Contabilul și purtătorul de cuvânt de la Poliție, premiați pentru … lucrări de excepție. Discuții aprinse pe tema acordării sporului de excelență

9
5229

O dată la 6 luni, fiecare inspectorat județean de poliție din țară își premiază lucrătorii care s-au remarcat în activitate și le acordă un spor pentru lucrări de excelență sau misiuni speciale, cunoscut și ca „spor de excelență”. Acesta reprezintă între 30 și 50% din salariul de bază. În Neamț, dar și în alte inspectorate de poliție din țară, numele polițiștilor care beneficiază de acest spor sunt ținute la secret, motivul invocat fiind un ordin al ministrului de Interne (OMAI S/7/2018) privind salarizarea personalului din MAI, ordin clasificat ca fiind „strict secret”. Cu toate acestea, există și inspectorate unde numele „premianților” sunt făcute publice. Acest lucru se întâmplă acolo unde la ședințele de conducere a IJP-urilor participă și reprezentanți ai altor sindicate în afară de cele ale CNP și SNPPC. La ședințele la care au participat și sindicaliști de la Sindicatul „Diamantul” sau Sindicatul „Europol”, numele polițiștilor beneficiari ai sporului de excelență au fost făcute publice. Acest lucru nu s-a întâmplat și în Neamț, unde la ședințe participă doar reprezentanți ai CNP și SNPPC, care nu au vrut, în ruptul capului, să-i prezinte public pe cei care au făcut onoare meseriei de polițist.

A împărțit măști și vrea premiat

Ultima ședință în cadrul căreia au fost stabiliți polițiștii care se vor bucura de acest spor în următoarele 6 luni a avut loc pe 15 iulie. Surse demne de încredere au precizat pentru atacul.ro că, printre alții, la ședința din 15 iulie au primit sporuri de excelență contabilul, purtătoare de cuvânt, un ofițer de la cazier, un polițist de la Comunicații, șeful SIC. S-au iscat și divergențe pe motiv că un ofițer de la Resurse Umane nu a „prins” premiul, deși se consideră îndreptățit deoarece ar fi împărțit măști în pandemie, campanie de care nu au auzit mulți polițiști.

Contactat de atacul.ro, comisarul Vitalie Josanu, președintele SPR „Diamantul”, filiala Neamț, a reamintit că sindicatul pe care îl reprezintă a dat în judecată Poliția Română și Poliția Neamț tocmai din cauza sporului de excelență. Argumentele ofițerului sunt de bun simț, în sensul că nu a cerut decât ca numele celor care beneficiază de sporul de excelență să fie făcute publice. Pentru că premianții nu sunt infractori, ci polițiști recompensați pentru munca lor. Comunitatea ar trebui să-i cunoască și să-i felicite, dar nu are ocazia pentru că numele lor sunt ținute la secret.

„Atunci când spui spor pentru <<misiuni deosebite și lucrări de excepție>> în poliție, plătit din fonduri publice, cetățenii se așteaptă să vadă adevărați performeri, în lupta cu infracționalitatea. Beneficiarii lor, sunt eroi pentru populație și adevărați <<Prometei>> pentru colegi, putere de exemplu și dăruire, stahanoviști pe frontul de muncă. Probabil că în unele județe așa se întâmplă din moment ce au făcut publice numele polițiștilor care au primit acest spor de <<excelență>>. Lor nu le este rușine și nu au nimic de ascuns. La IPJ Neamț însă, lucrurile se țin sub o mare taină. Ca să aflăm identitatea și criteriile pentru care se acordă acest spor de excelență, Sindicatul Diamantul Neamț a trebuit să formuleze acțiune în instanță împotriva IPJ Neamț. Mereu trebuie să aflăm în șoaptă că un cutare șef de serviciu e abonat la acest spor și intentează procese dacă e trecut cu vederea, că un purtător de vorbe, un cineva care <<ne dă salariile>>, altul care <<se împacă bine cu șefii>> sau un responsabil cu nu știu ce servicii s-au remarcat în <<munca de poliție>>! Din această perspectivă, am ferma convingere că distinsa conducere a IPJ Neamț nu cunoaște ce înseamnă performanță în munca de poliție, teoretic și nici practic. Absurdul situației pune în aceeași <<oală>> a candidaților pe cei propuși cu cei care fac propunerile și recomandările și – mai ales – cu cei care decid, într-un vădit și imoral conflict de interese. V-am mai spus acum aproape un an în urmă, că 50% din salariul de funcție reprezintă o diferență consistentă între ceea ce primește șeful și ceea ce primește lucrătorul, scăpat ca prin minune de furcile caudine ale minunatei Comisii de <<ievaluatori>>. Tot mai mulți polițiști susțin că acest spor ar trebui să se desființeze, pentru că la nivelul conducerii Poliției Române nu există manageri capabili să înțeleagă importanța și rolul stimulării performanței în muncă”, a declarat  Vitalie Josanu, vicepreședinte SPR Diamantul la nivel național și președinte al filialei Neamț.

„Au avut și salarii de excelență, fără nici un merit profesional”

Și sindicaliștii de la Europol s-au confruntat cu aceeași problemă. În momentul în care au solicitat informații cu privire la beneficiarii acestor sporuri au fost tratați cu flit de șefi.

