Nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor copiilor. În schimb, se cheltuiesc sume uriașe pentru hrana și concediile bugetarilor

7
478

Proiectul de dublare a alocațiilor pentru copii, propus de PSD, votat de Parlament și trimis președintelui pentru promulgare a creat dispute aprinse. În special din cauza faptului că o asemenea măsură ar duce la creșterea deficitului bugetar. Asta este poziția Guvernului Orban, reprezentanții acestuia atenționând că dublarea alocațiilor copiilor și scăderea TVA ar duce deficitul bugetar la 5%. Ceea ce nu se spune este că, din prima lună a acestui an, lunar, statul cheltuie sume considerabile cu plata hranei salariaților din sistemul bugetar, iar anual, din 2018, cu vacanțele acestora, fără a mai pune la socoteală și creșterile salariale ale acestor angajați, retribuții care, cu certitudine, le permit și asigurarea zilnică a hranei, și a concediilor anuale. Dar, nu-i așa, copiii nu au drept de vot, dar bugetarii, da! Legea va intra la vot în plenul Camerei Deputaților, fiind for decizional. Dacă va fi votată, copiii vor avea alocații duble începând de anul viitor.

Fără alte comentarii, guvernanții au hotărât, recent, ca valoarea indemnizației de hrană de care beneficiază lucrătorii de la stat să fie păstrată la nivelul sumei de 346 de lei brut de persoană, cât a fost și în acest an.

Tot de curând, premierul Ludovic Orban a dat asigurări că nu „vor fi afectate” voucherele de vacanță oferite bugetarilor, declarând că valoarea acestora va rămâne la 1.450 de lei de persoană și anul viitor.

Bugetarii, răsfățații statului

Dimensiunea acestor cheltuieli, numai în Neamț, este considerabilă, sumele alocate crescând cu fiecare lună care trece. Datele Ministerului Finanțelor arată că, spre exemplu, Primăria Piatra-Neamț a cheltuit, în perioada ianuarie – noiembrie, 553.000 de lei cu indemnizațiile de hrană acordate salariaților și 260.800 de lei cu vacanțele acestora, în timp ce Poliția Locală a cheltuit 1.084.839 de lei cu normele de hrană și 138.100 de lei cu voucherele de vacanță. Consiliul Județean a cheltuit, în același timp, 542.019 lei cu hrana angajaților și 240.500 de lei cu concediile, iar Spitalul Județean – 4.745.554 de lei cu hrana salariaților și 2.126.700 de lei cu vacanțele acestora. Tot în aceeași perioadă, Tribunalul Neamț a înregistrat cheltuieli cu indemnizațiile de hrană oferite angajaților în valoare de 594.854 de lei și 320.950 de leu cu concediile plătite de stat, în timp ce Parchetul Neamț a cheltuit, în 11 luni, 245.614 lei cu hrana și 123.600 de leu cu vacanțele.

Alocațiile copiilor, puțin peste 15 milioane de lei lunar

Dacă aceste cheltuieli au fost trecute la capitolul diverse de către guvernanți, nu același lucru s-a întâmplat cu alocațiile pentru copii, discuțiile pe tema majorării acestor drepturi încingând mințile multora. Despre indemnizațiile de hrană și voucherele de vacanță ale bugetarilor nu se spune mai nimic că, deh, se apropie alegerile și e nevoie de voturi, în schimb comentariile pe seama majorării alocațiilor fără copii nu se mai termină.

Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (agenția județeană nu a mai publicat astfel de informații încă din vara anului trecut), în luna octombrie a acestui an, au primit alocații de stat 88.994 de copii, în timp ce 5.176 de copii au fost suspendați de la plată. Suma totală pe care instituția a plătit-o acestor copii a fost de 14.734.800 de lei, în a zecea lună din an.

În ceea ce privește prestațiile sociale pentru copiii cu handicap grav (de care beneficiază familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere), în octombrie au fost înregistrați 990 de copii cu handicap grav care au primit de la stat 297.000 de lei (suma medie pe beneficiar fiind de 300 de lei), 289 de copii cu handicap accentuat au primit 50.575 de lei (175 de lei, în medie), iar 455 de copii cu handicap mediu au beneficiat de 27.300 de lei (în medie, 60 de lei).

(Sursa foto: www.anred.org)

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Stefan 20 decembrie, 2019 at 08:47 Răspunde

    Deci, dam 300 de lei unui copil cu handicap si 340 de lei unui nesimtit de bugetar ca alocatie de hrana?!!!Parazitii de la Politia locala au nevoie de norma de hrana?”Amaratii” spagari de la Spitalul Judetean nu-si pot plati mancarea din salariile de mii de euro?!Ce sa mai vorbim de procurori si politisti!Aceste este statul mafiot, care ia de la cei care produc si isi ingrasa propriul aparat!!!Felicitari redactiei pentru articol!Ar trebui publicate astfel de date in fiecare zi, poate realizeaza si romanii in ce tara traiesc!!!

