Stație hidrometrică lăsată în paragină de „Apele Române”

3
1213

 

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț deține, de câteva decenii, o stație hidrometrică la Izvorul Alb, în zona Baicu, în apropierea lacului Izvorul Muntelui. La cum arată clădirea, care nu are mai mult de 10 metri pătrați, este clar că nu i-a mai fost acordată atenție de mult timp. Iar geamurile sparte (așa sunt de vreo 4-5 ani) și gardul distrus arată spiritul gospodăresc și interesul pentru bunurile statului ale celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț. Panoul, care indică proprietarul clădirii, a fost montat în perioada în care actuala Administrație Bazinală de Apă (ABA) Siret se numea Direcția Apelor Siret, adică în urmă cu mulți ani.

Este posibil ca această stație hidrometrică să fi fost scoasă din uz și de aceea am solicitat informații de la SGA Neamț. Am cerut să ni se spună de ce se spațiul care adăpostește stația hidrometrică se află în stare jalnică, dacă acesta mai este util, cine este responsabil pentru această situație etc, însă cei de la SGA Neamț încă nu au răspuns, deși a trecut mai bine de o jumătate de lună.

Probabil, tânăra speranță Marius Nechita, „plantată” în fruntea SGA Neamț, a avut alte preocupări mult mai importante decât să afle răspunsurile de la specialiști pe care, ulterior, să ni le furnizeze.

O stație hidrometrică ar trebui să adăpostească instrumentele necesare măsurătorilor nivelului și debitului apei, depunerile de aluviuni etc. De asemenea, acolo pot fi înregistrate, pentru a fi analizate, date privind temperatura și alte proprietăți fizice ale apei, caracteristici ale învelișului de gheață, proprietăți chimice ale apei etc.

Persoane din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), cu care am discutat, au declarat că respectivul spațiu nu ar trebui să arate în asemenea hal.

„Chiar dacă nu mai este folosită, n-ar trebui să arate în halul ăsta. În situații de forță majoră, și mă refer la inundații, astfel de stații sunt de importanță vitală. Este locul unde ar trebui să fie centralizate măsurătorile, dar și alte informații necesare gestionării unei situații de urgență. De aceea ar trebui întreținute, chiar dacă ele nu mai sunt folosite ca stații hidrometrice”, ne-a declarat un angajat al ANAR.

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. Daniela 22 aprilie, 2020 at 13:02 Răspunde

    Apele Romane sint ele insele, o paragina care dainuie de 30 ani. Pe acolo se perinda doar sefi incompetenti cu salarii nesimtite, numiti pe criterii politice. Probabil, cladirea din imagine adaposteste ceva boschetari si are aspect de stana, daca este sa privim gardul care o inconjura. Cit despre echipamentele specifice activitatii SGA, nu cred sa mai fie demult. Mai figureaza in registrele mijloacelor fixe de la SGA Neamt? Calitatea apei numai reprezinta o prioritate pentru Apele Romane. Nu pe acolo a trecut si nemteanul nostru Marcoci Vlad, cel cu CV-ul incomplet? Politician de profesie. La altceva nu se pricepe. Permanent cauta o gaura unde sa leneveasca pe bani multi.

  2. dinel. 22 aprilie, 2020 at 15:38 Răspunde

    Cum oare „premiantul”, „seful de promotie „PAVALEANU nu a luat masurile cuvenite!!???? dar „marinarul ” ex.ing. sef MIHAILA STELIAN! proaspat pensionar!??? ah, ei s-au ocupat de exploatarile de agregate minerale de pe raurile Moldova, Siret , Bistrita si au fost mult prea epuizati de aceasta activitate care de bine ce au coordonat-o s-a ales „praful” de cursurile de apa !! asa s-au pastrat scaunele comode ani de zile !! Dar acum a venit un adevarat profesionist „luptatorul” NECHITA!!! care va da ordin sa se readuca cursurile de apa asa acum au fost ianinte de a fi ” rezularizate, reprofilate, cu aducerea cursurilor de apa pe centrul albiei ..” !!sic!!! Dar a fost MARCOCI care acum nu prea vine la serviciu la SGA Neamt( oare cine ii face pontajul ???), dar si POPESCU ” combinatorul „

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.