Cum sunt împrăștiați banii publici la zilele comunelor. Record pentru producția și difuzarea unui material video

4
354

Săptămâna aceasta, cordunenii sunt în sărbătoare, două evenimente urmând să fie marcate de comunitate: Hramul Bisericii Romano-Catolice din satul Pildești (15 și 16 august) și Zilele Comunei Cordun (18 august). Administrația locală a pus la bătaie 240.000 de lei pentru organizarea celor două evenimente. Vorbim atât de onorariile artiștilor care vor cânta la Cordun în aceste zile, focul de artificii, dar și publicitatea pentru cele două sărbători.

Astfel, pentru evenimentul cultural artistic pregătit pentru Hramul Bisericii Pildești, din zilele de 15 și 16 august, bugetul local a alocat suma de 91.600 de lei, fără TVA. Contractul a fost încheiat cu firma Global Electronics SRL Piatra Neamț, care va încasa o treime din suma amintită mai sus pentru închirerea și mentenanța scenei. Chiria va fi facturată cu 26.800 de lei, fără TVA, pentru o scenă mobilă de 12,5m/10m, cu acoperiș și echipată cu instalație de sunet, instalație de lumini etc. Pentru mentenența scenei, Primăria Cordun va achita 7.200 de lei, fără TVA. Restul sumei, de până la 91.600 de lei, va fi cheltuit pe onorariile artiștilor. Vorbim despre Formația Tharmis – 39.600 lei, fără TVA; Oana Crețu – 1.920 lei; Manuela Pohoață – 1.920 lei și Orchestra Barbu Lăutaru – 14.400 lei. Duminică, 18 august, la Zilele Comunei Cordun, vor urca pe scena închiriată cu 26.800 de lei, de aceeași Global Electronics, Grigore Gherman – 4.000 de lei; Laura Lavric – 5.760 lei; Mioara Velicu – 5.760 lei; Lidia Bulble – 26.400 lei; Lora&Band – 26.800 lei. Întrebat după ce criterii au fost aleși artiștii care vor cânta la cele două sărbători, primarul Adrian Ciobanu a declarat că organizatorii au căutat să aducă artiști care nu au mai cântat la Cordun. Focurile de artificii vor costa bugetul primăriei alte 20.000 de lei, fără TVA, iar publicitatea alte câteva mii de lei.

45 de lei pentru un minut de producție/difuzare material video

La capitolul publicitate, Primăria Cordun a achiziționat diverse pachete de servicii de la firme de profil. De exemplu, TeleMoldova Plus va încasa 2.000 de lei, fără TVA, pentru producție emisiune TV cu o durată de 145 de minute, care va fi difuzată de 3 ori, plus mediatizare evenimentului (50 de difuzări). Roman TV va încasa 1.296 lei, fără TVA, pentru un reportaj ce va fi realizat la ambele evenimete (hram și Zilele Cordunului), la care se va adăuga și o știre de promovare. Ziarul Monitorul de Roman va încasa 1.094 lei, fără TVA, pentru o pagină color în care va fi promovat evenimentul. O altă televiziube din Roman, CNS, va încasa 1.000 de lei, fără TVA, un material video cu cele două evenimente. La Roman24 online, minutul de publicitate, fara TVA, costa 45 de lei.

În acest context, al unor tarife care nu depășesc 2.000 de lei, surprinde contractul încheiat de firma care administrează Roman 24 online (televiziune online), în valoare de 6.750 de lei, fără TVA, adică mult mai mare decât valoarea tuturor contractelor de publicitate încheiate de Primăria Cordun pentru promovarea celor două evenimente. De suma respectivă, firma care administrează site-ul asigură „productia si difuzarea materialului video la solicitarea beneficiarului, in cadrul emisiunilor TV Roman24online. Serviciile vor fi prestate in cadrul a doua evenimente: 1.Hramul bisericii romano catolice din satul Pildesti in data de 15.08.2019 – 16.08.2019; 2.Zilele comunei Cordun din data de 18.08.2019. Distributia minutelor va fi egala pentru fiecare din cele doua evenimente”. 

