Strigătul disperat al întreprinzătorilor: „Plătim bugetarii, în continuare, ca să facă nimic? Stau baricadați în instituții!”

6
7196

Oamenii de afaceri și-au pierdut orice speranță din cauza faptului că, după ce pandemia le-a pus cruce activităților, decidenții își bat joc de ei cu măsurile pe care le-au luat cu privire la sprijinul pe care statul îl acordă mediului de afaceri. Întreprinzătorii sunt revoltați și din cauza faptului că salariații din sistemul public (primării, consilii județene și servicii publice deconcentrate) sunt plătiți integral, deși activitatea lor s-a redus considerabil, la fel și timpul petrecut la muncă. 

„Noi facem toate eforturile ca să nu dăm oamenii afară, să nu închidem activitatea, în vremurile acestea foarte grele. Dar nu și-a pus nimeni problema că noi plătim taxe, impozite și contribuții care se duc în buzunarele funcționarilor din primării, consiliul județean, de la Apele Române, Protecția Consumatorului, Cadastru, de la Finanțe și restul instituțiilor, care stau degeaba, se uită pe geam, că deh, la ora asta <<nu se învârte roata>>, nu se intră în instituții. Întrebarea mea este, ăia ce fac acolo? Fiecare își reduce cheltuielile cum poate! Statul român ce a făcut cu bugetarii? Ce măsuri a luat? Niciuna! Șefii instituțiilor nu sunt interesați ce fac salariații atâta timp cât le vin banii de salarii. Și pentru că nu ajung banii pe care îi colectează statul, mai fac și împrumuturi ca să plătească bugetarii ca să stea degeaba! Este strigător la cer! Amânarea ratelor este o măsură foarte importantă, dar nu salvează situația. Statul trebuia să ne ofere un sprijin real pentru a ne continua activitățile care sunt foarte importante în aceste momente, unul are o croitorie, altul repară mașini, altul face mâncare, altul nu știu ce, să nu avem șomeri, să nu intrăm în faliment. Dacă se va întâmpla asta, economia greu își va reveni. Pe mine mă interesează unde se duc banii mei? Ce face statul, când marea majoritate și-a redus activitatea, când firmele au trimis oamenii în șomaj tehnic? În alte cazuri, trebuie menținuți oamenii, cu maxim efort, cu un minim de venit, supunându-i la riscuri, venind la muncă. Eu n-am dat oamenii afară! În continuare plătesc dări la stat. Ni s-a redus activitatea cu 50%, dar cu toate acestea nu am dat afară niciun om. Oamenii care vin la muncă generează contribuții la stat. Nu mă scutește nimeni de niciun impozit. Ce face statul cu banii mei? Plătim bugetarii în continuare fără să facă nimic? De ce nu sunt trimiși acasă, cu o reducere a salariului? Stau în instituții baricadați! Am ajuns, chiar și în aceste vremuri deosebit de grele, să-i ținem în spate! Este de neconceput!”, ne-a declarat un antreprenor nemțean.

„Cât mai muncim ca să vă ținem pe spinarea noastră?

Întreprinzătorii își strigă disperarea și, în același timp, se declară dezgustați de cei care ar fi trebuit să îi ajute necondiționat în aceste momente. Ei spun că măsurile pe care statul le-a luat, în aceste momente critice pentru economia națională, le îngroapă și mai repede business-urile și, în același timp, îi lasă pe salariați la voia sorții.

„Băi mingicarilor, băi clovnilor, băi guvernu’ lu’ pește prăjit!!! Bă, voi chiar vă bateți joc de noi? Cât de proști ne credeți, mă? Dați legi care să ajute poporul în situație de urgență, le îmbrăcați pompos și, de fapt, vă bateți joc de noi toți!”, și-a strigat durerea un întreprinzător.

Acesta a punctat și care sunt, în realitate, măsurile luate pentru sprijinul mediului de afaceri: ”1. Legea în care părinții copiilor sub 12 ani stau acasă cu 75% din salariu plătit de stat, de fapt, nu e plătit de stat. E plătit din banii dobitocilor de ANTREPRENORI care își vor recupera banii de la stat în rate de 2.22% lunar timp de … până crapă boul de antreprenor sau dă faliment.

 1. Legea somajului tehnic, plătit de stat cu 75% din salariu, este o altă minciună. Din nou, boul de ANTREPRENOR plătește. Apoi, depune acte doveditoare în care trebuie să explice de ce șomaj tehnic, de ce a trimis omul acasă, de ce nu mai are clienți (în condițiile în care toată lumea stă acasă), și apoi așteaptă de la stat banii înapoi când vor mușchii lor, ai STATULUI, statul consideră că ai trimis justificat omul în șomaj tehnic.

În ambele cazuri, în plus, dobitocul de ANTREPRENOR plătește taxele pe salarii la stat, adică, la un salariu minim pe economie ANTREPRENORUL plătește la stat vreo 970 lei, iar statul îi dă angajatului vreo 1.030 de lei. Deci, câți bani dă statul de la el? Pleava …

 1. Legea amânării ratelor. Orice rată de credit sau leasing este compusă cam așa: aproximativ 50 % din suma plătită lunar este rata în sine și 50% este dobânda. Se amână ratele, dar dobânzile trebuiesc PLĂTITE. Altfel, se adună dobândă la dobândă și penalitate la dobândă”.

