Raport oficial: Consiliul Județean a dat bisericilor peste 300.000 de lei fără documente justificative

4
402

Legea permite ca unitățile de cult să poată fi sprijinite financiar din fonduri publice, banii fiind folosiți pentru efectuarea unor lucrări diverse (construcții, reparații, picturi etc). De asemenea, tot legea este aceea care impune anumite condiții clare în ceea ce privește justificarea cu documente a banilor publici primiți de către lăcașurile de cult. Numai că nu s-a întâmplat de fiecare dată așa, iar Consiliul Județean Neamț, prin reprezentanții săi, au acceptat să deconteze sume de bani importante către anumite lăcașuri de cult fără a avea la dosar documentele justificative prevăzute de către lege. Așa s-a întâmplat în 2016 când, în urma unui control al Curții de Conturi, s-a descoperit că din bugetul Consiliului Județean Neamț au plecat spre trei lăcașuri de cult peste 300.000 de lei, fără a avea la bază documente justificative care să ateste exactitatea și realitatea sumelor. Faptul că, pe parcursul controlului, reprezentanții unităților de cult au prezentat facturi și chitanțe pentru a justifica sumele de bani primite nu înseamnă că angajații CJ-ului nu au gafat. Din contră, au greșit pentru că au acceptat să facă plăți fără a avea documente justificative. Vorbim de neglijență în serviciu, dacă nu cumva de abuz în serviciu.

Plăți de sute de mii de lei făcute pe principiul „Lasă, bă, că merge așa!„

Auditorii de la Camera de Conturi Neamț au identificat probleme grave în trei cazuri de sprijin financiar către unitățile de cult (Centrul Eparhial Roman, Mănăstirea Nechit și Parohia „Sf. Mina” din Grumăzești).

În data de 31 octombrie 2016, consilierii județeni au votat pentru acordarea unui sprijin financiar în valoare de 50.000 de lei Centrului Eparhial Roman, pentru realizarea lucrărilor de extindere a complexului administrativ al lăcașului de cult. Auditorii au constatat că cei de la Consiliul Județean Neamț au admis la justificare o factură, datată pe 2 noiembrie, în valoare de 50.000 de lei, înainte de a se face plata primei tranșe din ajutor, în valoare de 15.000 de lei, aspect ilegal. Pentru cea de-a doua tranșă, în valoare de 35.000 de lei, auditorii nu au găsit extras de cont care să certifice încasarea sumei și nici documente justificative (aviz de însoțire a mărfii) care să certifice integral valoarea facturii din 2 noiembrie, în valoare de 50.000 de lei. S-a stabilit că avizul de însoțire a mărfii avea valoarea de 35.931 lei, iar diferența de 14.068 lei, până la 50.000 de lei, nu era justificată.

Verificările au mai scos la iveală faptul că, în data de 26 aprilie 2016, consilierii județeni au votat pentru acordarea unui sprijin financiar în valoare de 150.000 de lei Mănăstirii Nechit, în vederea realizării lucrărilor de refacere a parcării și a căilor de acces din incinta lăcașului de cult. Auditorii au identificat două facturi, una din data de 1 iunie – în valoare de 110.867 lei, și o alta, din 10 iunie – în valoare de 47.514 lei, aferente executării lucrărilor, dar fără a fi însoțite de documente justificative vizate de diriginții de specialitate, așa cum prevede clar legea.

Printr-o hotărâre a Consiliului Județean Neamț, din decembrie 2015, Parohia „Sf. Mina” Grumăzești a primit un sprijin financiar în valoare de 200.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de construcții la casa socială și capela mortuară a lăcașului de cult. Verificările au indicat faptul că cei de la Cosniliul Județean Neamț au acceptat la plată mai multe facturi, fără ca acestea să fie însoțite de documente justificative. Legea stipulează clar că la întocmirea deconturilor justificative pentru sprijinul financiar acordat: „se vor avea în vedere facturile aferente executării lucrărilor de construcţie, reparaţie, pictură vor fi însoţite, după caz, de situaţii de lucrări, contracte, acte adiţionale, anexe contract/contracte, note privind stadiul lucrărilor, vizate de diriginţii de specialitate”.

