Consiliul Județean Neamț plătește 57.000 de lei pentru un sondaj de opinie. Firma care îl realizează aparține patronului unui site de știri

4
1682

La jumătatea lunii  ianuarie, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertiza că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial, îndemnând spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru a face față unei astfel de încercări, politicienii români aveau cu totul alte priorități. Unii se gîndeau la alegerile locale, alții la cum să prindă un loc pe listă la parlamentarele din toamnă și tot așa. Nimeni, dar absolut nimeni de la Centru – Ministerul Sănătății – sau din teritoriu, nu a reacționat la avertismentul OMS care punea în gardă națiunile, sugerându-le chiar să-și facă provizii de echipamente medicale de protecție. La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, de exemplu, cei din conducere, dar și de 3 x incompatibilul Dan Vasile Constantin, DVC pentru prieteni, consilier pe probleme de sănătate al inculpatului din fruntea Consiliului Județean Neamț și membru în Consiliul de Administrație alunității medicale, numai grija Covid-ului n-o aveau. Că dacă ar fi avut-o, acum spitalul era dotat cu toate cele necesare pentru a face față crizei create de noul coronavirus.

La Consiliul Județean Neamț, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, la fel, nicio mișcare care să denote că mesajul OMS-ului a fost recepționat. La CJ existau cu totul alte priorități, printre care și efectuarea unei cercetări sociologice. Că instituția, condusă de președintele PSD Neamț – Arsene care și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat, a comandat, în an electoral, un sondaj de opinie, nu poate fi decât o nefericită coincidență.

În data de 20 ianuarie, Consiliul Județean Neamț anunța, pe sistemul electronic de achiziții publice, că este în căutarea unui prestator de servicii pentru realizarea unei acțiuni de informare și consultare cu privire la activitatea instituției județene.

După nici două ore de la postarea anunțului a venit și oferta celor de la SC Centrul de Sociologie Urbană și Regională CURS SRL, care s-au oferit să facă „lucrarea” în schimbul sumei de 57.120 lei, fără TVA.

De acești bani, institutul de sondare va trebui să realizeze o cercetare sociologică. 1.000 de respondenți vor fi chestionați (10 întrebări) pe teme de sănătate, infrastructură etc.

 „Identificarea modului în care percep cetățenii impactul proiectelor implementate de Consiliul Județean Neamț asupra calității vieții lor, în domenii precum infrastructura, sănătatea, asistență socială, educația, cultura, identificarea așteptările acestora cu privire la modul in care își desfășoară activitatea Consiliul. Se propun doua componente: Componenta 1 Consultarea consiliilor locale din județul Neamț. În cadrul acestei componente, Prestatorul va elabora materialul de prezentare/consultare ce va fi transmis consiliilor locale si va face evaluarea răspunsurilor primite din partea acestora. Transmiterea materialul de prezentare/consultare către cele 83 UAT-uri din județ și primirea răspunsurilor acestora va fi realizată de către Achizitor, care va trimite apoi toate răspunsurile către Prestator, în vederea interpretării acestora și formulării concluziilor. Eșantionare, construcție de chestionar, culegerea datelor: vor fi executate de Achizitor. Livrabile: • baza de date în format xls. conținând răspunsurile la întrebările adresate celor intervievați; • prezentare grafică a concluziilor cercetării sociologice (PDF). Componenta 2: consultarea cetățenească Specificații tehnice (Metodologie) • Universul de eșantionare: populația adultă rezidentă în județul Neamț, neinstituționalizată, în vârstă 18 ani şi peste. • Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat. • Dimensiune eșantion: 1000 respondenți. • Structura eșantion: domiciliu urban/rural, gen, nivel studii, nivel venituri si altele. • Marjă de eroare statistică maximă admisă per întregul eșantion: +/- 3% la un nivel de încredere de 95%. • Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților. • Chestionar: 10 întrebări-cheie + demografice standard, maxim 4 pagini în format standard CURS. Loc desfășurare studiu: Localitățile din județul Neamț ”, se arată în descrierea contractului

 

Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS S.R.L. aparține lui Iosif Buble, patronul site-ului de știri stiripesurse.ro și soțul unei deputate PSD. În ultima perioadă,  site-ul menționat a publicat mai multe articole, multe având la bază atacuri ale lui Arsene la adresa guvernării PNL și a președintelui Iohannis. Contractul cu CJ Neamț, pentru cercetarea sociologică, a fost încheiat în data de 22 ianuarie, iar o simplă căutare pe site-ul menționat după numele lui Arsene ne-a întors 11 rezultate, adică articole.

Primul articol (atac la Ludovic Orban) fost publicat în data de 4 februarie, iar ultimul (Arsene anunță că donează jumătate din salariu) în data de 26 martie.

Daniel MURARU

 

4 comments

 1. Alina 31 martie, 2020 at 15:26 Răspunde

  Sondajul de opinie pe care l-au comandat, probabil numara zilele pe care le mai au de stat acolo “lotul” Arsene-Asaftei& Comp. In vreme ce majoritatea locuitorilor din Neamt se gandesc cu groaza la ziua de maine, Arsene si Asaftei, toaca banii publici pe nemernicii specifice grupurilor infractionale pe care le reprezinta cu cinste. Sa treaca cu bine napasta ce ne-a dat peste cap vietile si vor primi lovitura de gratie. In spitalele din Neamt este vai si amar, in timp ce banii se scurg catinas si sigur, in conturile firmelor de casa apartinind ALDE si PSD. Pentru ei nu conteaza decit cei care le ling clantele.

 2. TICU 1 aprilie, 2020 at 07:48 Răspunde

  Din cate stiu PNL conduce in sondaje.
  Cetatenii fara pretentii manelizati din Piatra Neamt sunt multumiti de administratia acestui oras.
  Nu am vazut demonstratii atunci cand Chitic a facut un drum pe Pietricica pentru niste mafioti in contextul in care orasul nu are spatii moderne de joaca pentru copii,in centru avem blocuri cu parcari pe pamant,nu avem centura,nu avem spatii de recreere,banci rupte si vandalizate,pavele distruse si ne-reparate de ani de zile,paragina peste tot.
  Nu am vazut demonstratii cand administratia acestui oras a dat aprobare sa se construiasca un service pe un spatiu verde in centru orasului.
  In contextul acestei epidemii cand blocurile si strazile din oras nu sunt dezinfectate sunt cheltuiti/spaguiti cu sute de milioane tonomatele din presa mafiota.
  Pe cetateni nu-i intereseaza nimicurile astea.Pe ei ii intereseaza sa asculte manele si sa manance seminte.Nu au timp de nimicurile astea.
  Lipsa simtului civic si dezinteresul cras ne-a adus in situatia in care suntem si pentru asta vom plati cu viata.

 3. FLORIN 1 aprilie, 2020 at 11:11 Răspunde

  Acest comentariu din greseala l-am postat la articolul cu spagile date tonomatelor din presa locala de hotii din CJ.
  Era destinat hotilor din CL in frunte cu Chitic.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.