Așadar, pentru 150 de minute, Primăria Cordun va achita aproximativ 8.000 de lei, TVA inclus, adică 45 de lei, fără TVA/minut. Suma, spun cei care lucrează în domeniu, este imensă. Întrebat cum de s-a ajuns la o valoarea atât de mare pentru plata unui astfel de contract către o televiziune care emite numai în mediul on-line, care nu emite prin cablu, nu are treabă cu CNA-ul etc, primarul Adrian Ciobanu (foto) nu a putut să ofere un răspuns lămuritor. Edilul a afirmat că achizițiile au fost realizate de compartimentul special, recunoscând că au fost avizate și de el. „Este tariful pe care îl practică ei. Eu am încercat să fiu echilibrat cu toată lumea. Nu mi-am pus niciodată problema vizavi de tariful pe care îl practică ei”, a spus primarul.

(Sursa foto: captura Youtube)

Plecând de la acest principiu că „am plătit cât au cerut”, l-am întrebat pe primar dacă ar accepta, fără să clipeasă, să plătească, de exemplu, 150 de lei pentru un minut de emisiune . Ne-a spus că nu știe ce să zică. Îi spunem noi că, în astfel de situații, ideal ar fi ca cei care se ocupă de achiziții într-o primărie să ceară oferte de la mai mulți prestatori de servicii, iar după ce le analizează, să o aleagă pe cea mai bună din punct de vedere financiar. 

Primăria Cordun nu este singura care a jucat rolul de „prostul care dă”. Această „calitate” a avut-o, recent, Primăria Ion Creangă. Aceasta a plătit, în iunie 2019, firmei care administrează site-ul Roman 24, suma de 4.500 de lei, fără TVA, pentru servicii productie și difuzare video – 100 de minute.

Un calcul simplu arată că și Primăria Ion Creangă a plătit 45 lei/min, fără TVA. A dat, dar din banii plătitorilor de taxe și impozite. Dacă ar fi fost să plătească primarii din buzunarele lor, cu siguranță că nu ar fi făcut-o.

(Sursa foto deschidere: ro.wikipedia.org)

Daniel MURARU

 

4 comments

 1. Haba Cosmin 13 august, 2019 at 19:39 Răspunde

  Eu astept un articol al acestui ziar online in care sa fie criticati adevaratii vinovati. Adica prostii. Prostalaii care intind laboanta dupa sacosa cu un kil de zaqhar si unul de oloi.Dobitocii care accepta sa fie carati ca vacile , cu camionul, la miting , la iasi.Tembelii care de zeci de ani baga cu laba lor de maimute proaste,in urne, buletinul de vot pe care a gainatat neuronul lor paralizat, gainatul numit psd. Asta astept eu de la dv domnule Muraru. In rest…bla, bla, bla…

 2. Haba Cosmin 13 august, 2019 at 19:50 Răspunde

  Uitam. Si un articol, concret, nu cu generalitati, din care sa aflam cat de ordinari si interlopi sunt ziaristii si realizatorii tv din Neamt care se bat in sabii precum clanurile mafiote, dupa ce si-au tras vile peste vile, masini peste masini , din bani publici.Adica manipuland lumea, mintind-o ca primarul e facatorul de minuni, in timp ce prostul satului isi mana vaca cufurita ,la imas, prin glod si baltoace. Dar se indoaie, cretinul ,pana la pamant cand se duce la primaria (care nu-i a satului ci a primarului ) sa-i dea o adeverinta ca s-a prabusit cacastoarea peste scroafa cu purcei ,azi noapte, si ar vrea sa nu fie amendat ca nu a scos autorizatie de demolare la ea. Si daca groful il linisteste, sa vezi la dobitoc plocoane si multamire, la vot.Asta astept eu.

 3. Vladimir 13 august, 2019 at 23:16 Răspunde

  Domnule Haba, dar aveti atitea ziare care scriu exact ceea ce doriti dumneavoastra. Lasati acest ziar sa fie asa cum este! Unic!

 4. Stefan 14 august, 2019 at 13:11 Răspunde

  Nenea Haba, se pare ca nu ai inteles ca aceste paranghelii sunt organizate de primari de toate culorile politice!Dl. Ciobanu de la Cordun este , de exemplu, un distins reprezentant al PNL!Revenind la fondul problemei, eu nu cred ca sumele platite catre mass-media sunt exagerate, ci acelea platite la lautari…

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.