ASTA-I JUSTIȚIA! Ani grei de pușcărie pentru o evaziune de câteva mii de euro. Blejnar, doar 5 ani pentru o șpagă de milioane de euro

4
235

Unul a luat o șpagă de 12,5 milioane de lei și a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Altul a fost condamnat tot la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni economice, mai exact o evaziune fiscală de 47.000 de lei. Primul este Sorin Blejnar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală în guvernarea PDL, până în aprilie 2012, când a fost demis din funcție. Cel de-al doilea este un „no name”, respectiv un om simplu, administrator de firmă, care a gafat și a furat statul cu 12.000 de euro.

Gabriela Mărculescu, o nemțeancă, în vârstă de de 58 de ani, născută în comuna Tarcău, dar cu domiciliul într-o localitate din Vrancea, este căutată de autorități pe motiv că se sustrage executării unei pedepse de 5 ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni economice. Mărculescu a fost dată în urmărire generală la sfârșitul anului 2012, informații despre ea și fapta comisă fiind la vedere pe site-ul Poliției Române, la rubrica „Persoane urmărite”.

Impotriva acesteia, Tribunalul Vrancea a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 208 din 25.07.2012 în baza sentinței penale nr. 172 din 04.07.2012, rămasă definitivă prin neapelare la data de 25.07.2012, fiind condamnată la 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9, alin. 1, lit. b, din Legea 241/2005, constând în aceea că împreună cu MB în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, în perioada 21.11.2008 – 31.01.2009 au efectuat livrări către diferite persoane juridice fără a emite facturi fiscal, iar veniturile nu au fost înregistrate în evidența contabilă, creeând un prejudiciu de 47.414,91”.

Acestea sunt informațiile despre Mărculescu și faptele comise de ea. Deși nu este trecută moneda lângă prejuidiciul de 47.414, bănuim că este vorba de lei, moneda folosită în România. Așadar, Mărculescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, pentru că împreună cu o altă persoană, în calitate de administratori ai unei firme, au vândut marfă unor societăți comerciale, fără să emită facturi fiscale, veniturile nefiind înregistrate în evidența contabilă. Prejudiciul calculat a fost de 47.414 lei, adică 12.095 euro la cursul de 3,92 lei/euro din 15 decembrie 2008. Pentru această infracțiune de evaziune fiscală, cu o pagubă de 12.000 de euro, adică sumă insuficientă miliardarilor din România pentru achiziționarea sticlei de șampanie de fițe cu 15.000 de euro, Tribunalul Vrancea a condamnat-o pe Mărculescu la 5 ani de închisoare cu executare. Acum, „marea evazionistă”, care, cel mai probabil, se ascunde pe undeva printr-o țară din UE, este vânată de autoritățile din România. O Românie în care adevărații infractori, care fură sume de ordinul sutelor de milioane de euro din bugetul de stat, se plimbă liberi, sfidându-i pe cei cinstiți. O Românie în care politicieni importanți recunosc cu nonsalanță că fac schimb de informații cu indivizi dați în urmărire internațională, fiind acuzați că au dat tunuri de zeci de milioane de euro bugetului de stat.

Blejnar, un șpăgar de milioane…de euro

Sorin Blejnar a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel București la 5 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influență. Fostul șef al ANAF nu a fugit, ci s-a predat autorităților, fiind încarcerat în Penitenciarul Rahova. Știe foarte bine că nu va executa integral cei 5 ani de închisoare, pentru că statul român este foarte atent cu infractorii, permițându-le acestora să-și reducă perioada de penitență prin muncă, recurs compensatoriu etc. Pe de altă parte, așa cum a dezvăluit presa centrala, pentru milionari pușcăria este un loc de relaxare, nu de stress, așa că și pentru Blejnar pușcăria nu va fi un chin.

Blejnar a fost acuzat de procurorii DNA că:  „în cursul anului 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul ANAF, inculpatul Blejnar Sorin a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi incheiate la nivelul institutiei publice respective. Banii respectivi urmau sa-i fie remisi inculpatului in schimbul exercitarii influentei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta sa gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel incat aceste contracte sa fie obtinute de firma omului de afaceri. Astfel, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și celălalt funcționar implicat în acest demers ilegal au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip fantomă controlate de aceștia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din aceasta suma de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei”.

Calculat la cursul din 15 decembrie 2011, de 4,34 de lei pentru un euro, șpaga de 12,5 milioane de lei însemna 2.883.385 euro. 

Daniel MURARU

4 comments

 1. valisor 8 mai, 2019 at 16:26 Răspunde

  Vorba cântecului de la hanu lu beraru: și lu toți i-o dat cu caru, numa mie cu paharu.
  HAI LA VOT, să le-o dăm la cur cu paru!

 2. Stefan 9 mai, 2019 at 11:40 Răspunde

  Valisor, sa le-o “dam” la vot cui?!Blejnar este 100% produsul PDL, acum PNL!Sa votam contra “dreptei” si “justitiei”?!

  • valisor 9 mai, 2019 at 22:05 Răspunde

   E fenomene complicate, pe care nu știu cineva să le fi înțeles, bașca să se mai și priceapă! Clar e, după orice “pragmatism empiric”, că VOTUL e cheia și lăcata pentru porțile democrației. Să nu ne mai împiedicăm în canciuri și, sunt dispus să te și plătesc din n-am cu ce pentru asta, HAI LA VOT – cu oricine îți pohtește inimioara ș ti chisază CONȘTIINȚA! Știu că mă înțelegi și și tu ai nevoie de motivație să mergi la vot, iar și iar, de fiecare dată. Nu știu să te motivez. În aceeași oală fierb și eu. Și, totuși, îmi calc pe orice “repugnițiune” și MERG LA VOT.

 3. Stefan 10 mai, 2019 at 08:40 Răspunde

  Valisor, si eu merg la vot dar imi vine din ce in ce mai greu sa gasesc macar o persoana (nu mai vorbim de partide si doctrine) care sa merite efortul.Nu e intamplator, “elitele” care dirijeaza – transparent sau ocult- tara, au avut grija sa ne propuna in proportie de 95% candidati de aceeasi teapa:incompetenti, aroganti, vanduti intereselor straine…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.