„Modalitatea de cheltuire a banului public pentru majorările salariale de până la 50 % din salariul funcției de bază, pentru lucrări de excepție, este secret de serviciu, aceste date privesc ordinea publică și securitatea naționala și de aceea nu pot fi aduse la cunoștinta publicului plătitor de taxe și impozite, în opinia reprezentanților IPJ Neamț. Vrem să știm dacă aceste drepturi s-au dat pe merit sau singurul criteriu de acordare a fost cel al pensionării, pentru umflarea salariului brut majorat, care este baza de calcul a pensiei militare. IPJ Neamț nu dorește să răspundă la astfel de întrebari și ne spune nouă că nu trebuie să știm cine sunt polițiștii care au beneficiat și beneficiază de acest spor salarial. Pe polițiștii meritoși, exceptionali, colegii, societatea trebuie să-i cunoască, să-i laude, să-i aprecieze și să-i recompenseze cu mulțumiri, așa cum este și normal. Bănuim că mulți dintre șefii care s-au pensionat în ultima perioadă au avut și salarii de excelență, fără nici un merit profesional. La fel și alți polițiști obedienți sefilor,secretari, secretare etc, chiar și foști lideri de sindicat, slugi tradatoare. Prin câteva rânduri, IPJ Neamț putea să lămurească toți polițiștii și societatea civilă că nu s-au făcut ilegalități în acest sens. Tăcerea e un răspuns clar pentru noi. Ca-n bancul ăla : Hoțul prins la furat. Ce-ai în buzunar? Parale. Aaaaa, am crezut că sunt bani, poți să pleci!!!”, a declarat Ioan Cănărău, președintele Europol Neamț.

În ultimii ani, și atacul.ro a solicitat, dar fără succes, numele celor din Poliția Neamț care beneficiază de sporul pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale, cunoscut și ca „spor de excelență”. De fiecare dată, șefii din IJP Neamț au refuzat să pună la dispoziție informațiile solicitate pe motiv că fac parte din categoriile celor clasificate, potrivit legii. La mijloc este vorba de un ordin al ministrului de Interne (OMAI S/7/2018) privind salarizarea personalului din MAI, ordin clasificat ca fiind „strict secret”.

Totuși, așa cum spuneam, la alte inspectorate de poliție aceste informații sunt făcute publice de sindicaliștii care participă la ședințele în cadrul cărora sunt stabiliți beneficiarii sporului de excelență. Așa s-a întâmplat la IJP Ialomița (vezi foto sus), unde reprezentanții Sindicatului „Diamantul” a făcut publice numele polițiștilor care au primit acest spor.

Sursa foto: https://www.alamy.com/

Daniel MURARU

 

9 comments

 1. Varga Szandor Andrasz 28 iulie, 2020 at 14:26 Răspunde

  Poate nu o fi acea purtătoare care dezinforma grav ca era necesară ora pe declarațiile.pe proprie răspundere pe vremea ordonanței de urgență .
  Ca ar fi culmea chestia asta, atunci a fost nevoie de intervenția ministrului de interne ca sa lămurească zelosii din subordinea sa ca ora nu era prevăzută in ordonanța, ci doar ruta de deplasare si numele omulețului .

 2. Carte ai, bani ioc 29 iulie, 2020 at 14:00 Răspunde

  Sa stiri ca o problema este si modul in care se ponteaza orele suplimentare…mai ales sambata si duminica, cand statul roman plateste generos activitatea politistului. Exista si unii care fac activitate de acasa sau de oriunde altundeva pentru a castiga dulbu salariului,fara sa transpire macar. Ce este urat este ca astfel de persoane striga sus si tare “hotul” in fapt”hotul striga hotul”. Exemplu de la municipiu, comisarul sef (***), avertizorul de integritate al inspectorarului, pe care toate il supara dar numai ale lui nu. Si ca el sunt multi altii…

 3. Joker 30 iulie, 2020 at 09:47 Răspunde

  Păi verificati și la pompieri, cei de la birouri au premiile de 50% și mai strecoară de ochii lumii la intervenție un premiu de 30% si sa nu uităm, cei de la birouri au spor interventie de 30% permanent, desi văd focul doar la aragaz.Nici nu au echipament pt intervenție, dar au spor….o rușine, se poate verifica ,totul este real.

 4. Despre fraieri, despre baieti smecheri 30 iulie, 2020 at 11:21 Răspunde

  Tacerea, inchisul ochilor, tainuirea, omisiunea, ascunderea si intarzierea cercetarii sesizarilor, sint rasplatite pe deplin, cu varf si indesat. Pentru astfel de “fapte” se acorda bonificatiile cu pricina. In rest, se primesc amenintari si sanctiuni. Cu indrazneste cineva sa ridice ochii din pamant, seful cel mare, proaspat revenit dupa un lung concediu ( nu se stie pentru ce….), este altoit imediat. Asa stau lucrurile.

  • Despre fraieri, despre baieti smecheri 30 iulie, 2020 at 12:50 Răspunde

   Revin cu precizarea: “….., seful cel mare, proaspat revenit dupa un lung concediu (nu se stie pentru ce…..), altoieste imediat pe cei care indraznesc….. In loc de “este altoit imediat”.

 5. Varga Szandor Andrasz 30 iulie, 2020 at 14:09 Răspunde

  Adevărul e ca e de râsul curcii sa ai intr-,o garnizoană de genul Piatra Neamț, un general de brigadă .
  La cate forțe si personal viu are târgușorul ăsta e o exagerare vădită si nejustificată .
  Adunate laolaltă, jandarmi, pompieri, si dimpreună cu Bat.Petrodava abia aduni o companie clasică .
  Prin 89 o divizie mecanizată era comandată de un lt col.
  Acum avem generali la plutoane ..
  Divizia 18 Mecanizata Decebal din Timișoara avea in compunerea de lupta cateva mii de oameni din mai multe garnizoane, cu mii de mijloace tehnice de luptă si oameni in mai multe orașe din Banat .
  Si era comandată de lt.col. Zeca Constantin .
  Se face abuz după 90 de grade si funcții bănoase dar nu întotdeauna justificate prin nevoi si profesionalism .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.