Corpul de Control al ministrului Vela a descins la Poliția Neamț. Îi caută pe polițiști la „sporul de cadavru”

2
5064

Scandalul izbucnit la vârful conducerii Poliției Române, după dezvăluirile apărute în presă privind întâlnirea șefilor din poliție cu membrii din clanul Duduienilor, are repercusiuni și în teritoriu. Înainte de a-și da demisia din funcția de șef al Poliției Române, chestorul Liviu Vasilescu l-a detașat pe comisarul șef Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, la IJP Harghita. În spațiul public au apărut informații că decizia a fost luată din răzbunare, Vasilescu suspectându-l pe Gavriș că a dat presei imaginile cu întâlnirea șefilor de Poliție cu Duduienii. Imediat după publicarea imaginilor în presă, Gavriș, fost șef la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, a fost ținta unui atac necruțător venit din partea sindicalistului Coarnă. Acesta l-a acuzat public pe Gavriș că ar fi întocmit documente false pe care le-a folosit pentru a acorda sporul pentru cercetare la fața locului sau „sporul de cadavru”, cum îi spun polițiștii, unor persoane care nu ar fi participat la anchete în locuri „contaminate”. Ei bine, verificările ar fi demarat la Poliția Capitalei, iar ministrul Vela ar fi cerut să fie făcute verificări și în teritoriu. Tocmai de aceea a venit și la Inspectoratul Județean de Poliție Neamț o echipă a Corpului de Control al ministrului de Interne.

„Controlul este pe fondul sporului de cadavru și a demarat ca urmare a scandalului Radu Gavriș-Vasilescu, care s-a extins și la noi. Vor să arate că bugetul public a fost fraudat, că judiciariștii își pun ore de necropsii în mod abuziv. Este exact acuzația care i-a fost adusă lui Gavriș. Se știe că atunci când sunt cercetări la omoruri, tentative, morți suspecte, polițiștii care participă la cercetări primesc un spor de 50% pentru orele lucrate. Asta se verifică, modul în care a fost acordat acest spor de 50%, dacă nu au fost comise fraude”, ne-a declarat un om al legii.

Cunoscătorii afirmă că va fi destul de greu de probat posibile fraude cu acest spor, iar cel mult vor fi identificate probleme în circuitul hârtiilor. Ce-i drept este greu de dovedit acum că anumiți polițiști, care au luat „sporul de cadavru”, nu au participat la cercetările în cazul unui omor înregistrat acum un an.

La Neamț, cei de la Corpul de Control verifică nu numai sporurile primite de polițiștii judiciariști, pentru că acest spor îl pot primi și lucrătorii de la Ordine Publică, Rutieră etc.  Pentru perioada în care lucrătorul de poliție participă la cercetarea la fața locului se aplică un spor de 50% pentru fiecare oră.

Gavriș, spune sindicalistul Coarnă, ar fi confirmat, prin întocmirea unor foi colective cu date neadevărate, prezența la fața locului unor cercetări în zone contaminate și în zone cu cadavre sau exhumări a mai multor polițiști apropiați care au încasat ilegal sporul de cadavru.

Unii polițiști ar fi beneficiat lunar de sute de ore cărora li s-au aplicat 50% – sporul de cadavru, ceea ce înseamnă sume considerabile la leafă. Mai mult decât atât, ca și în cazul sporului de excelență, și veniturile din sporul de cadavru au fost luate în calcul la stabilirea pensiei celor care au ieșit din sistem.

Daniel MURARU

 

2 comments

  1. Nicolae 9 septembrie, 2020 at 15:28 Răspunde

    In mod normal,nu este deloc greu sa identifici persoanele care au participat la cercetarea la fata locului intr-un caz sau altul! In proceesul verbal de cercetare la fata locului este mentionată in mod normal,toată componența echipei de cercetare la fata locului ,cu grad,nume,prenume si calitatea in care a participat iar la sfarsitul procesului verbal se ragăsesc semnăturile celor care au alcătuit echipa de CFL.Asta dacă nu cumva,procesele verbale în anumite spețe au fost “aranjate,toaletate” ceea ce nu ar fi nici imposibil nici de neimaginat in Romania,tara tuturor posibilităților! Mai ar fi o cheie de control in registrul de deplasări care se tine la serviciile sau formațiunile criminalistice! Daca chiar se dorește să se facă lumină,nu doar sa se puncteze la impresie artistică,se poate afla adevarul. Dar pentru aceasta ar trebui ca in corpurile de control să existe numai profesioniști ,nu clientela politica promovata pe criterii ale apartenenței la grup,omeni integri și incoruptibili,ceea ce sincer nu prea mai exista in MAI ,mai ales la nivelurile decizionale infestate in ultimi ani cu clientela politica si oameni cu coloana vertebrala din cauciuc,oameni avansati la apelul bocancilor,care au ca principala calitate servilismul!

  2. cora.@ 9 septembrie, 2020 at 15:38 Răspunde

    A ce bine poate sta mai mult si analizeaza jaful BALASTIERELOR!!! din judetul NEAMT , pe raul MOLDOVA, raul SIRET, raul BISTRITA, modul ilegal cum se emit avize si autorizatii de gospodarire a apelor, cum se raporteaza cantitatile de agregate minerale! eroziunile uriase de pe raul MOLDOVA malul stang aval de pod DJ 208G, de la TUPILATI!!?? cum nu vin de peste 30 de ani salariatii de la ANRM sa verifice in teren situatiile existente, au material bibliogafic la greu cu ceeace a parut in presa centrala si presa locala ! poate mai spune ceva si Victor Sandu la ceas de taina spagarul de la Administratia National;a Apele Romane!!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.