Primarul Micu, aproape de o sentință în procesul de incompatibilitate. Ce s-a întâmplat cu cererea de recuzare

0
943

Procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, la finele căruia se va ști clar dacă Lucian Micu (foto), primarul orașului Roman, este incompatibil, a intrat pe ultima sută de metri, după ce cererea edilului de recuzare a completului de judecată a fost respinsă. În aceste condiții, nu este exclus ca magistrații să pronunțe o decizie la termenul de mâine, 19 martie.

Cererea de recuzare a primarului Micu a fost judecată în urmă cu două zile, când instanța a respins-o ca fiind nefondată.

„Respinge cererea de recuzare formulată de petentul MICU LUCIAN OVIDIU privind recuzarea doamnei judecător Carmen Ilie şi a domnilor judecători Ionel Marius Ionescu şi Gheza Attila Farmathy, membri ai completului de judecată nr.3, învestit cu soluţionarea dosarului nr. 533/32/2016 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie- Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 16.03.2020”, se arată în decizia ÎCCJ.

La ultimul termen de judecată, cel din 5 martie, edilul romașcan a depus o cerere de recuzare a completului de judecată, acuzând că magistrații nu i-au acceptat nicio probă la dosar.

„Pur și simplu nu mi-au acceptat (n.r. judecătorii) nicio probă și nu mi s-a părut normal. Nu este în regulă ca un mort în 2007 să facă plângere în 2014. Ba mai mult decât atât, eu am făcut, la un moment dat, și o plângere penală și am constatat că dosarul prezentat de ANI în instanță este mai puțin de un sfert decât dosarul real. Am solicitat judecătorilor să ceară reprezentanților Agenției Naționale de Integritate să depună tot dosarul, ca să pot să-mi fac apărarea. Consilierul juridic prezent a spus că ce era la Înalta Curte era tot dosarul. Atunci, eu am scos două volume pe care le aveam luate de la ancheta penală și le-am depus la Înalta Curte, însă nici proba aceasta nu au acceptat-o”, a declarat Lucian Micu.

Primarul Romanului a declarat că dorește să candideze pentru un nou mandat, însă o decizie nefavorabilă în acest proces ar putea să-i dea planurile peste cap. Asta chiar dacă Lucian Micu așteaptă și soluționarea dosarului penal în care se fac investigații pentru a fi identificată persoana care a semnat reclamația trimisă Agenției Naționale de Integritate (ANI). Reclamantul era decedat la data depunerii plângerii la ANI.

Agenția de Integritate l-a declarat în incompatibilitate pe Micu pe motiv că acesta a deținut simultan funcția de viceprimar și cea de membru remunerat în Consiliul de Administrație al Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Pe fond, Lucian Micu a pierdut procesul de la Curtea de Apel Bacău, unde magistrații i-au respins acțiunea împotriva Agenției Naționale de Integritate care l-a declarat incompatibil în iulie 2016. A urmat recursul, formulat în decembrie 2017, la Înalta Curte de Casație și Justiție și primul termen al procesului a fost stabilit în noiembrie 2019, iar următorul termen, pe 5 martie 2020, la o distanță de 3 luni și jumătate. Lucian Micu afirmă că raportul ANI în ceea ce-l privește este incorect și că, după ce a văzut dosarul, a constatat că i s-a tras de la o reclamație făcută în 2014 de o persoană decedată în … 2012.

Daniel MURARU

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.