Zero investiții străine, record în privința celor românești

1
213

 

Economia județului Neamț nu a reușit să atragă niciun eurocent ca și investiție străină, ceea ce întărește convingerea că marii investitori din străinătate refuză să mai calce în zona noastră.  Această situație nu este o noutate, iar eforturile autorităților pentru a introduce județul pe harta investițiilor străine sunt ca și inexistente, după cum arată datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

În schimb, investitorii autohtoni au reușit să plaseze sume pe care economia locală nu le-a mai văzut vreodată și care au propulsat județul printre primele șase în țară, după valoarea investițiilor românești.

Luna septembrie s-a caracterizat, la fel ca și alte luni, printr-o lipsă totală a investițiilor străine în județ. Economia locală nu a putut număra nicio firmă străină  nou înmatriculată. În țară, 8 județe s-au confruntat cu aceeași situație, însă au câștigat prin investițiile făcute de companiile străine existente, ceea ce județul Neamț, din nou, nu a avut. Nicio firmă străină, care are activitate în Neamț, nu a făcut vreo investiție în luna septembrie. Practic, economia locală nu a văzut niciun eurocent în a noua lună a acestui an.

Vecinii noștri din Harghita ne-au luat-o înainte și de data aceasta și au înregistrat, în septembrie, investiții străine noi în valoare de 17.015 euro, făcute de 5 societăți nou înmatriculate, ocupând locul 6 în țară. Harghita vine după Iași, județ în care au fost înmatriculate 8 societăți cu participare străină la capital, valoarea acestuia fiind de 19.804 euro.

Dacă nu stăm bine deloc la investiții străine, ne poziționăm pe loc fruntaș la radieri de firme cu capital străin. Luna trecută, din economia locală au dispărut trei societăți comerciale ce aveau un capital total de 6.564 de euro.  

Investițiile românești urcă la aproape 200.000 de euro

Dacă străinii nu vor să audă de Neamț, românii au încredere în economia locală și, cu mult curaj, investesc sume uriașe în activități comerciale.

În septembrie, în Neamț a fost plasată o sumă record de către firmele autohtone nou înmatriculate. Este vorba de 872.400 de lei veniți din partea a 112 de societăți comerciale cu răspundere limitată, înmatriculate în septembrie. Un calcul simplu arată că, în medie, o societate a investit 7.790 de lei, o sumă considerabilă, pe care județul Neamț nu a văzut-o  cel puțin în ultimii 5 ani. Această sumă a propulsat județul pe locul 5 în țară, după valoarea investițiilor autohtone, după Cluj, care a înregistrat o investiție medie pe societate de 2.870 de lei.

Un clasament al investițiilor autohtone, realizat după valoarea totală a acestuia, situează județul Neamț pe locul 6, după Cluj (cu investiții de 1.190.350 de lei), Ilfov (5.660.610 lei), Constanța (6.059.920 de lei), Timiș (10.600.760 de lei) și București (cu 40.260.000 de lei).

(Sursa foto: alamy.com)

N.R. 

1 comment

  1. Stefan 28 octombrie, 2020 at 16:29 Răspunde

    200.000 euro pentru un judet intreg este egal cu zero!Doi sau trei camatari “investesc” mai mult intr-o singura zi!In fiecare zi se construieste o vila de bugetar care costa mai mult!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.