(FOTO) Nesimțire crasă! Deșeuri din construcții abandonate în pârâul Oanțu

3
939

Deșeurile provenite din demolările construcțiilor nu trebuie aruncate  aiurea, pe câmpuri, prin păduri sau pe cursurile de apă. Constructorul sau cel care demolează, adică personă juridică sau fizică, un imobil este obligat să ia legătura cu operatorul zonal de salubritate care, în schimbul unei sume de bani, ridică deșeurile și le transportă într-un depozit autorizat. Dacă toți ar proceda așa, albiile pâraielor nu ar mai fi pline de molozul rezultat din demolări. Dar, nesimțirea crasă și lipsa de educație adună mii de tone de deșeuri în natură.  Adică, oriunde  poate fi aruncat  gunoiul. Deșeurile din construcții sunt o sursă de poluare, iar odată ajunse în apă pot afecta serios fauna acvatică. De asemenea, în cazul în care cursul respectiv reprezintă o sursă de apă potabilă, cei care o folosesc pot avea de suferit.

 

În urmă cu câteva zile, atacul.ro a identificat patru locuri, situate pe malul pârâului Oanțu, comuna Pângărați, în care au fost abandonate deșeuri din construcții. Tone de cărămidă și bucăți de beton au fost aruncate și în pârâul Oanțu.

Sătenii cu care am discutat ne-au spus că deșeurile au fost aduse din satul Pângărați și provin din demolarea căminului cultural din localitate. De demolarea și de ridicarea noului cămin cultural se ocupă Stef Edil CDP SRL Săvinești, controlată de Ginel Vlase, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț. Firma ar fi dat în subantrepriză o parte dintre lucrări, inclusiv cele de demolare.  

Garda de Mediu și „Apele Române” trebuie să facă „curat”, în sensul că are de identificat și sancționat firma sau persoana fizică ce s-a dedat la astfel de acțiuni mizerabile.

Daniel MURARU

 

3 comments

 1. M-am saturat de Ginel si Arsene 16 februarie, 2020 at 11:55 Răspunde

  Iar Ginel,iar Arsene???????????????
  In judetul asta nu mai sunt firme de constructii??????????? Au dat toti faliment si-a ramas Ginel??????????????
  Unde naiba sunteti ba autoritati pe linie penala???????? Ce vreti mai mult???????????? Sunteti mana in mana nu-i asa?????

 2. sorina. 16 februarie, 2020 at 15:30 Răspunde

  Da sigur este un complot!!!! impotriva incompetentei de ani de zile manifestate de conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT respectiv ing PAVALEANU IOAN si exmarinarul STELIAN MIHAILA care astepta pensia cu sufletul la gura si nu mai iesea din birou dar si al Comisariatului Judetean Neamt al Garzii Nationale de Mediu!!! acest fenomen arata modul cum se faceau si se fac controalele de salubrizare cursuri de apa si localitati la care participa I.S.U. Neamt, reprezentanti ai C.J.NEAMT, SGA NEAMT, A.P.M. NEAM , G.N.M – C.J. NEAMTSa vedeam ce masuri se iau maine la control si sa vedem daca noul Prefect de Neamt se implica direct prin atributiile de control pe care le are in situatia in cauza!!!Poate ca ar fi bine destituirea nu numai la C.J. Apa Swerv S.A. sa se realizeze ci si la SGA Neamt si Garda de Mediu, este a patra situatie grava cu deseurile !

 3. Liviu 16 februarie, 2020 at 20:27 Răspunde

  Eu nu spun ca garda de mediu si apele, cei care trebuie sa controleze si sa amendeze, sunt nevinovati. Dar cred ca ar trebui sa vedem si nemernicia unora dintre concetatenii nostri care arunce orice oriunde. Suntem prea multi cei carora nu ne pasa si care distrugem totul in jur. In cazurile de genul asta o mare vina o au primariile. Foarte mare vina! Au tot felul de puturosi platiti cu mii de lei pe luna care au si atributii pe zona asta. Agent de inundatii, agent de mediu, politie locala, serviciu de situatii de urgenta. Peste toate, viceprimarii raspund direct de salubrizare. Nu fac absolut nimic! Ei ar putea afla imediat cine arunca gunoaiele si i-ar putea amenda, dar nu vor sa le piarda votul. La fel se intampla, domnule jurnalist, in aceste zile, la Garcina unde au aruncat molozul de la camin prin comuna. Spun din nou, au o mare vina cei care trebuie sa controleze, dar la fel de vinovate sunt si autoritatile locale. Si noi ca toleram. Asteptam sa vina altii sa ne faca ordine in ograda. Hai sa fim putin corecti cu noi. Ati vazut la Cordun, potrivit legii a fost amendata primaria iar prefectul care a cerut controlul a tacut malc.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.