Corupția și cumătriile din Poliție, motivele pentru care sporul de excelență are caracter de „informație clasificată”

2
4230

Sporul pentru misiuni speciale și lucrări excepționale, căruia polițiștii îi mai spun „spor de excelență” ori „salariu de excelență”, poate fi acordat până la maximum 5% din efectivele unui inspectorat, valoarea sa fiind cuprinsă între 30% și 50%, care se aplică la salariul de bază. Asta înseamnă un plus de câteva sute de lei pentru un subofițer sau câteva mii, vreo 2.500-3.000 lei, pentru un șef de serviciu. În mod normal, sporul ar trebui să fie acordat polițiștilor care s-au remarcat în activitate, adică au efectuat vreo lucrare excepțională sau au participat la vreo misiune specială. În realitate, lucrurile nu stau așa, iar asta este ușor de constatat. De exemplu, ce rezultate deosebite a obținut Poliția Neamț în ultimele 6 luni ale anului trecut pentru a-și premia, cu un procent cuprins între 30% și 50% aplicat la salariul de bază, 5% din efective, adică vreo 50 de polițiști sau mai puțini? Poate au fost câteva rezultate excepționale, iar autorii lor merită premiați, însă în niciun caz numărul „eroilor” nu este 50. Tocmai din această cauză, lista fiecărui inspectorat, pe lângă polițiștii care merită într-adevăr să fie premiați, este completată cu lucrători care nu s-au evidențiat cu nimic în activitate, dar, în schimb, sunt rude sau prieteni cu șefii lor care îi propun și îi susțin. Și șefii sunt premiați, uneori chiar dacă unitățile lor nu obțin niciun rezultat deosebit. Situația înregistrată la Poliția Piatra Neamț, zguduită acum ceva timp de un scandal monstru, ca urmare a șpăgarilor de la rutieră, nu l-a împiedicat pe șeful de atunci să ia spor de excelență. S-a întâmplat înainte ca ofițerul să iasă la pensie, adică cineva l-a ajutat, oferindu-i sporul de excelență, să iasă din sistem cu o pensie babană, deși în unitatea condusă de el procurorii anticorupție făcuseră prăpăd, reținându-i aproape pe toți lucrătorii de la Rutieră. Așa se poate explica, de exemplu, de ce șefii de la București au decis să clasifice ca și „secret de serviciu” informațiile despre salariile de excelență. O decizie absolut dubioasă, pentru că, oriunde în lumea civilizată, numele polițiștilor, premiați pentru munca lor, sunt făcute publice. Și este normal să fie așa, deoarece comunitatea trebuie să aibă ocazia să-i felicite pe cei premiați pentru rezultatele obținute în munca de poliție. Cum nu se dorește acest lucru, este evident că cineva are ceva de ascuns. Sigur, șefii, fie cei din IGPR sau IJP-uri, nu vor ca numele celor care primesc acest spor fără să fi avut niciun merit în activitate, ci doar calitatea de prieten/rude cu șefii, să fie făcute publice.

Poliția Neamț refuză de ani, invocând un ordin de ministru, să facă publice numele celor care au beneficiat și beneficiază de acest spor. Tocmai de aceea, SPR Diamantul a dat în judecată IJP Neamț, solicitând instanței ca notele de fundamentare, cât și numele celor premiați, să fie făcute publice. Până când instanța Tribunalului Neamț se va pronunța, la câteva inspectorate județene de poliție a apărut lista cu cei care au fost premiați. A făcut-o, pe 8 ianuarie, sindicalistul de la SPR Diamantul, care a publicat numele premianților de la IJP Ilfov.

Același lucru l-a făcut și sindicalistul de la IJP Mureș, polițistul publicând, cu comentariile de rigoare, numele celor care au luat spor de excelență.

Că aceste sporuri sunt acordate de cele mai multe ori pe criterii de prietenie sau rudenie o demonstrează lista premianților de la IJP Timiș. Un fost ofițer de informații a făcut rost de numele celor vor lua spor de excelență în primul semestru al acestui an. Lista a fost publicată de impactpress.ro. cu mențiunea fostului ofițer Dan Vasile care afirmă că aproape toți polițiștii care au primit acest spor fac parte din echipa de susținători a șefului IJP Timiș.

