Salariile nesimțite de la Hidroelectrica, secrete cu acordul ANI. Cât câștigă Andreea Lambru, șefa Consiliului de Supraveghere
Hidroelectrica este principala companie națională producătoare de energie și este subordonată Ministerului Economiei. Fiind vorba de o companie controlată de stat, angajații Hidroelectrica sunt obligați să completeze și să publice declarațiile de avere, care ar trebui să conțină informații și la rubrica „venituri salariale”. Doar că, în cazul angajaților cu funcții de conducere din cadrul Hidroelectrica, aceste date sunt secrete, lucru de neînțeles în cazul unei companii a statului român.
Cu alte cuvinte, șefii mari și mici de la Hidroelectrica nu mai sunt nevoiți să menționeze salariile încasate, așa cum fac ceilalți angajați ai statului.
Asta ne-au spus reprezentanții Hidroelectrica SA, care au adăugat că Agenția Națională de Integritate (ANI) a fost de acord ca lefurile să fie anonimizate.
„Conform articolul 4.71 din Contractul Colectiv de Muncă al S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., valabil în anii 2018-2019, respectiv articolul 4.70 din CCM valabil în perioada 2020-2021, <<salariile au un caracter confidențial>>. Menționăm că pentru anonimizarea veniturilor angajaților a fost obținut acordul Agenției Naționale de Integritate”, se arată în răspunsul pe care l-am primit de la Hidroelectrica.
În concluzie, în opinia celor de la Hidroelectrica, dar și a inspectorilor de la ANI un contract colectiv de muncă are valoare mai mare decât legea care prevede obligativitatea publicării salariilor de către cei care au funcții de conducere în companiile de stat. Cum Agenția Națională de Integritate este o instituție controlată politic, ca și Hidroelectrica, nu este de mirare că a fost de acord cu prevederea ilegală din contractul colectiv de muncă. Fiind vorba de o companie de stat, salariile nu pot fi confidențiale.
Motivul secretizării: salariile de zeci de mii de euro
Indiferent de motivele invocate pentru a păstra secretul asupra veniturilor șefilor de la Hidroelectrica este evident că, de fapt, prin această măsură nu s-a urmărit decât ascunderea salariilor aberant de mari pe care le câștigă șefii de la Hidroelectrica. Începând cu anul 2018, când salariile au crescut considerabil încât unii au ajuns că câștige chiar și peste 10.000 de euro pe lună, s-a luat și decizia ca lefurile să fie confidențiale. Astfel, pe site-ul Hidroelectrica, în toate declarațiile de avere, capitolul „Venituri din salarii” este șters.
De exemplu, Ioana Andreea Lambru (foto), președinte al Consiliului de Supraveghere la Hidroelectrica SA, și-a secretizat venitul din declarația afișată pe site-ul companiei, însă noi am reușit să aflăm ce indemnizație primește. În 2017, Lambru primea o indemnizație de 8.686 de lei, adică 723 pe lună. În 2018, veniturile obținute de Lambru de la Hidroelectrica au însumat 77.156 de lei, adică 6.429 lei pe lună. Vorbim de venituri de nouă ori mai mari față de anul anterior. Ei bine, în cazul Andreei Lambru (ALDE) se pot observa și creșterile foarte mari de salarii de la celelalte joburi pe care le avea la stat. Astfel, dacă în 2017 a încasat un salariu de 74.885 lei de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) și o indemnizație de 58.251 lei de la CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări), în 2018 salariul de la SGG a fost de 129.273, iar indemnizația de la CIFGA a fost de 239.628 lei.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Nu pot sa nu ma supar ingrozitor cand vad ce personaje sunt puse sa conduca companii din domenii strategice. Tarom, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si multe altele…… Cum au putut sa distruga tara asta daca nu cu ajutorul nostru? Cine este mai raspunzator pentru tot dezastrul daca nu noi, cei care suntem satui de toate, ne punem palma-n cur si plecam din tara ca ne pute a bordel si jocuri de noroc cu miza vietile noastre si ale copiiilor nostri. De ce mai stam sa comentam pe net ca nu ne convine? Eu, de unul singur, nu pot dar noi putem! Sa lasam netul si sa coboram in viata reala! Haideti sa alungan lipitorile si trantorii pe care ii tinem in spate de 30 de ani, oameni buni! Haideti sa le araram ca noi suntem puterea, nu ei. A ajuns o mana de oameni sa distruga milioane de vieti! Haideti sa nu mai permitem asta!
La drept vorbind, cine n-ar plati-o?????