Decizie finală în afacerea „Digul”. Combinatorul Ursărescu, condamnat

3
1609

 

Magistrații Curții de Apel Bacău au respins, astăzi, apelul lui Dorinel Ursărescu (foto), fost deputat PNL/ALDE de Neamț, fost președinte al PNL Neamț, fost, până acum câteva luni, consilier al președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM). Ursărescu a rămas cu pedeapsa  pronunțată de Tribunalul Bacău, de 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție. În același dosar, instanța a respins și apelurile celorlalți doi inculpați, Mihai Banu, fost deputat, și Ion Rotaru, om de afaceri băcăuan, condamnați și ei la închisoare cu suspendare. Totodată, magistrații au admis, la solicitatea lui Dorinel Ursărescu, sesizarea Curții Constituționale, ce urmează a fi judecată.

În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992, admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulate de inculpatul apelant URSĂRESCU DORINEL şi dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 308 alin. 1 din Codul penal, în raport cu dispoziţiile art. 1 alin. 1 şi 5, art. 20 alin. 2, art. 23 alin. 12 lit. l şi art. 53 din Constituţia României şi cu dispoziţiile art. 6 par. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b Cod procedură penală, respinge, ca fiind nefondate, apelurile formulate de inculpaţii BANU MIHAI, URSĂRESCU DORINEL şi ROTARU ION împotriva sentinţei penale nr. 351/D/2019 din 13.11.2019, pronunţată de Tribunalul Bacău în dosarul nr. 5282/110/2017. În temeiul art. 275 alin. 2 şi 4 Cod procedură penală, obligă pe fiecare dintre apelanţi la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunțată în şedinţă publică, azi 6.07.2020”, potrivit soluției Curții de Apel Bacău.

Magistrații Tribunalului Bacău s-au pronunțat, pe data de 13 noiembrie, în dosarul în care Dorinel Ursărescu a fost judecat pentru fapte de corupție. În același dosar au mai fost judecați Mihai Banu și Ion Rotaru.Toți trei au fost condamnați la închisoare, însă cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

În cazul lui Ursărescu, magistrații au aplicat o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Condamnă pe inculpatul Dorinel Ursărescu la 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (…)Constată că infracțiunea dedusă judecății în prezenta cauză este concurentă cu infracțiunea pentru care inculpatul a fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendarea executării condiționate a pedepsei, prin sentința penală nr. 119 a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În temeiul art. 15 din Legea 187, dispune anularea suspendării condiționate cu privire la pedeapsa de 1 an închisoare aplicată prin decizia ÎCCJ (…)..aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv cea de 2 ani la care se adaugă sporul obligatoriu de 4 luni închisoare reprezentând o treime din cuantumul pedepsei mai mici, în final inculpatul având de executat pedeapsa rezultată de 2 ani și 4 luni închisoare (…) Dispune supravegherea executării pedepsei rezultante stabilite în prezenta cauză. În temeiul art. 92 raportat la art. 97 CP, stabilește un termen de supraveghere de  4 ani (…)”, se arată în decizia Tribunalului Bacău.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Ursărescu trebuie să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității. Instanța a mai dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite de către procurori pe mai multe bunuri, terenuri și o vilă, toate situate în Roman.

Fostul deputat Mihai Banu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Instanța a dispus și confiscarea sumei de 1.264.000 de lei și menținerea măsurilor asiguratorii instituite asupra mai multor bunuri imobile aflate în proprietatea inculpatului.

Cel de-al treilea inculpat din dosar, omul de afaceri Ion Rotaru, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a pedepsei pentru cumpărare de influență, cu un termen de supraveghere de 3 ani. Ca și în cazul lui Ursărescu, Rotaru va trebui să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității. Magistrații au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite pe mai multe bunuri ale inculpatului (case și terenuri)

Dorinel Ursărescu și ceilalți doi inculpați au fost trimiși în judecată de către procurorii anticorupție, în decembrie 2017.

