Pinalti a pierdut vila. I s-a tras de la dosarul „Bani pentru partid”. Legătura cu procesul de corupție al ex-deputatului Munteanu

1
272

Gheorghe Ștefan (foto), zis și Pinalti, fostul primar al orașului Piatra Neamț și fost membru marcant al PDL, a pierdut prima bătălie în instanță, în procesul în care se judecă pentru a păstra partea sa din vila pe care o deține în Piatra Neamț. Astfel, Judecătoria Piatra Neamț a respins cererea lui Ștefan, care a avut ca obiect contestația la executare, miza fiind jumătate din casa de pe strada Aleea Uranus din oraș. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Asta înseamnă că Pinalti mai are o șansă la Tribunalul Neamț. Până la finalizarea procesului, care se poate întinde chiar până anul viitor, Ștefan rămâne în imobilul ce face obiectul litigiului. În cazul în care va pierde și la Tribunalul Neamț, Pinalti va fi nevoit să părăsească casa. Mai exact, jumătatea din partea dreaptă a vilei care i-a rămas în urma partajului pe care l-a făcut cu soția sa.

„Respinge ca neîntemeiată cererea având ca obiect contestaţie la executare formulată de către contestatorul Ştefan Gheorghe în contradictoriu cu intimaţii Agenţia Naţională de Administrare Fiscală-Direcţia Generală Executări Silite Cazuri Speciale-Direcţia Operativă Executări Silite-Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regional Iaşi şi SC Lemar Industries SRL. Anulează ca nefiind legal timbrată cererea având ca obiect întoarcere executare formulată de către intimata SC Lemar Industries SRL în contradictoriu cu contestatorul Ştefan Gheorghe şi intimata Agenţia Naţională de Administrare Fiscală-Direcţia Operativă Executări Silite-Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regionale Iaşi”, se arată în minuta Judecătoriei Piatra Neamț.

Pinalti se judecă cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Executări Silite Cazuri Speciale, Direcţia Operativă Executări Silite, Serviciul Executări Silite Cazuri Speciale Regional Iaşi, dar și cu Lemar Industries SRL Piatra Neamț, cea care a cumpărat casa. Ștefan a contestat procesul verbal de adjudecare a bunurilor, întocmit de ANAF în mai 2018, prin care Lemar Industries SRL a cumpărat casa în schimbul sumei de 170.000 de euro. Au urmat mai multe procese, contestații la executare, suspendări la executare, încuviințări ale executării silite etc. S-a ajuns aici după ce firma Lemar Industries a solicitat unui executor judecătoresc să pună în aplicare procesul verbal de adjudecare din 25 mai 2018, prin care cumpărase casa lui Pinalti. Acesta a formulat contestație la executare, cerând și suspendarea executării silite, și de aici și procesele din instanță.

I-au luat casa în contul prejudiciului produs în dosarul „Bani pentru partid”

Pe vila lui Pinalti, scoasă la licitație și câștigată de firma Lemar Industries SRL, a pus sechestru DNA Ploiești, în octombrie 2016, pentru a recupera prejudiciul de 10 milioane de lei din dosarul „Bani pentru partid”. În acest dosar, Pinalti și-a recunoscut faptele, iar instanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii. Pinalti s-a ales cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, dar și cu sechestru bunurile proprietate. Ștefan a recunoscut că a intermediat sume importante, cu titlu de șpagă, de la omul de afaceri Horațiu Berdilă, patronul firmei de IT Romsys, către Vasile Blaga. În rechizitoriul DNA se arată că Pinalti a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă a șpăgii, 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga ca să îl ajute pe Berdilă de la Romsys să câștige contracte IT cu Transelectrica și Transgaz. Pinalti și-a primit pedeapsa pentru ceea ce făcut, în timp ce Vasile Blaga a fost achitat, în primă instanță, însă DNA-ul are posibilitatea să atace decizia la instanța superioară.

Berdilă i-a dat bani cu sacoșa lui Munteanu. Sute de mii de euro

Horațiu Berdilă este persoana care l-a denunțat la DNA și pe ex-deputatul PSD de Neamț, Ioan Munteanu. Conform rechizitoriului, cel din urmă ar fi pretins și primit de la Berdilă 400.000 de euro. Concret, afirmă anchetatorii, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a PSD Neamț, a pretins de la Horațiu Berdilă (martor în cauză) un procent de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și SH Bistrița. În schimbul banilor, inculpatul i-a promis lui Berdilă că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, printre care și Romică Grigoriu, director SH Bistrița la acea vreme, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma lui Berdilă. Cei 400.000 euro au fost primiți de inculpatul Munteanu Ioan în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal. Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de fiica inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.

La acea vreme, relațiile dintre Pinalti, președinte PDL Neamț, și Munteanu, șef PSD Neamț, era extrem de strînse. Berdilă nu avea cum să ajungă la Munteanu decât prin intermediul lui Pinalti. Munteanu avea influență la SH Bistrița pe linie politică, din perioada în care PSD a guvernat împreună cu PDL, câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2019.

Daniel MURARU

Citeste si:

Bătălie pentru vila lui Pinalti! Ce om de afaceri i-a cumpărat casa și câte zeci de mii de euro a plătit

1 comment

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.