„Stranierii” care refuză carantina, „vânați” de polițiști și jandarmi. Ofertă bună pentru proprietarii de pensiuni

3
1483

Nemțenii reveniți în țară în ultimele 24 de ore din străinătate, din zonele afectate de coronavirus, dau de furcă autorităților locale, pentru că mulți dintre ei vor să „fenteze” carantina. Primarii cu care am discutat se plâng de lipsa de cooperare a multor „stranieri” care, prin comportamentul lor, îi pun în pericol și pe alții. Cei care au revenit din Italia în ultimele ore sau din regiunile grav afectate din Germania sau Spania și refuză carantina sunt încă identificați de polițiști și jandarmi și conduși în zonele special amenajate. O mână de ajutor au dat-o și cetățenii care au sunat la Poliție, reclamându-și vecinii veniți din străinătate.

„Sunt oameni care conștientizează riscul pe care îl reprezintă pentru ceilalți și au acceptat, fără să comenteze, carantina. Însă, sunt și alții, veniți din zonele afectate, care încearcă să fenteze autoritățile și nu declară că au venit, de unde au venit sau când au venit. Aceștia sunt identificați de polițiști și jandarmi și conduși la locurile special amenajate, unde vor sta 14 zile în carantină. Din păcate, acest comportament al unora nu face altceva decât să pună în pericol și alte persoane. În primul rând, dacă sunt bolnavi, își pot îmbolnăvi părinții, bunicii, iar bătrânii sunt cei mai vulnerabili în fața acestui virus. Sperăm ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă și să asculte sfaturile autorităților, pentru că nimeni nu le vrea răul. Nu este cazul să facem ce ne taie capul, pentru că situația este destul de dificilă, iar autoritățile sunt suprasolicitate în aceste zile” , ne-a declarat un primar.

În această dimineață, mai mulți nemțeni întorși din Italia au fost ridicați de la domiciliile lor de către autorități și plasați în carantină. Cei care refuză carantina riscă amenzi drastice și chiar pedepse cu închisoarea. „Unii au venit acasă din Italia și în loc să intre în carantină se plimbă cu mașinile, își vizitează rudele. Nu se poate atâta inconștiență”, ne-a declarat un alt primar.

Autoritățile se tem că, în curând, locurile de carantină, câteva zeci la nivel de județ, vor fi insuficiente și caută deja soluții. Astfel, informațiile pe care le deținem arată că sunt căutați proprietari de pensiuni care să accepte să pună la dispoziție spații de cazare pentru cei care intră în carantină. Oferta pare a fi una bună, statul român urmând să deconteze 240 de lei/pe zi/persoană pentru cazare și 3 mese pe zi. Rămâne de văzut dacă și câți deținători de pensiuni vor  accepta această ofertă. Cert este că trebuie găsite rapid soluții, întrucât numărul persoanelor care trebuie plasate în carantină crește de la o zi la alta.

Reguli care trebuie respectate OBLIGATORIU

Cum cei mai mulți dintre români nu par a fi informați vizavi de obligațiile pe care le au dacă se întorc în țară din zonele afectate de COVID-19, autoritățile au venit cu mențiuni clare pentru fiecare situație în parte.

Astfel, conform precizărilor făcute de către autorități, carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19); membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus. Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina https://www.cnscbt.ro/ sub titulatura: „Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa si a altor zone afectate de COVID 19”.

În această dimineață, lista arăta astfel:

 

Cei care se întorc acasă din zona roșie vor fi plasați obligatoriu în carantină, iar cei care se întoc din zona galbenă sunt obligați să se autoizoleze.

Sursa foto: www.scmp.com)

Daniel MURARU

 

3 comments

  1. Danut 11 martie, 2020 at 18:01 Răspunde

    Aiurica draga spune si tu cine nu te lasa sa traiesti? Ceea ce trebuie acum este ca romanii intorsi acasa sa fie responsabili, sa se gandeasca si la apropiatii lor si sa respecte ceea ce le cer autoritatile. Putina solidaritate si responsabilitate nu strica. Dincolo de ce promit autoritatile sa incercam sa ne ajutam noi insine. In rest, sa dea Domnul sa fie bine.

  2. Aiurica 12 martie, 2020 at 05:49 Răspunde

    Omenirea e condusa de idioti.Deciziile lor cretine ne afecteaza fiecare aspect al vietii.Iar naivii se amagesc dand putere unor cretini care n-au dovedit ca stiu ce sa faca cu ea.Cand lucrurile merg din rau in mai rau, trebuie sa se opreasca…

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.