Care o fi mercurialul șpăgilor în Poliția Neamț? La București, un dosar se „îngroapă” pentru 1,1 milioane de euro

10
1522

La începutul anilor 2000, când fostul procuror militar Vasile Doană făcea arestări pe bandă rulantă în Neamț, în dosarul tăierilor ilegale de lemn din comuna Dămuc, dar și într-un dosar privind mușamalizarea unei tentative de omor, un zvon băga spaima în persoane importante din sistemul judiciar nemțean, care se simțeau cu musca pe căciulă. De altfel, se spune că, după o serie de arestări, Doană a revenit la Piatra-Neamț și, într-o discuție avută cu unul dintre cei anchetați, ar fi spus că are nevoie de un autobuz pentru a-i transporta la București pe suspecții implicați în tăierea la ras a peste 5.000 de hectare de pădure. Tot atunci, mai în glumă, mai în serios, procurorul militar ar fi spus, făcând referire la un procuror și un polițist acuzați că au „rezolvat” dosarul de tentativă de omor, că dacă polițiștii de la București ar fi aflat cât au luat pentru „îngroparea” dosarului, ar fi ieșit cu scandal. Motivul: cei de la Neamț, acuzați că ar fi încasat câteva sute de mărci germane, ar fi stricat „prețul” pieței pentru „rezolvarea ” unui dosar. În cele din urmă, cei doi anchetatori nemțeni au fost achitați. La fel s-a întâmplat și cu majoritatea celor cercetați în dosarul „Dămuc”. Singurul vinovat pentru tăierea ilegală a mii de metri cubi de lemn a rămas un gaterist din Dămuc. Inițial, pentru dezastrul forestier au fost cercetate zeci de persoane, printre care judecători, procurori, polițiști, primari și oameni de afaceri.

Acum, în contextul arestării polițistului Aurelian Marius Fleancu, ofițer de poliție judiciară în cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, revine în actualitate întrebarea: cât mai costă „îngroparea” unui dosar penal? Ofițerul Fleancu este acuzat de DNA că a cerut, printr-un intermediar, 1,1 milioane de euro pentru el, procurorul de caz și pentru procurorul ierarhic superior, de la un om de afaceri cercetat pentru înșelăciune, ca să-i „rezolve” dosarul. Pentru suma amintită, polițistul promisese că:

 • va face cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desființarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză și, în cele din urmă, la o soluție de clasare;
 • va interveni la procurorul de caz și la procurorul ierarhic superior, (asupra cărora a lăsat să se înțeleagă că ar avea influență) astfel încât să se dispună soluția clasării, iar eventualele plângeri față de clasare să fie respinse.

Mai o cărămidă, mai un termopan

„Rezolvarea” unui dosar aflat în lucru la Parchetul General ar însemna o cheltuială de 1,1 milioane de euro, partea polițistului, a procurorului de caz și procurorului ierarhic superior. Cum în dosarul mediatizat recent de DNA este vorba de un prejudiciu de 3 milioane de euro, rezultă că șpaga reprezintă cam o treime din valoarea acestuia.

Adică, la un dosar cu un prejudiciu de 100.000 de euro, șpaga pentru „îngroparea” lui ar însemna vreo 30.000 de euro, dacă ar fi să aplicăm procentul lui Fleancă.

Din informațiile pe care le deținem, la nivelul Poliției Neamț, sunt polițiști care se mulțumesc și cu mai puțin. De exemplu, un dosar a fost „rezolvat” pentru un camion încărcat cu cărămidă, plus câteva petreceri stropite din belșug cu vin și … bună dispoziție. Sau, un dosar îngropat în schimbul tâmplăriei PVC cu geamuri termopan necesară la amenajarea unei vile. Bine, omul legii a avut grijă să nu lase urme, așa că are documente și pentru cărămidă, și pentru termopane, așa că, în prezent, ar fi dificil să-l mai tragă cineva la răspundere. Cel care i-a dat tâmplăria înjură și acum polițistul, care a avut nesimțirea de a-i cere și i-a chitanță și factură pentru șpaga dată. Era normal să lucreze cu documente care să acopere șpaga.  Dacă-l controlează cineva la termopane, scoate imediat actele care atestă că le-a cumpărat. Este doar un singur exemplu dintre cele pe care le știm. De altfel, „faptele de arme” ale unor  polițiști de la Economic, unii pensionați între timp, sunt de notorietate, fiind cunoscute inclusiv la nivelul Direcției Generale Anticorupție (DGA) și Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI), fără ca vreuna dintre aceste instituții să se implice în vreun fel pentru a-i opri și a-i trimite pe șpăgari acolo unde le este locul, după gratii.