 

Întreprinzătorii și-au exprimat repulsia pe care au dezvoltat-o față de clasa politică: „Băi penalilor, cât de proști ne credeți, mă? Cât mai muncim să vă ținem pe spinarea noastră, a antreprenorilor? Se închid firme, lumea moare de foame, economia se duce dracului și voi țineți în brațe pensiile speciale. Voi nu vă mai săturați să „sugeți” bani publici prin contracte păguboase cu firmele voastre căpușă. Și noi să ieșim și să donăm pentru spitale, că nu au de niciunele. Tot noi mă, tot noi? De unde dracu să scoatem tot noi bani, mă? De unde? Nu putem produce cât furați!”.

Din cauză pandemiei de Covid-19, în multe instituții publice din Neamț s-a luat măsura ca o parte din angajați să lucreze de acasă. Procentul este de aproximativ 20% din numărul angajaților. Cei care muncesc de acasă, primesc leafa integral, mai puțin sporul de periculozitate. În condițiile în care mediul de afaceri a avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei, nemulțumirea întreprinzătorilor față de faptul că bugetarii își încasează lefurile integral, în continuare, iar activitatea firmelor a scăzut din cauza pandemiei, este justificată.

(Sursa foto deschidere: www.dreamstime.com)

D.M.

 

 

6 comments

 1. FLORIN 30 martie, 2020 at 14:50 Răspunde

  Platim degeaba acest stat esuat ca ”intreg” cu institutii deprofesionalizate,corupte si incompetente care fura si delapideaza banii cetatenilor prin salarii colosale,pensii speciale,furtul bugetelor nationale si locale,licitatii trucate,deturnari de fonduri si bineinteles baza sistemului mafiot adica angajati cu nemiluita la ”stat” pe bani multi(ai nostri) care nu fac nimic pentru ca nu se pricep la nimic a caror singur scop este ca prin votul lor sa intretina acest stat mafiot corupt si esuat pentru a profita.

  Insa,toate aceste lucruri s-au intamplat pe fondul indiferentei si a indolentei celor care lucreaza la privat care platesc aceste institutii mafiote si care in ultimii 30 de ani nu s-au revoltat impotriva acestor lucruri fiind direct raspunzatori prin lipsa simtului civic de situatia in care am ajuns.

 2. Stefan 30 martie, 2020 at 18:38 Răspunde

  75% din salariul de baza si nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie pentru toti bugetarii din institutiile/departamentele care nu sunt pe teren sau nu au atributii in gestionarea crizei coronavirus!

 3. Cristian Ungurianu 31 martie, 2020 at 13:11 Răspunde

  E nevoie de o reasezare urgenta a aparatului bugetar de pe toate palierele administrative. Asta trebuia facut demult dar e vitala cu atat mai mult acum cand traim momente fara precedent in istoria nationala. Toti functionarii de la toate institutiile publice a caror activitate s-a diminuat masiv sau chiar a incetat complet din lipsa de adresanti trebuie detasati la directiile si serviciile de asistenta sociala, acolo unde e nevoie de o suplimentare a efectivelor. Nu e obligatia ONG-urilor sa aiba grija de batrani , de persoane cu dizabilitati sau de alte categorii vulnerabile ci e obligatia statului prin toate institutiile sale. ONG-urile fac aceste servicii daca pot si daca au finantare (culmea tot din donatii private si nu din bani publici) dar institutiile statului au obligatia sa faca aceste servicii. OBLIGATIA nu optiunea. Bugetarul este o categorie sociala supraprotejata in Romania de astazi. Unii nu chiar toti, dar oricum foarte multi dintre ei. Pe langa schemele de personal supra umflate , trebuie spus ca media veniturilor angajatilor la stat este aproape dubla fata de cea din economia reala. Beneficiile extra salariale le sunt acordate integral,aproape fara exceptie, beneficiaza de protectie sociala prioritara si acces prioritar la orice serviciu public si de multe alte privilegii legale si informale. E nevoie de o reforma urgenta si de fond in organigrrmele institutiilor publice incepand cu Parlamentul (care astazi functioneaza ilegal , avand un numar mai mare 300 de parlamentari) si terminand cu ultimul portar angajat fictiv la directiile de finante publice.

  Oamenii de afaceri și-au pierdut orice speranță din cauza faptului că, după ce pandemia le-a pus cruce activităților, decidenții își bat joc de ei cu măsurile pe care le-au luat cu privire la sprijinul pe care statul îl acordă mediului de afaceri. Întreprinzătorii sunt revoltați și …

 4. Elena 7 aprilie, 2020 at 13:44 Răspunde

  Dat fiind faptul că sunteţi consilier judeţean…dacă nu este doar o coincidenţă de nume, puteţi cere CJ Neamţ să se uite ” în curtea sa” respectiv la instituţiie din subordine…unde se plătesc salarii integrale…deşi sunt inchise pentru activităţile cu public până la suspendarea stării de urgenţă…nu prea înţeleg cum e cu munca de acasă în aceste condiţii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.