Rețeta ministrului Alexe pentru buzunarele lui Fenechiu: cum să câștigi 3 milioane de lei în 4 luni

0
627

Aproape 3 milioane de lei au intrat în conturile firmei soției pușcăriașului Fenechiu, cei mai mulți bani provenind din contracte de consultanță cu primăriile liberale.

Lui Relu Fenechiu, fost guru al liberalilor ieșeni, îi merge ca pe roate de când a ieșit din închisoare. Afacerile derulate de firma soției sale, Integra Business Consulting, cu statul se apropie de pragul de 3 milioane de lei. Și asta într-un interval de patru luni, timp în care firma Danielei Fenechiu a încheiat 109 contracte cu primării din regiunea Moldovei, majoritatea conduse de liberali. În schimbul unor sume cuprinse între 17.000 de lei 90.000 de lei, firma soției lui Fenechiu le-a acordat primăriilor consultanță pentru accesarea fondurilor acordate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru iluminatul public cu led-uri. Ideea proiectului îi aparține ministrului Mediului, ieșeanul Costel Alexe, unul dintre discipolii pușcăriașului Fenechiu. Ce coincidență! Alexe pregătește proiecte finanțate cu bani de la ministerul pe care îl conduce, iar nevasta lui Fenechiu, fostul său șef politic, oferă consultanță pe bani grei primăriilor pentru a accesa fondurile. Contractele au ca obiect „servicii de consultanță pentru gestionarea proiectelor”. Ministrul Alexe a venit cu ideea ca Administrația pentru Fondul de Mediu să finanțeze iluminatul public cu led-uri în localitățile României. Finanțarea poate ajunge până la 1.000.000 de lei, acolo unde localitățile au peste 4.000 de locuitori, cele cu până în 4.000 de locuitori putând primi finanțări de până în 500.000 de lei.
Pentru a accesa fondurile pentru iluminat public modern, peste 100 de primării au semnat contracte de consultață cu firma soției pușcăriașului Relu Fenechiu. Atacul.ro a identificat 109 contracte încheiate, în intervalul 10 martie – 21 iulie, de Integra Business Consulting Iași cu primării din aproape toată țara, dar cu precădere din zona Moldovei. Valoarea totală a celor 109 contracte este de 2.786.000 lei, fără TVA, bani de consultanță.

Primăriile conduse de liberali, în top

Dintre contractele încheiate de Integra Business Consulting SRL, 8 sunt cu primării din județul Neamț. Cu o singură excepție, Primăria Sagna, condusă de un pesedist, celelalte 7 sunt conduse de primari liberali. Este vorba de primăriile Tazlău (17.000 lei), Ghindăoani (20.000 lei), Țibucani (20.000 lei), Drăgănești (20.000 lei), Ceahlău (20.000 lei) și Ștefan cel Mare (20.000 de lei). Ultima primărie nemțeană, care a încheiat contract cu firma soției lui Fenechiu este cea din Trifești, condusă de liberalul Dan Marian Lupu. 33.500 lei, fără TVA, a plătit primăria firmei Integra Business Consulting pentru serviciile de consultanță pentru proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public.
Ultimul contract de consultanță pentru accesare fondurilor de la Mediu a fost încheiat de firma soției lui Fenechiu în data de 21 iulie, adică în urmă cu trei săptămâni. Să fi intrat DNA-ul pe fir? Dacă n-a făcut-o, mai are timp, pentru că toată această afacere pute a ilegalitate.


Alexe, ministrul Mediului și bun amic al lui Mugur Cozmanciuc, și el cunoscut ca discipol al lui Fenechiu, anunță că dă bani pentru iluminat public cu led-uri, iar după numai câteva zile firma soției liberalului pușcăriaș Fenechiu începe să acorde consultanță pe bani grei primăriilor care vor să acceseze fonduri.

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.