Oare de ce niciun dosar penal privind jafurile comise, de-a lungul timpului, la societățile Consiliului Județean Neamț sau Consiliului Local Piatra-Neamț nu a ajuns în instanță? Sunt locuri de unde se fură din banul public de ani, cu o nesimțire fără margini, și autoritățile se prefac că nu văd. În perioada cât a fost director la Drupo, fostul senator Cadăr și-a ridicat ditamai vila în curtea Palatului Copiilor din Piatra-Neamț, folosind muncitorii și utilajele societății. Cică nimeni nu a văzut și auzit, deși activitatea avea loc în timpul zilei, așa cum am arătat aici și aici

Bine că SIPI poartă grija jurnaliștilor incomozi potentaților zilei, dar nu-și culege corupții din sistem! Sunt zeci, chiar sute de cazuri, ce au fost prezentate de o mică parte a presei, privind furturile din banul public și cu toate acestea nicio persoană nu a fost trasă la răspundere, nu a suportat vreo consecință. Au fost zeci de anchete privind jaful banului public la Drupo, Apa Serv, Troleibuzul, Publiserv, Urban etc și niciun inculpat trimis în judecată.

Dosare plimbate între DNA și Poliția Neamț, via Parchetul Județean Neamț, reprezintă una dintre practicile des întâlnite pentru „manevrarea” anchetelor. 

Atacul.ro, în ultimii ani, a prezentat documente și a relatat fapte care demonstrează cum s-au înfruptat unii din banul public, iar cu toate acestea nicio persoană nu a fost trimisă în judecată. Afacerea „Târgul de Crăciun” (vezi aici), ciururile cumpărate de Publiserv SA de la firma familiei fostului prefect Vasile Panaite (vezi aici), plus alte șmecherii penale cu bani publici au făcut obiectul unor cercetări. Autoritățile s-au autosesizat, au întocmit dosare penale. Unele au fost declinate la DNA, cum ar fi „Târgul de Crăciun” și afacerea „Ciururile prefectului Piti”, dar nu se mai știe nimic de ele. Au fost clasate sau sunt încă în lucru, nu știm, pentru că autoritățile tac. Alte dosare privind diverse contracte cu bani publici sunt în lucru la IJP Neamț. Poate au fost soluționate, poate nu. Cert este că în instanță nu a ajuns niciunul.

Nouă, totuși, nu ne dă pace ultimul caz al DNA București, cu șpaga de 1,1 milion de euro pentru „rezolvarea” unui dosar penal. Oare la noi o fi sărit de contravaloarea unui camion cu cărămidă? Pe lângă plata în natură se acceptă și cash? Probabil  că da! Polițiștii șpăgari de la Rutieră, parte dintre ei condamnați, parte încă judecați, se mulțumeau și cu produse alimentare (carne, brânză etc) sau vin. De-a dreptul jenant!

Nu toți polițiștii sunt corupți. Însă, polițiștii onești au și ei partea lor de vină, pentru că, de regulă, cunosc activitatea colegilor certați cu legea, dar preferă să nu se implice.

(Sursa foto: www.uownit-sa.co.za)

Daniel MURARU

10 comments

 1. Virgil 4 mai, 2020 at 10:35 Răspunde

  Eu ma intreb doar in cazul zecilor de nereguli sesizate prin investigatiile acestui ziar, cate dintre ele s-au materializat in cercetari sau declinari spre parchete. In majoritatea cazurilor nu trebuiau sa munceasca foarte mult ci sa ceara documentele oficiale ca rechizitoriul il puteau scrie dupa investigatia jurnalistica. Marele Panzariu, care si-a lasat elevul sa-i calce pe urme, e un exemplu viu despre cum se musamalizeaza spetele. Si multi “economisti”, inclusiv rusinea de ofiter care la final de cariera a fost adjunct al inspectorului sef. Ar trebui sa-i intrebati pe bugetarii din IPJ ce solutii au dat in dosarele lui Ginel, pe care l-au tot audiat pana a iesit cum a trebuit. Mare dreptate avea acel procuror, trebuie luati cu autobuzul pentru ca sunt mai periculosi decat infractorii. Este o complicitate intre toate institutiile de forta. Amintiti-va doar de Stanciu de la sipi, care a ajuns consilierul lui soseta pentru a-l proteja de institutiile care ar incerca sa-l cerceteze. Asta e cinstea lor, asta a fost juramantul depus. Si acum e racordat la bani publici prin CA-urile unde face (***). Si sa nu credeti ca la varf, aceste institutii au caractere demne de apreciat.

 2. koss 4 mai, 2020 at 12:33 Răspunde

  Sunt multe de adaugat la articolul de mai sus dar probabil cand o sa mai apara alte date si informatii , o sa reveniti..Da , vorba lui Virgil , intrebati-l (retoric ) pe Panzariu !!!! A rup si supt , la greu tot ce a prins ..Vorbesc de dosare *grase..* Ciuri Buri asta , a muls tot !!! Nimeni , nu i-a avut grija , ca sa-l inghesuie..Probe erau kakalau maria ta !!

