Pericol! Drumul „Balaurului”, perfect pentru sporturi extreme

0
381

Cine dorește să ajungă din Piatra Neamț în comuna Dobreni, pe DC 40 (foto), cunoscut și ca Drumul „Balaurului”, ar face bine să renunțe, pentru că șoseaua s-a transformat într-un adevărat derdeluș, numai bun pentru săniuș, bob sau patinaj. Traversarea dealului „Balaurului”, în această perioadă, reprezintă o adevărată provocare, întrucât dacă ajungi în vârf, și dinspre Dobreni, dar și dinspre Piatra Neamț, se poate spune că ai performat în sporturi extreme sau că ai avut noroc că nu ai sfârșit în șanț. Cum administratorul drumului nu a avut grijă să împrăștie antiderapant (sare, nisip etc), șoseaua s-a transformat într-un patinoar. Aderența anvelopelor, atât la urcare, cât și la coborâre este foarte slabă, iar riscul de a ieși cu mașina în decor este foarte mare. „Nu au dat cu nimic, nici cu nisip, nici cu sare. Cu greu ajungi în vârf, iar dacă nu ai demaraj o încurci, pentru că începi să patinezi, iar de întors mașina pe acolo este un act de curaj. Decât să se întâmple vreo tragedie, mai bine l-ar închide pe timpul iernii. Nu poți să urci cu mașina pe un drum acoperit cu gheață”, ne-a declatat un participant la trafic.

Anul trecut, pe vremea asta, autoritățile au luat în calcul și varianta închiderii drumului pe perioada iernii. Discuții au fost în urma producerii unui accident rutier (15 ianuarie 2018) soldat cu rănirea a două persoane. Aflat la volanul unui autoturism care se deplasa pe direcția Dobreni-Piatra Neamț, un tânăr de 29 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu o ambulanță. Rezultatul: două victime și autovehiculele avariate. Cum accidentul a fost cauzat de carosabilul acoperit cu gheață, Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra Neamț a propus închiderea sectorului de drum respectiv. Numai că drumul aparține, din punct de vedere administrativ, de trei unități administrativ teritoriale: Piatra Neamț, Gârcina și Dobreni. Este evident că interesul major pentru această cale de acces este al orașului Piatra Neamț și Dobreni, pentru locuitorii din Gârcina Drumul „Balaurului” nefiind un drum de interes. Problema este că o mare parte din drumul comunal DC 40 (două tronsoane) a fost asfaltată cu bani de la Guvernul României. Anul trecut, când s-a pus în discuție închiderea drumului, Primăria Dobreni și-ar fi luat angajamentul să se ocupe de deszăpezirea celor două tronsoane (Dobreni-Sărata și zona împădurită). De aici și până în strada 1 Decembrie, deszăpezirea ar intra în sarcina Primăriei Piatra Neamț. Ce-i drept, tronsonul administrat de către municipalitatea pietreană este practicabil, probleme mari fiind în zona în care drumul traversează pădurea și la coborârea spre Sărata Dobreni. Că Primăria Dobreni este obligată să întrețină o bună parte din acest drum o demonstrează și o fotografie din februarie 2018, postată pe contul SVSU Dobreni, în care se văd cum utilajul primăriei deszăpezește tronsonul din mijloc al drumului, respectiv zona împădurită.

Acum câțiva ani, Guvernul României a aprobat un proiect privind modernizarea DC 40 Cartierul Dărmănești-Dobreni. Proiectul a fost împărțit în trei tronsoane, Primăria Piatra Neamț primind finanțare pentru primul tronson, adică porțiunea care a fost asfaltată de la strada 1 Decembrie spre Balaurul. Pentru tronsonul 2, care traversează pădurea și se află parțial pe raza comunelor Gârcina și Dobreni și tronsonul 3, care face legătura între Sărata și Dobreni, Guvernul României a alocat bani prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Modernizarea DC 40, Cartierul Dărmănești-Sărata Dobreni, sectoarele 2 și 3, km 1+600-4+580, a costat 3.974.000 lei, lucrarea fiind finalizată în vara anului 2017.

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.