Furnizorii de materiale sanitare dau vina pe producători pentru prețurile aberant de mari

4
792

Spitalele din întreaga țară nu au de ales, în această perioadă, și cumpără materiale sanitare și medicamente la prețuri foarte mari față de cele practicate în urmă cu două luni.

Mănuși, măști de protecție, combinezoane, halate, botoșei, dezinfectanți, sunt doar câteva dintre materialele sanitare vândute cu prețuri considerabil mai mari.  Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a cumpărat, recent, mii de măști de protecție din hârtie la un preț astronomic – 3,99 lei bucata, fără TVA. Primăria Roman a cumpărat și ea măști din hârtie cu 4,90 lei bucata. Același produs era scos la vânzare, în urmă cu nici două luni, cu 7 bani bucata,  prețul fiind majorat, între timp, cu peste 60 de ori.

Unul dintre deținătorii firmei Alpha Ned 2000 Exim București, care a vândut Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț zeci de mii de măști din hârtie de unică folosință, a clarificat  situația în cazul creșterilor fabuloase de prețuri. Acesta a declarat că vinovați de majorarea astronomică a prețurilor materialelor sanitare sunt producătorii, fără a face, însă, precizarea și din ce țară provin aceștia.

„Prețul a crescut deoarece la achiziție prețul la fabrică a crescut de 30-50 ori în această perioadă . Dacă vindeam produsul la prețul menționat de Dvs …. ar fi fost imposibil să ne mai putem aproviziona cu acest produs . Dacă dvs cumpărați un produs cu 1 leu acum , îl țineți pe stoc 6-9 luni, când primiți informația de la furnizor că prețul este 30-50 lei, întrebarea mea este ce decizie luați ? Să vindeți o cantitate mică rămasă din acel produs la prețul vechi , fără să mai aveți posibilitatea să mai cumpărați acel produs . Sau să vă gândiți să faceți cumva să aduceți acel produs pe piață astfel încât să vă puteți susține clienții . Decizia este la latitudinea fiecăruia. Sunt prețuri, în piață, mai mari decât are societatea noastră și, de asemenea, sunt prețuri mai mici decât are societatea noastră. Spitalul Județean are posibilitatea să achiziționeze acest produs sau alte produse de la ce furnizor dorește având mai multe criterii: calitate, seriozitate, livrare promptă, etc . Nu cunosc motivele pentru care spitalul județean a decis să achiziționeze acest produs în perioada menționată de la societatea noastră, probabil motivul este unul dintre cele menționate mai sus”, a declarat  patronul firmei bucureștene.

Câștig de un milion de euro, la un milion de măști vândute

Cutia din imagine conține 50 de măști, iar în ianuarie costa 3,50 lei.

Acum, după instaurarea haosului, aceeași cutie este vândută cu aproape 250 de lei. Pe site-urile de specialitate, produsul care, în urmă cu câteva săptămâni, costa 184 de lei nu se mai găsește.

Diferența de preț este foarte mare. Un calcul simplu arată că dacă un milion de măști de protecție, de unică folosință, erau vândute, în ianuarie, cu suma de 70.000 de lei, aceeași cantitate este comercializată acum și cu 4.900.000 de lei. Saltul de la 15.000 de euro la 1.020.800 euro este fenomenal. Diferența de 1.000.000 de euro reprezintă potențialul câștig al unui comerciant care avea în stoc această cantitate de marfă și pe care o vinde la prețul actual.

Starea de urgență oferă posibilitatea autorităților să plafoneze prețurile medicamentelor și materialelor sanitare, ceea ce nu ar fi rău dacă analizăm cu cât au crescut prețurile anumitor produse medicale. De asemenea, nu ar fi rău dacă cineva ar demara verificări serioase în privința creșterii fabuloase a prețurilor, pentru că nu este exclusă specula unor comercianți.

(Sursa foto: m.tbs.seoul.kr)

Daniel MURARU

 

 

 

4 comments

 1. Vasile 17 martie, 2020 at 13:05 Răspunde

  Din punct de vedere economic, patronul ar avea dreptate daca majorarea nu ar fi conjuncturala, dar dupa trecerea situatiei de urgenta, pretul va reveni unde a fost. Deci si producatorii si comerciantii sunt speculanti.

 2. Xxx 17 martie, 2020 at 18:36 Răspunde

  Statul prin institutiile sale Dar si entitatile private cunosteau situatia lipsei necesarului de consumabile de saptamani bune!
  Cate declaratii ati auzit in ultimele zile de genul am dat comanda si asteptam Livrarea?
  Dar acest lucru de ce nu s-a facut acum o Luna?
  Sunt firme private care pot produce aceste masti intern Dar nu produc Inca ,pt ca au nevoie de implicate guvernamentala.
  De ce anunturile de specula sunt valabile pe olx si emag cand in late state sunt anulate?
  Virusul este acelasi dar influenta in randul populatiei difera de la tara la tara .

 3. Covidu2020 19 martie, 2020 at 13:08 Răspunde

  Așa cum dragiimeinemțeni da vina pe alții ca nu i-a ieșit lui socoteala cu nu știu ce aparat. Robinhudul județului nu mai știe ce sa facă în ultimul ceas, cu pandemia pe moșia proprie.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.