Economia județului dă semne de revigorare

0
215

Economia locală a simțit o revigorare în a opta lună a acestui an, pe fondul creșterii investițiilor românești și străine, care au propulsat județul Neamț printre primele 20 din țară. Totuși, nu vom putea să-i ajungem din urmă pe vecinii din Harghita, care, în ultima perioadă, au luat avânt în privința investițiilor.

Luna trecută a oferit o nouă șansă zonei Neamțului de a se dezvolta, fără vreun efort din partea autorităților. Investițiile străine în economia locală au însumat, în august, 215 euro plasați de 4 societăți comerciale străine nou înmatriculate. Județul Neamț a urcat pe locul 16 în țară, după valoarea capitalului social din firmele cu participare străină la capital, nou înființate, și pe locul 14, după numărul comercianților nou înmatriculați. Astfel, ne-am clasat înaintea județului Mureș (cu 4 firme străine și capital de 186,2 euro) și după Sibiu (cu 6 firme străine și capital de 241,8 euro).

Vecinii din Harghita au reușit să atragă noi investiții străine în valoare de 9.292,7 euro, făcute de 8 firme nou înmatriculate, clasându-se pe locul 10 în țară.

Un loc acceptabil (25) a fost ocupat de județul Neamț și după capitalul străin majorat, deși valoarea acestuia a fost derizorie. În august, două societăți comerciale străine și-au majorat capitalul social cu 62 de euro.

Revenind la Harghita, 3 firme și-au majorat capitalul cu 10.358 de euro (locul 16 în țară), iar la Sibiu, 15 societăți străine au investit 3,28 de milioane de euro (locul 3).

Tot în august, 2 societăți comerciale străine, cu un capital de 82,7 euro, au fost radiate din registrul comerțului.

În ceea ce privește investițiile autohtone, județul Neamț a înregistrat un salt spectaculos, de la 55.500 de lei, în iulie, la 154.00 de lei, în august, plasați de 107 societăți comerciale nou înmatriculate. În medie, o societate a investit 1.440 de lei, o sumă foarte rar întâlnită în economia locală.

În Haghita, în august, o firmă nou înmatriculată a investit, în medie,  3.280 de lei.

Luna trecută, în economia națională a fost investiți 7,18 milioane de euro, cu 6,54 de milioane de euro mai mult decât în iulie, iar 251 de firme străine și-au majorat capitalul cu 157.584.742 de euro.

(Sursa foto: www.pinterest.at)

N.R.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.