Valoarea estimată a abaterii a fost stabilită la 322.462 lei, adică sumă ce reprezintă plățile fără documente justificative făcute către cele trei lăcașuri de cult. Lucrurile s-au rezolvat în timpul controlului, când reprezentanții unităților de cult au prezentat documentele jusitificative care lipseau de la dosarele de finanțare. De ce Consiliul Județean Neamț a închis ochii la lipsa documentelor justificative pentru plățile făcute către cele trei unități de cult, nu știm, însă suntem siguri că persoanele responsabile pentru această situație nu au fost trase la răspundere. Să oferi sprijin financiar substanțial din bani publici, iar pentru asta să nu ceri documentele prevăzute de lege, numai respect față de bugetul public nu este.

Daniel MURARU

Citeste si:

Anchetă pentru banii alocați bisericilor. 3 milioane de lei au plecat de la bugetul județului spre unitățile de cult înainte de Paște

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Daniela 2 mai, 2019 at 15:58 Răspunde

    Nu angajatii CJ Neamt sint principalii vinovati pentru praduirea bugetului jud. Neamt, ci acei „tovarasi” din ceata PSD=ALDE(virfurile), cu putere de decizie si atributii in calitate de ordonatori de credite. Ca si in cazul „basculanta” de la Dobreni, tot simplii angajati vor fi vinovatii de serviciu, si in final amenintati cu somatii de plata. Atit Arsene cit si Asaftei au suflat peste bugetul jud.Neamt, impartind in dreapta si in stinga, probabil in mod egal sume de bani, menite sa le asigure sustinerea locala in zonele cu pricina. Este foarte bine stiut ca nu se deschid portile Raiului, daca nu ne cumparam din timp „atentia” celor de acolo. Pe acest principiu merg cei doi vatafi de la CJ Neamt cind arunca cu bani catre Cer, ignorind multe alte destinatii utile cu adevarat cetatenilor acestui judet. Nu stiu si nu inteleg de ce localnicii din Neamt si nu numai, se complac in situatia de a-si desemna periodic reprezentanti numai din rindul celor pusi pe capatuiala. In ceea ce priveste ALDE, nu avem ce alege. Dar in PSD Neamt exista si oameni foarte capabili, bine pregatiti profesional, merituosi in carierele lor profesionale. Nu-si permit sa ridice deocamdata fruntile in fata „Preotului” de la Bucuresti, deoarece ar putea sa pericliteze situatia unitatilor administrative in care sint primari/viceprimari, si de ce nu pe a lor in calitate de cetateni. Nu de putine ori au primit ordine de la „Preotul” din Bucuresti, fiind obligati sa execute dispozitii pe „linie de partid”, aflindu-se in imposibilitatea de a-si exprima punctul de vedere personal in interesul urbei pe care o administrau. Sintem in situatia de a fi obligati doar sa indeplinim ordine, fara sa putem discerne intre bine si rau. Asta este soarta majoritatii angajatilor cu functii de executie din sistemul bugetar. Cind totul se termina cu bine, laurii sint pentru sefi, cind se constata deficiente si fraude, vina si notele de plata sint „daruite” angajatilor marunti.

  2. mihnea1 2 mai, 2019 at 18:10 Răspunde

    Este un lucru cert ca mizeria din curtea bisericii o concureaza serios pe cea din curtea politicienilor. Pentru bani isi uita menirea pe pamant, aceea de a fi umili slujitoriai Domnului. Sunt prizonierii banului, ai necuratului. O spun cu durere. Cat despre politicienii locali si nu numai, exista acea idiotie dusa la extrem potrivit careia scapa de pacate sau ii ajuta Dumnezeu daca dau bani la biserici. Nici daca ar da din banii lor nu i-ar ierta Dumnezeu, dar daca mai dau si din bani publici, banii nostri, nu raman decat niste borfasi marunti.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.