroni pe care i-a avut județul Neamț, pesedistul Iulian Țocu, a fost condamnat de Tribunalul Neamț la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Țocu, care la începutul anilor 2000 îi plimba pe pietreni cu taxi „Țocu” și îi hrănea cu pâinea „Țocu”, a fost pedepsit într-un dosar în care a fost acuzat de procurori că a fentat Fiscul cu 82.000 de lei, adică nici 20.000 de euro. Cu două termene înainte de pronunțare, avocații inculpatului Țocu au anunțat că acesta achită prejudiciul. A plătit 79.450 de lei din prejudiciul total de 82.515 lei, urmând ca autoritățile să recupereze diferența de 3.065 lei. Până atunci va fi menținut sechestru asigurator asupra bunurilor inculpatului. Tototadă, Țocu a fost obligat să mai achite 3.500 de lei cheltuieli judiciare. Soluția nu este definitivă, atât inculpatul, cât și partea civilă, ANAF, atacând-o cu apel.

„Condamnă pe inculpatul Ţ I C (Țocu Iulian Costel), la pedeapsa de: – 2 (doi) ani închisoare şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 al. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal. În temeiul art. 65 alin. 1 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal. În temeiul art. 91 alin. 1 şi art. 92 Cod penal, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale de 2 ani închisoare aplicată inculpatului şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Neamţ la datele fixate de această instituţie; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, obligă pe inculpat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Neamţ sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, constată că inculpatul nu poate presta muncă neremunerată în folosul comunităţii. . În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art. 96 alin. 1 şi 4 Cod penal, cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art. 397 Cod procedură penală raportat la art. 119 Cod procedură fiscală respinge, ca nefondată, acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti. Constată că inculpatul a achitat suma de 79.450 lei din prejudiciul total de 82.515,48 lei. În baza art. 112 al. 1 lit. e Cod penal, confiscă de la inculpat suma de 3.065,48 lei, reprezentând prejudiciu neachitat. În baza art. 11 din Legea nr. 241/2005 menţine măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatului, dispusă prin ordonanţa procurorului nr. 510/P/2015 din 10 februarie 2017, până la concurenţa sumei de 3.065,48 lei. Constată că inculpatul a fost asistat de avocaţi aleşi. În temeiul art. 274 Cod procedură penală, obligă pe inculpat să achite statului suma de 3.500 lei cheltuieli judiciare”, se arată în decizia Tribunalului Neamț.

Procesul a început în mai 2018 și s-a desfășurat cu dificultate. Invocând afecțiuni medicale, Țocu, care trăiește de câțiva ani în Germania, a fost audiat prin comisie rogatorie, ceea ce a însemnat timp. Au urmat câteva amânări pentru a traduce materialul. Ulterior, magistrații au solicitat informații de la Fiscul german. Expertizele tehnice și contabile au însemnat, din nou, timp. Așa s-a ajuns ca procesul să înregistreze 30 de termene de judecată.

A încasat bani din închirierea unor spații și nu a plătit dările la Fisc

Țocu a fost cercetat penal în mai multe dosare, însă a fost trimis în judecată într-una dintre cele mai ușoare cauze. Problemele care au atras condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare i se trag de la banii pe care i-a încasat de pe urma închirierii unor imobile, situate în orașul Piatra-Neamț. Unul dintre spațiile pentru care Țocu a încasat chirie fără a plăti dările la Fisc este actuala clădire a Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, de pe strada Lt. Drăghiescu. În primă fază, ADRNE a plătit chirie pentru respectiva clădire. În decembrie 2008, ADRNE, condus la vremea respectivă de Constantin Apostol, condamnat între timp pentru fapte de corupție, a luat decizia achiziționării spațiului. Fără a organiza licitație, ADRNE a cumpărat clădirea de la Țocu cu suma de 1.680.000 de euro, prețul fiind considerat exagerat, mai ales că, în acea perioada, criza imobiliară lovise și România. Nu a plătit nimeni pentru această tranzacție, deși verificări au fost, mai ales că existau și niște informații privind un „parandărăt”. Cum anchetatorii nu au reușit să strângă probe, dosarul a fost clasat.

Implicat în afaceri controversate

Fostul parlamentar PSD a fost implicat în multe afaceri controversate, însă nu a dat socoteală niciodată pentru ele. În perioada în care era „stăpânul” Neamțului, iar mulți politicieni și ziariști din presa locală îi ciuguleau din palme, baronul Țocu a pus mâna pe mai multe societăți comerciale pe care le-a devalizat. Zonoceram, Comre și Comat sunt doar câteva firme care s-au aflat în portofoliul lui Țocu, prietenul lui Năstase și Iliescu. Într-un târziu, autoritățile, care până atunci făcuseră plecăciuni în fața baronului, au început să-i verifice anumite afaceri. Au fost mai multe anchete, inclusiv la Parchetul Național Anticorupție, actualul DNA, însă nimic nu s-a întâmplat, Țocu și acoliții lui scăpând basma curată. Că nu aveau loc după gratii. A încercat să revină în politică, iar la alegerile parlamentare din 2008  a candidat în Colegiul 8 pentru un mandat de deputat. A pierdut. La începutul anului 2009, Țocu a fost numit subprefect de Neamț, funcție pe care a părăsit-o după doar câteva luni. A lăsat România și politica, plecând în Germania unde, se spune, s-ar fi lansat în afaceri imobiliare. Cu banii făcuți în țară, onest evident.

Iulian Costel Țocu a fost deputat de Neamț din partea PSD, în legislaturile 1996 – 2000 și 2000 – 2004, influențând puternic PSD Neamț și politica la nivel local.

Daniel MURARU

3 comments

  1. FLORIN 10 noiembrie, 2020 at 06:31 Răspunde

    Un analfabet notoriu care a reusit sa fure zeci de ani,datorita coruptilor din DNA/IPJ/PARCHET/SRI/CACA/MACA/PACA,institutii platite”PE MERIT” drept ”recunostinta”pentru”rezultatele”exceptionale impotriva coruptiei din aceasta tara cu salarii COLOSALE si PENSII SPECIALE/SERVICIU HALUCINANTE.
    Statul mafiot patronat de miriada de servicii maronii absolut inutile si toxice,Romanica.
    Votati prostilor in continuare.

  2. constantin 11 noiembrie, 2020 at 12:07 Răspunde

    Dintre toate furaciunile a fost ales tunul cel mai mic.Poate spune acest individ cum ia pacalit pe cei de la ZONOCERAM si in schimbul unui bilet la ordin pentru suma de 4 miliarde lei, care nu a fost incasat niciodata a primit intregul patrimoniul fabricii.Mentionez ca numai produse finite in stoc (CARAMIDA, TIGLA, BOLTARI) VALORAU 12 MILIARDE LEI.Pentru a impresiona a adus la conducerea fabricii pe tovarasul muntean- fost secretar pcr cu economia la municipiul P.Neamt si a desavarsit ce a inceput tocu.Terenul a fost vandut altui om de afacere de valoare.Iata unul din marile jafuri facute de tocu care si-a transferat avere in Germania.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.