Mii de familii nevoiașe și sărmani trăiesc din mila statului

0
497

În timp ce politicienii se laudă cu investiții de sute de milioane de lei în diferite domenii, cu îmbunătățirea condițiilor de viață ale nemțenilor, mii de săraci se chinuie să supraviețuiască.

Județul Neamț numără suficienți amărâți și familii nevoiașe care să-l țintuiască la polul sărăciei. Datele înregistrate de instituția care se ocupă cu gestionarea fondurilor acordate sărmanilor arată crunta realitate cu care se confruntă, de fapt, județul Neamț.

Mediul de afaceri local a solicitat decidenților politici, la un moment dat, încurajarea acestor persoane în a ocupa un loc de muncă, prin diferite programe care să îi ajute să înțeleagă necesitatea unei slujbe, care a rămas la stadiul de intenție.

Statul ajută oamenii nevoiași și familiile lor, care nu dispun de mijloacele financiare necesare, să supraviețuiască. Ajutoarele sociale vin să completeze tabloul sumbru al sărăciei de la nivel local.

Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPI), la finele lunii iulie, județul Neamț număra 5.905 familii sărmane care primeau de la stat alocații pentru susținere, un venit minim lunar acordat în funcție de numărul membrilor familiilor. Suma, pentru o familie formată din cinci persoane, nu depășește 530 de lei, cât două indemnizații de hrană pe care statul le oferă unui bugetar în două luni. Suma totală pe care statul a plătit-o familiilor sărmane, în iulie, a fost de 1.007.639 de lei. Tot atunci, pentru 1.045 de familii statul a suspendat plata ajutorului financiar.

La nivel național, județul Neamț se afla pe locul 7 după numărul familiilor sărmane susținute de stat, iar în Regiunea Nord-Est, pe locul 6. Cele mai multe familii întreținute de stat din țară sunt, de altfel, în Regiunea Nord-Est, județul Bacău fiind în top, cu 9.459 de familii nevoiașe, Suceava – cu 8.820 de cazuri, Vaslui – 8.297 de familii, Iași – 7.773 de familii și Botoșani, cu 6.424  de familii.

Cele mai puține familii sărmane, susținute de stat, erau în Capitală (222 de cazuri).

Județul Neamț ocupă un loc de frunte la nivel național și în privința persoanelor susținute de stat cu venitul minim garantat. În iulie, potrivit informațiilor ANPI, erau înregistrați 4.980 de nemțeni beneficiari ai acestui ajutor, situație care a clasat județul pe locul 13 în țară, după Vrancea (cu 5.123 de persoane) și înainte de Dâmbovița (cu 4.665 de persoane).

Statul le-a plătit celor 4.980 de nemțeni ajutoare sociale în valoare de 1.346.686 de lei, la finele lunii iulie suspendând acest ajutor în cazul a 500 de persoane.

În Capitală au fost înregistrate, în iulie, doar 233 de persoane care au primit ajutor social sub forma venitului minim garantat.

(Sursa foto: https: www.shutterstock.com)

N.R.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.