DOCUMENT! Schemele de tratament pentru Covid-19, aprobate de Ministerul Sănătății

0
1241

Recent, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial, au fost aprobate schemele de tratament pentru infecția produsă de noul coronavirus. Așa cum este bine știut, la această oră nu există medicamente aprobate pentru tratarea infecţiei produse de noul coronavirus, iar medicamentele propuse în protocol „se bazează pe experiența epidemiei de SARS din 2003, MERS 2012 și pe datele accumulate până acum din epidemia SARS-Cov-2”.

În documentul aprobat se face referire la mai multe medicamente folosite de medicii chinezi pentru tratarea infecției cu noul coronavirus. Medicamentele vor fi administrate în funcție de simptomele bolii și evoluția cazului.

„Cazurile uşoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări (ECDC, 10 martie 2020): minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate  (direct sau telefonic) şi cu precauţii luate: cameră individuală, purtarea măştii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, pentru a proteja membrii familiei și comunitatea”, se arată în documentul oficial.

Acesta mai arată că grupa de risc este reprezentată de cei care au vârsta mai mare de 65 de ani și persoanele cu disfuncții pulmonare, cardiace, hepatice, DZ, coronaropatie, BPOC, HTA.  Durata tratamentului va fi una orientativă și va putea fi prelungită sau scurtată în raport cu evoluția pacientului, însă fără a se reduce sub cinci zile, cu condiția să nu apară efecte adverse severe.

„Forma ușoară a bolii se va trata cu paracetamol (fără pneumoniu, în stadiu precoce ambulator); lopinavir/rotonavir (fără pneumonie stadiul precoce-primele 3 zile de la debutul clinic) sau cu hidroxiclorochină în cazul celor cu factori de risc. Bolnavilor în stadiu critic li se va administra o schemă de tratament bazată pe hidroxiclorochină, Remdesevir (Lopinavir/ritonavir, dacă nu este disponibil) și Tocilizumab la pacienții cu sindrom inflamator excesiv și disfuncție/disfuncții de organ”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

În ordin sunt prevăzute şi criteriile de externare – clinic  – afebril, după ameliorarea celorlalte simptome – şi virusologic – două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe şi/sau orofaringe; acestea se recoltează la cel puţin 7 zile de primul test pozitiv şi după minimum 3 zile de afebrilitate. La grupe de risc sunt prevăzute „persoanele peste 65 de ani cu disfuncţii de organ  – pulmonară, cardiacă, hepatică”.
Durata tratamentului este una orientativă, ea se poate prelungi sau scurta în raport cu evoluția pacientului, însă fără a se reduce sub cinci zile, cu condiția să nu apară efecte adverse severe.

Protocolul de tratament a infecției cu virusul SARS-Cov-2 poate fi citit aici.

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.