Protejează-ți auzul la locul de muncă
Înainte de toate, cel mai important sentiment pe care trebuie să îl aibă cineva la locul de muncă este siguranța. Cu alte cuvinte, în calitate de angajați trebuie să ne asigurăm că avem condiții de muncă sigure pentru a putea duce la bun sfârșit munca noastră. De asemenea, avem nevoie de măsuri de siguranță deoarece este important ca serviciul realizat să fie calitativ, fapt imposibil dacă factorii din jurul nostru sunt nefavorabili. Pe de altă parte, în calitate de angajator avem obligația legală să protejăm angajații si să identificăm potențialii factori de risc. Mai presus de toate, trebuie să ne asigurăm că echipamentele de protecție cu care ne echipăm personalul sunt de înaltă calitate. Achiziționând echipamente și accesorii concepute exact pentru nișa noastră de activitate, contribuim la scăderea frecvenței accidentelor la locul de muncă
Îmbrăcămintea de protecție la locul de muncă
Înainte să ne angrenăm într-un proces de muncă, îmbrăcămintea pe care urmează să o folosim trebuie să ne ofere protecție 100%. Pe lângă acest foarte important aspect, este indicat să ne asigure flexibilitatea și comoditatea, creând pentru noi un cadru de muncă în care ne putem desfășura la capacitate maximă.Prin urmare, primul pas pentru a adopta măsuri de siguranță a angajaților este achiziționarea unor echipamente de protecție.
Așadar, avem de ales între salopete, jachete și veste de protecție. În funcție de domeniul de activitate, avem la dispoziție halate sau alte tipuri de îmbrăcăminte specifică precum cea de iarnă, cea reflectorizantă, impermeabilă, de unică folosință sau cu protecție specială.
Bineînțeles, există și combinezoane antichimice sau combinezoane cu pantaloni cu pieptar. Oricare dintre aceste piese, odată incorporată în costumul nostru de muncă, ne va asigura protecția și va ridica standardele de calitate a muncii pe care o vom întrerprinde.
Încălțăminte de protecție la locul de muncă
După securizarea trunchiului, atenția trebuie mutată spre asigurarea protecției picioarelor. Astfel, se poate face uz de saboți, sandale, pantofi, cizme sau chiar bocanci de protecție. Pe lângă acestea, depinzând tot de domeniul de activitate, există încălțăminte esd-antielectrostatică, încălțăminte electroizonaltă și încălțăminte albă de protecție.
Dintre toate acestea, cerea cea mai mare este realizată în randul bocancilor de protecție deoarece sunt adaptabili pentru majoritatea branșelor de muncă. Astfel, sunt disponibili într-o largă gamă de variante.
Pentru început, cumpărătorul poate alege care model si culoare se potrivește cu nevoile sale de încălțăminte pentru locul de muncă. Mai apoi, se decide protecția aplicată: cu sau fără bombeu metalic, cu bombeu compozit sau cu bombeu din fibră de sticlă.
Chiar și talpa unei perechi de bocanci de protecție poate să difere de la model la model – cu sau fără lamelă de sticlă, cu lamelă antiperforație non-metalică sau cu lamelă antiperforație din fibră de sticlă. Protecție adițională poate fi oferită de branturi cu carbon sau acoperitori.
Accesorii pentru protecție auditivă la locul de muncă
Foarte populare în rândul accesoriilor de protecție sunt protecțiile pentru cap, cele respiratorii și cele pentru auz. Protecția capului poate fi ușor asigurată cu o cască sau prin intermediul unei viziere sau a unor ochelari speciali. Protecția olfactivă este facilitată cu ajutorul unor dispozitive complexe, ori prin uzul măștilor integrale sau al semimăștilor cu filtru.
Protecția auzului este facilitată în primul rând de aparatele de detecție a zgomotului. Acestea reprezintă instrumente de dimensiuni mici care identifică nivelul zgomotului din spațiul de lucru. LED-urile verzi, galbene și roșii se aprind în funcție de nivelul de sunet detectat, fiind condiționate de standardele Sistemului de Alertă Optimă.
De asemenea, tot pentru protecția auzului la locul de muncă se pot folosi și antifoane externe. Aceste accesorii sunt ideale pentru a fi utilizate în locuri cu un nivel mediu de zgomot, precum atelierele, sau chiar pentru tunsul ierbii. Nu în ultimul rând, se pot alege și antifoane interne, cu sau fără șnur, pentru acei angajați care sunt expuși la condiții de lucru in medii foarte zgomotoase.
Echipamente de protecție – necesitate și utilitate
Pentru că siguranța este primordială, fiecare înterprindere trebuie să funcționeze în conformitate cu anumite legi în vigoare. Orice echipament de protecție care este pus în uz, trebuie să respecte standardele impuse prin HG. nr 11/2004.
De asemenea, calitatea acestora trebuie să fie potrivită cu SR EN ISO 9001:2001, iar managementul mediului trebuie realizat după modelul SR EN ISO 14001:2005. Deci, oricare ar fi domeniul de expertiză despre care vorbim, echiparea corespunzătoare a angajaților este indispensabilă.
Articol sponsorizat
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.