Record la ÎCCJ. Când începe procesul primarului de Pângărați cu Agenția Națională de Integritate

1
1153

Problemele de integritate ale lui Petru Lungu Bordea, primarul comunei Pângărați, vor fi clarificate cel mai devreme în anul 2022, primul termen al procesului de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) fiind fixat pentru data de 30 martie 2022. Bordea se judecă cu Agenția Națională de Integritate (ANI) din 2018, când inspectorii l-au declarat în conflict de interese ca urmare a unui contract de concesiune încheiat între primărie și o asociație de crescători de animale în care fiul său era membru fondator.

Concret, inspectorii de integritate, după 2 ani de verificări, au constat că Bordea se afla în conflict de interese administrativ, pentru că a întocmit, a semnat și a aprobat contractele de arendare și de concesiune încheiate între comuna Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați (în cadrul căreia fiul primarului Lungu deținea calitatea de membru fondator), precum și documentele aferente. Ulterior, asociația a încasat subvenții APIA pentru campaniile 2011 – 2015. Bordea a contestat în instanță Raportul de evaluare al ANI, la Curtea de Apel Bacău, însă cererea i-a fost respinsă.  În noiembrie 2019, după ce a primit motivarea deciziei, primarul de Pângărați a atacat, la Înalta Curte de Casație și Justiție, decizia Curții de Apel Bacău cu recurs, primul termen de judecată fiind fixat peste doi aniu. Petru Lungu Bordea este primar la Pângărați din 2008, iar de atunci până în prezent autoritățile au fost sesizate de mai multe ori cu privire la presupuse fapte comise de el sau angajați din primărie. Niciuna dintre plângeri nu a fost soluționată cu trimiteri în judecată, semn că la Primăria Pângărați domnește legea și numai legea.

Cum recursul se va judeca în anul 2022, Bordea poate candida lejer pentru un nou mandat la Primăria Pângărați, pentru că o soluție în dosarul său va fi pronunțată, cel mai devreme, în toamna anului 2022.

Dosarul cu ANI al șefei liberalilor din Pângărați se va judeca în aceeași zi cu al primarului

Mai mulți foști și actuali consilieri locali din Pângărați au avut sau mai au probleme cu Agenția Națională de Integritate. Unul dintre ei este și consilierul local Maria Isabela Nedelcu (foto), șefa organizației PNL Pângărați. Nedelcu a fost declarată de ANI în conflict de interese administrativ, în aprilie 2018, adică la o lună după ce agenția anunța că Bordea are probleme cu integritatea.

Nedelcu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Bacău, unde, în decembrie 2018, a pierdut, instanța respingând contestația ca fiind nefondată. Ca și în cazul lui Bordea, Nedelcu a așteptat aproape un an până când a primit motivarea deciziei ca să o poată ataca cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Isabela Nedelcu a făcut recurs la ÎCCJ în aceeași zi, ca și primarul Bordea, pe 18 noiembrie 2019.

De asemenea, primul termen al procesului consilierei PNL a fost fixat pentru data de 30 martie, aceeași zi ca și primul termen din dosarul lui Bordea.

Isabela Nedelcu a fost declarată în conflict de interese administrativ, pentru că „în calitate de consilier local a votat, în mod favorabil, pentru adoptarea unei Hotărâri în temeiul căreia s-a încheiat Contractul de concesiune între Primăria comunei Pângărați și Asociația Crescătorilor de Animale Pângărați, deși avea un interes personal de natură patrimonială în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Inspectorii ANI afirmă că Nedelcu avea posibilitatea să anticipeze că o decizie prin care s-ar aproba concesionarea pășunii comunale prin atribuire directă către asociație prezintă un beneficiu pentru sine, soț și asociație (în cadrul asociației soțul său a deținut calitatea de membru fondator). Isabela Nedelcu nu a anunțat, la începutul dezbaterilor privind concesionarea pășunii, interesul personal pe care îl avea în problema respectivă și nu s-a abținut de la vot.

Daniel MURARU

Citește și:

Escrocherie calculată la virgulă, la Primăria Pângărați. Camion înmatriculat în Franța, cumpărat din Italia

 

 

1 comment

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.