În perioada iulie 2010 – noiembrie 2011, inculpatul Banu Mihai, în calitate de deputat în Parlamentul României, a pretins și primit pentru partidul din care făcea parte, prin intermediul unei societăți comerciale, de la ceilalți doi inculpați, suma totală de 1.264.000 lei ( 824.000 lei de la Ursărescu Dorinel și 440.000 lei de la Rotaru Ion). Banii au fost pretinși și primiți pentru ca inculpatul Banu Mihai să-și exercite influența asupra reprezentanților unei societăți comerciale, astfel încât aceasta să subcontracteze lucrările de îndiguire a râului Siret pe tronsonul Rotunda – Buruienești, comuna Doljești, județul Neamț, firmelor administrate de inculpații Ursărescu Dorinel și Rotaru Ion. De asemenea, inculpatul Banu Mihai a mai solicitat contractantului ca o parte din sumele datorate subcontractorilor să fie achitate prin bilete la ordin, a căror valoare a fost încasată, în cele din urmă, de către inculpatul Banu Mihai. Pentru a exista o justificare legală a circuitului banilor, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, între cele două societăți subcontractoare și firma care i-a remis contravaloarea biletelor la ordin au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii fictive.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților”, se arată în comunicatul DNA.

Ursărescu mai are la activ o condamnare, tot pentru fapte de corupție, de un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, sentință pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Prin decizia penală nr. 119 din 12.06.2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

 1. Condamnă pe inculpatul URSĂRESCU DORINEL, deputat în Parlamentul României, președintele organizației județene Neamț a unui partid politic, la data faptei, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000.
 2. Condamnă pe inculpatul CRĂCIUN MARIUS, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență (2 infracțiuni) și instigare la folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid.
 3. Condamnă pe inculpații GROSU VALENTIN, director al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bacău (D.J.A.O.V.) și ANDREI RĂZVAN, inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și supraveghere produse accizabile – Direcția supraveghere accize și operațiuni vamale din Autoritatea Națională a Vămilor, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Grosu Valentin și Andrei Răzvan vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, primul în cadrul Primăriei Municipiului Bacău sau D.G.A.S.P.C. Bacău – Centrul de Servicii Sociale „Ghiocelul”, iar al doilea în cadrul Administrației Domeniului Public Sector 5 „S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A.” sau Administrației Domeniului Public Sector 2 București, afară de cazul în care din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.

Dispune confiscarea de la inculpatul Grosu Valentin a sumei de 5.000 de euro sau echivalentul în lei la cursul BNR din data executării, respectiv de la inculpatul Andrei Răzvan a sumei de 4.500 lei.

Obligă fiecare dintre cei patru inculpați Ursărescu Dorinel, Crăciun Marius, Grosu Valentin și Andrei Răzvan, la plata către stat a câte 2.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Obligă inculpatul Ursărescu Dorinel la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel. DEFINITIVĂ

 

Daniel MURARU

 

 

 

 

 

3 comments

 1. mara.@ 6 iulie, 2020 at 19:44 Răspunde

  Vorba lui Dem Radulescu!! ” PUTIN FOARTE PUTIN” tinand cont ca “valica golanul” a fost ofiter de protectie!! dat afarta ca o scusura de baietii cinstiti!!

 2. Nica Daniela 6 iulie, 2020 at 21:12 Răspunde

  Si acest Ursarescu a studiat la ALDE? Vai, vai…. Ce mai personaje se inregimenteaza in ALDE Neamt. Despre acest tip de personaje pot sa spun ca sint pe masura liderilor. Elite, nu gluma. RUSINE! Cele doua elite au avut si au un singur gand. Prigonirea celor care nu le canta in struna, jefuirea banului public, alimentarea firmelor de casa cu lovele provenite din bugetele pe care le administreaza, folosind inscrisuri false. Acum ravnesc si la Primaria PNeamt. Ne vom umple de basculante (pt transportul in comun) si centrale termice. Ne vor obliga sa ne inlocuim centralele de apartament cu unele provenite de la centralistul Jipa. Hai la vot, dragi pietreni. Daca vreti dovezi, am.

 3. ADY 6 iulie, 2020 at 21:46 Răspunde

  justitie de rahat, unul care fura o paine ia cu executare, insa un hot din politice cu suspendare!!!!! rusine (***) de judecatori

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.