 3. Bill Gates 4 mai, 2020 at 14:06 Răspunde

  Ar mai fi multe de spus despre indivizi cu doctorate care si-au batut joc de politie si iua bani si in ziua de azi ca sporuri desi mizeriile lor sunt oficial niste plastografieri jegoase. Despre lupta unor indivizi de a se tine cu ghiarele de putere desi li s-a dat cu flit nu inteleg sa faca un pas inapoi. Iar povestea continua……..

 4. janel iosub 4 mai, 2020 at 14:17 Răspunde

  in cele doua carti scrise de subsemnatul in anii 2009 si 2010, cu probe indubitabile am trecut militieni si ofiteri din servicii care protejau interlopii, mafia din admnistratia locala si politicieni cu staif, Si s-a intamplat ceva? Absolut nimic!! Coruptia merge mana’n mana cu lacomia si trebuie hranita necontenit!! Despre procurori……..numai de bine, au cate 4 viloaie, masini si banet cat incape, ei fiind capii relelor de crima organizata!

 5. Stefan 4 mai, 2020 at 15:26 Răspunde

  Organele se ocupa cu haituirea firmelor corecte, nu cu anchetarea smecherilor abonati la banul public.Este o increngatura foarte ciudata, cu ramificatii la nivel local si central intre functionari de la fisc, politisti, procurori, demnitari, servicii si politicieni, care face posibila aceasta situatie.Tocmai din acest motiv, judetul Neamt este unul inchis ,practic, pentru investitorii seriosi.Cei dinafara nu vin, iar multi din cei locali se gandesc sa isi mute afacerile in alte parti.Unii au si facut-o deja…

 6. Sageata Neagra 4 mai, 2020 at 15:32 Răspunde

  Coloneii Caramida si Termopan or fi (***) si (***) ca la vremea respectiva a fost ceva deranj in presa! Intreb pentrun prieten!

  Admin.: L-ati nimerit doar pe primul!

 7. PMD 4 mai, 2020 at 17:03 Răspunde

  Hai sa o zicem pe aia dreapta, din toata insiruirea mentionata de anteriorii lipseste un alt element crucial: presa. Presa care tace, presa care nu este interesata, indiferent ca e vorba de mizeriile unui politist, a unui judecator, a unui primar sau a unui functionar public. Si da, desi apreciez Atacul pentru majoritatea articolelor, din pacate cade in capcana multor altor publicatii oneste: intereseaza doar grosul! Cu regret va spun, nu aveti voi a prinde pe nimeni cu o mega-mizerie ca de aia e mega, fiind greu de probat ea in sine, d’apoi pusa in fata organelor mereu pregatite sa dea din umeri. Pe Capone l-au inchis pentru simpla evaziune fiscala ca n-ar fi vrut pentru puzderia de alte infractiuni comise? Nu domnilor, au ales evaziunea fiscala pentru ca era blatant de usor de probat. Asa e si aici, va aruncati degeaba pe mega-ultra-afaceri cu un probatoriu de cosmar cand aveti pe masa falsuri indubitabile pe care le dati la o parte in mod complet eronat pe principiul “ah, dar e prea putin, nu e destul de grav”. Asa ca da, mai bine scos din functie pentru o mizerie mica dar evidenta si usor de probat decat in functie asteptand ca presa sa devoaleze nu stiu ce mare afacere cu ramificatii extinse.

  • Ion 4 mai, 2020 at 17:46 Răspunde

   Acuma vrei sa-i bage si la bulau?????? Mai las-o dracului de treaba!!!!!! Cei platiti regeste sa isi faca treaba freaca menta si fluiera a paguba. Mega afacerea se numeste statul. Arestati-l!

 8. FLORIN 4 mai, 2020 at 21:23 Răspunde

  Statul mafiot Romania .
  Atat timp cat clasa politica este controlata,santajata si aservita statului securisto-mafiot si nu are curajul sa iasa in fata si sa ia atitudine impotriva acestor clanuri mafiote din justitie/servicii care de 30 de ani tin captiva aceasta tara,atunci suntem condamnati la subdezvoltarii si saraciei.

  Votul nu mai este o optiune.

  El trebuie boicotat.

 9. Toto Cutugnio 5 mai, 2020 at 09:59 Răspunde

  Doctorilor fake din politia neamt si tuturor scematicilor din sistem grija mare bunicuta a pus la cuptor o placinta cu ravase cam penale da soarta. Ravasele contin programe europene pentru pensiuni faine la sosea cu acte cam naspa adica false si cu muncitori neplatiti care tipa pe toate drumurile dupa banii pentru munca lor DAR PE CER SI PE PAMANT NU-I AUDE NICI UN SFANT banuti neverificati de colegii vostri ca de e cumetrie sange masluit pe drumurile publice ha ha ha dosarele crocantele despre nasparlii de ai vostri protectori de camatari si valutisti in timp ce altii se chinuiau sa-i infunde despre schema cumetrilor cu adevarate bombe prin dolapuri despre despre ce mai CARTA NEAGRA A DOCTORILOR FAKE DIN POLITIE bine ingrasati si furajati si pe fonctii vesnic consacrati…..

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.