  2. Daniela 20 decembrie, 2019 at 09:30 Răspunde

    Beneficiile despre care se vorbeste in materialul de mai sus, nu reprezinta o situatie generalizata valabila pentru toate categoriile de bugetari. Sint institutii publice in care primarii sau conducatorii au decis, dupa bunul plac, sa nu acorde tichete de vacanta angajatiilor, fara a avea o explicatie rationala. Au preferat insa, sa trimita la cursuri de specializare si perfectionare, anumiti angajati preferati politic. Cursurile de specializare si perfectionare, multe dintre ele inutile, s-au desfasurat in plin sezon estival, in statiuni la mare sau la munte, dotate cu tot felul de rasfaturi. In ceea ce priveste norma de hrana, pentru majoritatea bugetarilor se rezuma la 340 ron, valoare impozabila. Dupa, nu mai ramane mare lucru.

  3. Ion 20 decembrie, 2019 at 13:27 Răspunde

    Legea prevede ca acolo unde sunt bani, pot fi acordate si aceste beneficii, doamna Daniela. Ca de exemplu, Primaria Bicaz, unde nu sunt. Cind iei salariu de 3 -4000 de lei pe luna, 200 si ceva de lei sunt bani de-un shopping la misto prin mall. Nici de-un Pallas Mall nu-ti ajung, de-o fita, ceva. Daca ati fi fost oameni cu bun simt, voi bugetarii, ati fi urlat ca nu va trebuie indemnizatie de hrana, ca e sfidator la adresa celor care sunt platiti cu minimum pe economie, a celor care nu au ce minca. Nu mai vorbim de copiii cu handicap, 300 de lei, iar de la anu 600. Rusinos, penibil, absurd.
    Doamna Daniela, pentru unul care n-are ce pune pe masa, nu din vina lui, 250 de lei e mare lucru. Incercati sa mai coboriti din cind in cind, sa vedeti realitatea!
    Toate cele bune!

    • Daniela 20 decembrie, 2019 at 20:09 Răspunde

      Dle Ion, faptul ca v-ati insusit postarea mea la modul personal, ar trebui sa ma onoreze. Inseamna ca felul meu de a expune situatia in sine v-a miscat. Insa replica dvs pare sa nu fie una eleganta, mai ales ca vizeaza o categorie destul de mare de angajati, unii dintre ei chiar merituosi in activitatile pe care le desfasoara. Cei care accepta sa munceasca si sa primesca salariul minim pe economie se impart in doua categorii. Unii se complac in aceasta situatie, cu toate ca si-ar putea cere drepturile, deoarece patronii se imbogatesc pe seama lor. Altii primesc salariul minim pe economie in scripte si diferente considerabile la negru. Cred ca aici este problema. Se bucura pentru acei bani „negrii”, fara a lua in calcul profitul realizat de angajatori. Bugetarii includ si parlamentarii remunerati consistent. Deasemeni si pensionarii aceia de lux, deveniti intangibili dupa cum putem vedea. Exemplul particular pe care l-ati enuntat dvs comporta niste discutii amanuntite, care nu pot face deocamdata deliciul presei. Institutia in cauza, atunci cind a avut disponibiltati financiare, a cheltuit banii dupa bunul plac. In legatura cu cei ce nu au ce pune pe masa, parte dintre ei sufera, probabil de lene. In rest, despre mine pot spune ca sint deja cu picioarele pe pamant si ma confrunt cu realitatile crude ale zilelor noastre. Va doresc numai bine.

  4. Mihai 20 decembrie, 2019 at 19:03 Răspunde

    Nu puneți problema numai așa….Vizualizați puțin numărul de bugetari în 2019 și numărul lor în 1970 când eram la fel ca număr de locuitori și vedeți că dacă acum sunt peste 1,2 milioane de bugetari,atunci erau dor 600 mii și nu erau calculatoarele de acum…Azi am fost la Primăria Pt Neamț să fac cerere pt transferul unei cesiuni și am fost trimis la taxe și impozite să aduc dovada că cel care a deținut cesiunea a plătit totul la zi pe 2019.Când mă uit bine la ieșirea din primărie văd că e și acolo o ghiretă cu taxe și impozite și o întreb pe dna de acolo dacă e plătit totul la zi.Mi-a confirmat,însă atunci când i-am cerut să îmi dea o dovadă pt asta,mi-a zis că nu poate de acolo și că trebuie mers la taxe și impozite.Am fost și până acolo și mi-a spus că legal nu are voie să îmi dea mie așa ceva că eu sunt proprietar doar în acte notariale și că nu am apucat să înscriu proprietatea pe numele meu.Îmi venea să plec din țara asta,dar noroc că am dat de o cunoștință care m-a ajutat contra o atenție bineînțeles…Aici trebuie umblat în primul rând,la numărul bugetarilor și apoi la indemnizația lor de hrană…

  5. Crin 21 decembrie, 2019 at 13:40 Răspunde

    Din punctul meu de vedere, bugetarii sunt si multi si prea bine platiti. Incompetenti si multi al naibii. Pentru ce atitia angajati ca sa faca ce????? Ce produc, ce ofera??????? Intri intr-o institutie si deranjezi cuconetul expirat, macar de-ar vorbi frumos. Intre timp, ceilalti care muncesc la privat sunt de toata mila. Daca cineva crede ca un meserias sta la privat cu salariul minim pe economie plus ceva in plus la negru ca nu l duce capu ori ca e lenes, e un mare cretin. In tara asta cine sa mai si munceasca? In judetul asta mai produce cineva ceva, in afara de o vopsea, o mobila? Muncitori prost platiti, ingineri la fel. Unde e itmul in cazurile astea? Daca eu va spun ca sunt multi si incompetenti…… acum si cu aere de superioritate

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.