Amânare în procesul de corupție al inculpatului Arsene. Care a fost motivul

9
2265

Procesul de corupție în care este judecat Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, se desfășoară cu ușile închise din momentul în care a fost strămutat de la Tribunalul Neamț la Tribunalul Bacău, drept pentru care informațiile din acest proces sunt extrem de sărace. Toate acestea, pentru că instanța băcăuană a admis cererea apărătorilor lui Arsene ca ședințele de judecată să nu mai fie publice, pe motiv că presa ar publica declarațiile martorilor, iar buna înfăptuire a justiției ar fi împiedicată. Așa se face că, de la termenul din aprilie 2019, primul de la strămutarea dosarului la Bacău, ședințele de judecată se desfășoară la „secret”. Pot participa la proces doar inculpatul, avocații, procurorul DNA și martorii din dosar.

La ultimul termen de judecată, cel din 30 ianuarie, instanța a amânat judecarea cauzei pentru data de 27 februrie, pentru că au lipsit inculpatul și apărătorii. Informația de pe portal este scurtă:

„Având în vedere lipsa inculpatului şi a apărătorilor de la termenul de judecată, amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 27.02.2020”

În ziua procesului, inculpatul Arsene a fost în județul Neamț, el anunțând pe pagina de Facebook că, pe 30 ianuarie, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea unui drum județean. 

Procesul a ajuns la al optulea termen de judecată de când a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bacău, respectiv 29 martie 2019. Cum ședințele sunt secrete, nu există informații publice cu privire la numele martorilor care au fost audiați sau stadiul în care se află cercetarea judecătorească. De pe portal aflăm doar că, în cele mai multe cazuri, au fost amânări în vederea audierii martorilor.

Arsene, judecat pentru trafic de influență

Dosarul în care Ionel Arsene este judecat pentru fapte de corupție s-a judecat inițial la Tribunalul Neamț, primul termen al procesului fiind fixat pentru 28 august 2018. Apărătorii lui Arsene au cerut strămutarea, iar Curtea de Apel Bacău, în 21 martie 2019, a fost de acord. Cât s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, solicitările avocatului lui Arsene, ca ședința de judecată să se desfășoare cu ușile închise, au fost respinse de către judecător. Acesta și-a argumentat poziția prin aceea că infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu ţin de viaţa privată și a cerut argumente mai solide pentru a declara ședințele nepublice. Însă, la Bacău, magistrații au fost rapid de acord cu ședința la „secret”, astfel că jurnaliștii nu au mai aflat ce a declarat, de exemplu, denunțătorul Gheorghe Ștefan în dosarul lui Arsene. Pinalti este cel care a făcut denunț împotriva lui Arsene, afirmând că i-a dat acestuia bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță. În același dosar, Arsene este judecat pentru încă două fapte de trafic de infleunță. Este vorba de dosarul ce a fost conexat de procurorii DNA, în care anchetatorii arată că, în iulie 2015, Arsene, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, a pretins de la reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, afirmă procurorii, în perioada iulie- septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către A.N.A.R. a sumei anterior menționată, demersuri rămase însă fără rezultat.

De asemenea, Arsene este judecat și pentru că, în iunie 2015, în calitatea sa de deputat și președinte PSD, ar fi tras sfori pentru ca firma controlată de soția lui să pună tâmplărie la Școala Icușești. Pe perioada procesului penal, Arsene nu are voie să se aproprie de mai multe persoane, martori în dosarele sale: Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel,  Jugan Iulian şi Lupu Mihai. Câţiva dintre aceștia au fost audiați cât dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț.

Daniel MURARU

(Sursa foto: Ionel Arsene/Facebook)

Citeste si:

Procurorul Bănilă, Arsene, Pinalti și o întâlnire în Țara Sfântă

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

  1. valisor 31 ianuarie, 2020 at 16:24 Răspunde

    Cauza preciză a amânării condamnării damnării îi că conplectul cu pricina încă nu știe să se pricepe dacă nelegal este ilegal sau nu. SĂ MERJEM CU TĂȚ LA VOT ca să le esplicăm că cum!

  2. pedro. 31 ianuarie, 2020 at 21:07 Răspunde

    DE CE Presedintele de Instanta NU L-A SANCTIONAT pe INCULPAT pentru sustragerea de la Judecata!?????????????????????? Nu putea sa semneze cu o zi inainte ordinul de incepere al lucrarilor ???????????? Toata actinea lui ” soseta” a fost premeditata, regizata intentionat!!!!a mai postat ca cetatenii din Sagna si Gadinti i-au „semnalat disconfortul „!!??????cine sta de vorba cu asta fratilor??????????? sa il citam pe Bendeac care l-ar cataloga scurt” sa te c….s in freza!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. mihnea1 1 februarie, 2020 at 12:04 Răspunde

    O hotie incurajata de specialii din justitie. Nu a fost inculpatul pentru ca era dupa comisioane pe drumurile judetului, dar nici macar avocatii nu au fost? Iar specialii de la instanta mai amana inca o luna? Nu se poate asa ceva. Este o clara complicitate intre judecatori si infractori! Asa e, Valisor, votul nostru trebuie sa rezolve problema. Dupa ce va deveni ceea ce este de fapt, adica un nimeni in drum, il vor inhata rapid.

  4. constantin 1 februarie, 2020 at 15:41 Răspunde

    Sa nu credeti cumva ca Arsenie are putere de influenta mai mica decat Ion Munteanu.De aceea vor fi multe termene fiindca procedural Ion a facut partie PSD pe care merge si Arsenie.Am inteles ca amandoi vor sa fie in parlament pebtru a mai castiga 4 ani de termene pana se prescrie fapta.Este momentul sa profite amandoi iar Stefan sa fie singurul fraier din politica Nemteana.Mai sunt cativa puscariasi dar sunt de nebagat in seama.Adevarul este ca Arsenie s-a implinit si nu permite „tantarilor” politici sa intre in stufisul sau.

  5. In cititor 2 februarie, 2020 at 21:14 Răspunde

    Doamne ajuta, domnule presedinte! Cu cit sunteti mai mult printre noi, cu atit are judetul de cistigat! Investitiile de milioane de euro aduse de d.voastra de acasa, din Capitala, au scapat judetul de saracie. Sotia d.voastra trebuie sa accepte ca sunteti de-al nostru. Ce ne-am face fara d.voastra???? Am pierde totul! Dar, daca este sa plecati, sa va luati si prietenii, lingaii, nelingaii, pupatorii de cururi, partenerii de afaceri si neafaceri, indiferent unde lucreaza, cu d.voastra. N-am permite sa va plictisiti, sa va faceti ginduri negre, sa, Doamne fereste, mai bine nu mai zic! Dar sunt increzator ca nu veti pati nimic pentru ca, vorba ungurilor de la Ditrau putin adaptata, Justitia nu culca-te, versiunea era Dumnezeu nu culca-te, adica, nu doarme. Pentru cei mai moldoveni dintre unguri am tradus. Justitia nu face nani, fiindca pazeste pensiile speciale si …… pe d.voastra. Sa fie bine, ca sa nu fie rau!

  6. Vasile 3 februarie, 2020 at 17:41 Răspunde

    Cititorule, ai uitat sa-i recomanzi lui Soseta sa-si ea cu el si florentinele, ob-urile carminencile, nicoletele, claudiile, elenele si toate celelalte consatence, tufate ori netufate inca de inaltimea sa inculpata in fapte marete de coruptie menita sa salveze judetul de la fericirea cea impovaratoare…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.