Cine oprește poluarea produsă pe râul Bistrița de balastiera cumătrului lui Arsene?

4
201

În urmă cu mai bine de trei luni, publicația atacul.ro trăgea un semnal de alarmă cu privire la poluarea produsă pe râul Bistrița de balastiera societății Aqua Parc, amplasată pe teritoriul comunei Săvinești (Neamț). Câteva săptămâni, spun pescarii, afectați serios că din cauza turbidității apei nu puteau să pescuiască, lucrurile au fost cât de cât acceptabile, în sensul că se mai putea pescui. De curând, însă, cei care exploatează balastiera au revenit la metehnele mai vechi și scot agregatele minerale din albia râului Bistrița fără cea mai mică grijă față de mediul înconjurător. Sfidarea este maximă, iar într-o țară normală ar fi pedepsită exemplar. Cum balastiera aparține firmei lui Vlasie Ginel, cumătrul și prietenul inculpatului Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, nicio autoritate nu are curajul să se implice, deși legea obligă atât Garda de Mediu, cât și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) să ia măsuri. Stelian Mihăilă, directorul SGA Neamț, declara în iunie că un simplu telefon dat de cetățeni la instituția pe care o conduce se lasă cu controale și sancțiuni în cazul în care se constată încălcări ale legii. Cum balastiera lui Ginel poluează de mai bine de un an râul Bistrița, fără ca nimeni să ia nicio măsură, este clar că declarațiile lui Mihăilă nu sunt decât niște cuvinte spuse pentru a da bine în fața prefectului Daniela Soroceanu. De asemenea, Garda de Mediu Neamț este obligată să intervină și ea în astfel de situații, dar cum instituția este condusă de târgnemțeanul Iftimie Petrariu, prieten și el de-al lui Arsene, comisarilor le vine greu să se deplaseze pe teren și să ia măsuri. Reprezentanții Asociației Județene pentru Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Neamț, care a concesionat de la ANPA râul Bistrița până la granița cu județul Bacău, au sesizat Garda de Mediu, însă, după cum se vede, fără rezultate mulțumitoare pentru pescarii care au plătit o cotizație de 300 de lei. De altfel, Amedeo Dumbrăveanu, directorul AJVPS Neamț, declara pentru atacul.ro, în luna iunie, că a vorbit cu Ginel ca să rezolve problema, adică să nu mai deverseze direct în râu.

„N-are ce să-i facă nimeni lui ăsta (n.r. Ginel Vlasie)… Am vorbit cu el și a promis că o să rezolve situația. Au fost băieții (n.r. paznicii AJVP) la fața locului și au constatat că nu are bazin și deversează direct în Bistrița”, declara Dumbrăveanu în luna iunie.

Tupeul angajaților  lui Ginel îi deranjează cumplit pe pescari, mai ales că în zona Roznovului mai există o balastieră care respectă normele de mediu.

„Balastiera lui Ginel nu ar avea bazin de decantare, de aceea se întâmplă ce se întâmplă cu Bistrița de este tulbure mai mereu, pentru că deversează direct în râu. Nu are nimeni nimic cu acest Ginel, însă la puterea lui financiară să nu își facă un bazin de decantare este sfidare la adresa noastră. Bine că cei de la Trust CCDP au două bazine de decantare și au grijă de mediul înconjurător, iar cei de la Aqua Parc SRL nu pot să facă la fel. Cum cei de la Trust CCDP scot mâlul periodic și îl depozitează și lucrează fără a polua Bistrița, iar cei de la Aqua Parc fac ce doresc? Nu au bani să facă un bazin de decantare? ”, se întreabă Mihai S., pescar din Roznov.

Dată fiind această situație în care aveam clar de-a face cu o încălcare a legii, dar și o nepăsare crasă din partea autorităților, așteptăm ca prefectul județului să se implice și să dispună verificări serioase și sancționarea celor vinovați. Poate peste o lună, doamna prefect ne va povesti, în stil hollywoodian, cum s-a implicat și a stopat poluarea pe Bistrița, așa cum a rezolvat și cu aglomerația de la Pașapoarte. Până atunci, le transmitem pescarilor că au la dispoziție numărul de telefon 0233/213970 de la dispeceratul SGA, unde pot sesiza orice deranj adus faunei piscicole de către proprietarii de balastiere.

Daniel MURARU

Citeste si:

Au plătit 300 de lei pentru un permis de pescuit în Bistrița tulburată de „balastiera lui Ginel”. „N-are ce să-i facă nimeni lui ăsta…”

 

4 comments

 1. Didina 18 septembrie, 2018 at 19:24 Răspunde

  O sa transmit o sesizare pe acest subiect domnului Iosub Robert, stiu ca el e ce mai cinstit ziarist si e si prieten cu domnul Arsene care poate grabi institutiile statului in a-si face datoria.
  Asa a rezolvat si cu mirosul insurpotabil din zona 1 Mai despre care a scris care vine de la o Statie Apaserv despre care a scris numeroase articole si apoi cand la conducere a venit domnul Arsene, domnul Iosub i-a invatat pe cei de la Apaserv cum sa faca – am auzit ca pe un contract gras, dar acestea sunt rautati probabil – si apoi a constatat ca mirosul nu mai vine de la Apaserv ci din atmosfera. Deci se poate rezolva cu domnul Iosub orice problema carw are legatura cu poluarea.

 2. FLORIN 18 septembrie, 2018 at 21:24 Răspunde

  Avind in vedere ca suntem intr-o tara democratica unde justitia este independenta sunt sigur ca una din institutiile profesioniste populate numai cu oameni integri cum ar fi:

  IPJ/PARCHET/DIICOT/DNA/SRI/Apele Romane/Agentia de Mediu/ANI/SIE/JANDARMERIE,apropo,va dati seama citi paraziti inutili lucreaza in tara asta pe salarii colosale,facind nimic?

  E jaleeeee…..

  Dl.Muraru sunt sigur ca ”profesionistii” de la SRI Piatra Neamt l-au informat pe sefu CJ-lui adica Arsene de aceasta situatie,iar ARSENE s-a sters la cur cu ea.Cum sa trimiti informari tu SRI la capii mafiei din aceasta tara anume sefii CJ?

  Ce dovada mai mare poate fi de stat mafiot si disfunctional?

 3. Gioni 18 septembrie, 2018 at 22:52 Răspunde

  Balastiera aparține altei firme a lui Vlasie, StefEdil CDP Savinesti si este facuta fara nicio aprobare, pe si langa fosta halda de gunoi a Savinestiului, teren luat pe blat prin spagi date primarului. Cine sa se ia de ei atata timp cat Garda de Mediu nu exista, Politia doarme sau nu vede iar oamenii sunt fricosi

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.