Fără vot:

 1. Cms. sef Tonenchi Mihai – seful Politiei Municipiului Lugoj; (primeste a treia oara, consecutiv)
 2. Cms. sef Milincu Daniel – sef S.A.S. (primeste a treia oara, consecutiv)
 3. Cms. sef Draguta Daniel – sef Politie Municipiul Timisoara (primeste a treia oara, consecutiv)
 4. Cms. sef Victoria C – sef S.C.I. – structura suport
 5. Scms. Mezdea Madalina – sef Politia Jimbolia
 6. Cms. sef Iacobescu Ionel – I / sef Serviciul Rutier (primeste a doua oara)
 7. Cms. sef Jurca Gheorghe – sef B.O.P.M.U. Sectia 4 Politie Urbana
 8. Cms. sef Ivan Marius – sef Birou in cadrul S.I.C.
 9. Cms. sef Ivan Caius – sef Serviciu Cazier – structura suport
 10. Scms. Jurca Cosmin – sef Sectie Rurala (avansat la exceptional, in 01.12.2019)

Alte cadre, cu vot:

Politia Municipiului Lugoj:

 1. Cms. Grecu Marius – sef Sectia 7 Politie Rurala
 2. A.S.P. Grega Vasile – sef de Postul de Politie Criciova
 3. A.S.P. Lepa Petrica – Politie de Proximitate

De la serviciile din cadrul I.P.J. Timis:

 1. Insp. Dinu Vasile – politist in cadrul S.I.C.E.
 2. Cms. sef Bochis F. – politist in cadrul S.I.C.
 3. A.S.P. Stroe Marius – politist in cadrul S.I.C.
 4. A.S.P. Cristea Florin – Politia Oras Jimbolia – Compartiment Politie Rutiera
 5. Cms. sef Mihut Adrian – Serviciul Criminalistic – Expertize
 6. Cms. sef Cristean Liviu – Serviciul Rutier
 7. A.S.P. Cisar Vasile – Politia Oras Faget – B.I.C.
 8. A.S.P Cinca Gheorghe – Politia Orasului Deta – Rutiera
 9. Cms. Chira Nicolae – S.O.P. – Sisteme de Securitate
 10. A.S.P. Misu Nicolae – Centrul de Retinere si Arest Preventiv
 11. Bicu Costel – Politia Sanicolau – B.I.C.
 12. A.S.P. Mateescu Costel- Centrul Operational – poarta IPJ”, sursa impactpress.ro.

(Sursa foto deschidere: www.pinterest.com)

Daniel MURARU

Citeste si:

La Poliția Neamț, sporul de excelență este „informație clasificată”. La IJP Ilfov, premiații sunt la vedere

2 comments

 1. Cristi 14 ianuarie, 2020 at 22:33 Răspunde

  Nu inteleg de ce aceste cumetrii, infratiri, reintregiri de familii nu au fost in atentia mai marilor pina acum. Nu se stia ca in politie sunt toti rude???? Si ca o chestiune fireasca, se premiaza intre ei cu banii nostri. Asteptam sa lucreze in favoarea noastra? Nu! Nu au cum. Important e sa treaca ziua ca sa mearga leafa. Bine, printre ei s-au strecurat din greseala si profesionisti, care vor sa munceasca, oameni pasionati de munca de politie. Dar sunt prea putini pentru ca sa acopere munca marii familii politienesti nemtene.
  Era nevoie de atentionari? Nu cred! Daca gasiti sotul incadrat la politie, e clar ca acolo lucreaza si sotia, rudele lor, copiii lor. Si stiti ce? Nu le e rusine! Sa ne fie noua ca acceptam. Case closed!

 2. Lidia 15 ianuarie, 2020 at 19:05 Răspunde

  Cazul cu seful Politiei Piatra Neamt mega – premiat este absolut real. Si ca acest premiu se regaseste in pensie este o situatie nu doar absurda ci si generala, imorala.
  Poate ar trebui sa il intrenati pe cel care a luat aceasta decizie, adice pe cel care conducea atunci IPJ, domnul Tablan. Am vazut destui ziaristi de prin Neamt cum ii tineau partea acestui domn Tablan, cum il prezentau ca pe o victima a politicului si de aceea va felicit domnule Muraru pentru ca sunteti unul dintre putinii jurnalisti din Neamt care prezentati astfel de adevaruri.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.