Prefectura și incompatibilitatea primarului Micu

3
1139

Lucian Micu, primarul orașului Roman, a pierdut definitiv procesul de incompatibilitatea cu Agenția Națională de Integritate (ANI), iar o decizie cu privire la soarta mandatului va fi luată de către Instituția Prefectului Neamț, cea abilitată să emită, dacă va fi cazul, un ordin de încetare a mandatului. Lucian Micu, jurist de profesie, a declarat că situația în care se află, de incompatibil, nu-i afectează calitatea de ales al urbei, dar nici pe cea de viitor candidat. După pronunțarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul primarului romașcan, Asociația Demnitate Pro Integritate l-a somat pe prefectul George Lazăr să pună în aplicare decizia instanței în cazul lui Micu.

Reprezentanții Prefecturii au spus că nu au primit documente cu privire la starea de incompatibilitate a primarului Micu, iar singurele informații pe care le au sunt cele apărute în presă. În consecință, spun ei, pentru ca Prefectura Neamț să se poată pronunța sunt necesare: raportul Agenției Naționale de Integritate, hotărârea judecătorească a Curții de Apel Bacău, minuta hotărârii judecătorești a Înaltei Curți de Casație și Justiție și referatul secretarului Primăriei Roman.

De aici înțelegem că Prefectura Neamț nu se poate pronunța în cazul incompatibilității primarului Lucian Micu din cauză că nu deține documentele în cauză. Însă, dacă s-ar dori, lucrurile ar putea fi clarificate foarte repede, așa cum s-a întâmplat în cazul altor primari incompatibili sau în conflict de interese. Angajații Prefecturii au posibilitatea să facă adrese la ANI, Curtea de Apel și ÎCCJ, pentru a primi toate actele necesare analizării situației primarului Micu. Cine-i oprește?

Fostul primar al comunei Agapia, Neculai Nastasă, a rămas fără mandat la câteva zile de la decizia definitivă a ÎCCJ. Iar exemplele pot continua. Cine are vreun interes ca situația primarului Micu să nu fie clarificată cât mai repede? Să fie devină apartenența politică a primarului romașcan, liberal ca și prefectul Lazăr, acum apolitic din motive de serviciu?

Este clar că angajații de la Compartimentul Juridic al Prefecturii pot face diligențele pentru a obține toate informațiile care le-ar permite să dea un verdict în cazul Micu. Nu credem că toți angajații instituției sunt pe baricade în lupta cu Covid-19. O mai fi rămas vreo doi să se ocupe și de alte treburi.

În 2016, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Micu pentru că acesta a deținut simultan funcția de viceprimar și cea de membru remunerat în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman. Pe fond, Lucian Micu a pierdut procesul de la Curtea de Apel Bacău, unde magistrații i-au respins acțiunea împotriva Agenției Naționale de Integritate care l-a declarat incompatibil în iulie 2016. A urmat recursul, formulat în decembrie 2017, la Înalta Curte de Casație și Justiție și primul termen al procesului a fost stabilit în noiembrie 2019, iar următorul termen, pe 5 martie 2020, la o distanță de 3 luni și jumătate. Lucian Micu afirmă că raportul ANI în ceea ce-l privește este incorect și că, după ce a văzut dosarul, a constatat că i s-a tras de la o reclamație făcută în 2014 de o persoană care era decedată la acea dată.

D.MURARU

 

 

3 comments

 1. Daniela 10 aprilie, 2020 at 19:51 Răspunde

  Prefectura Neamt, prin reprezentantul legal, este direct interesata in amanarea punerii in aplicare a deciziei cu privire la eliberarea din functie a primarului Micu. Cum sa-l alunge Prefectul, drept pe omul si prietenul domniei sale, mai ales in acest moment? Prefectura va cauta tot felul de tertipuri “pentru a-i lungi existenta in functie”, primarului Micu. Pentru Prefectul de Neamt, conteaza doar primarii care sint inrolati in PNL, restul sint tratati cu indiferenta. Inlaturarea primarului Micu, ar fi o lovitura de imagine pentru PNL, mai ales acum cind au fost ptrelungite mandatele alesilor, pina la sfarsitul anului.

 2. Varga Szandor Andrasz 10 aprilie, 2020 at 22:43 Răspunde

  Omul asta a ținut un oraș fara apa luni de zile doar pentru ca sefarimea de la Apa Serv era de la pesedeaua .
  El si șeful zonal al Romanului si au batity joc de oameni doar politic .
  Pentru bile negre bagate celorlalți .
  Care au rezolvat in o zi problema prin punerea în funcțiune a instalațiilor cunoscute și acestor două personaje si care erau in rezerva din 2003 .
  Nici pesedeaua nu e mai de soi, dar macar au pus naibii țeava aia sub presiune și au dat apă in oraș .
  De ce nu au făcut asta Micu și Corcodel ?
  Pai nu ?

 3. Nica Daniela 13 aprilie, 2020 at 13:52 Răspunde

  Dupa cum am vazut in aceasta dimineata (13 aprilie 2020), primarul de la Grinties a fost demis prin ordin de prefect. Ce-l impiedica pe acelasi prefect, sa-l demita pe edilul Romanului??? Si-a ratacit pixul sau stiloul? CURAJ, DLE PREFECT! Luati-va elan si actionati cu aceeasi promtitudine. Fenomenul se numeste echidistanta. Lipsa de reactie in cazul demiterii primarului Micu, ar putea echivala cu lipsa barbatiei profesionale. Din octombrie 2019 si pina in prezent, au curs la robinet doar zoaie, minciuni rasuflate, ordonante impotriva tuturor romanilor, promisiuni chioare. Cu ce v-au gresit romanii din tara si de pretutindeni? Credeti ca meritati sacrificiile lor? Cei pe care-i reprezentati au doar scopuri personale si de grup. Umilirea romanilor, inrobirea lor, determinarea pierderii de stima. Nu aceasta a fost “oferta de campanie”. Ce primesc romanii din tara si de pretutindeni, sint doar frimituri uscate si chiar mucegaite, pe care vor trebui sa le inmoaie cu lacrimile lor si ale familiilor, pentru a-si potoli dorul de viata normala. Nu acea normalitate mincinoasa.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.