Afacerea „Ecologizarea Lacului Bicaz” este de competența DNA

14
278

Este mai mult decât evident că autoritățile din Neamț fac tot ce le stă în putință să ascundă aspecte deosebit de grave ce țin de ecologizarea Lacului Bicaz care, în această vară, s-a umplut de mizerii. Imaginea dezgustătoare a Lacului Izvorul Muntelui, mai ales acum, în plin sezon estival, dăunează grav imaginii județului căruia actuala guvernare județeană îi popovăduia un măreț viitor. Iată că autoritățile nu sunt în stare nici măcar să țină județul curat, fără a mai vorbi de dezvoltarea acestuia.

141.000 de lei pentru 35 de tone de deșeuri

Responsabil cu ecologizarea suprafeței Lacului Bicaz este compania națională Hidrolectrica SA, conform înțelegerii încheiate cu Apele Române. Recent, Curtea de Apel Bacău a anulat o amendă pe care Garda de Mediu Neamț a aplicat-o celor de la SH Bistrița pentru mizeriile de pe lac, pe motiv că poluatorul ar trebui să plătească. La categoria poluatori intră toți cei care aruncă gunoiul în albia Bistriței, inclusiv iubitorii de picnicuri pe malul lacului care uită, la plecare, să curețe zona de PET-uri, ambalaje etc. Hidroectrica SA este cea care ar trebui să răspundă de ecologizarea Lacului Bicaz. La cât de jefuită a fost această companie (n.r. a se vedea afacerile băieților deștepți din energie, achizițiile nesimțite, decolmatările pe hârtie etc), nu credem că cei din vârful Hidrolectrica ar trebui să se plângă că plătesc pentru curățarea lacului. Problema este și că banii alocați (mulți sau puțini) în acest sens ajung în conturile unor firme alese pe criterii numai de unii știute. Deși atacul.ro a atras atenția, prezentând date concrete care arată că afacerea ecologizării lacului numai onestă nu a fost, nici Prefectura, nici Garda de Mediu și nici Agenția pentru Protecția Mediului nu s-au arătat interesate. Ba mult decât atât, instituții ale statului au făcut zid în jurul firmei Eco Riviere Total SRL, cea care a primit cu dedicație contractul de ecologizare a lacului. Într-o informare a Gărzii de Mediu Neamț către Agenția pentru Protecția Mediului Neamț sunt prezentate câteva aspecte pe care publicația atacul.ro le-a dezvăluit în exclusivitate, și anume că Eco Riviere Total SRL a obținut autorizație de mediu pentru un depozit în comuna Tazlău, într-un grajd dărăpănat (FOTO).

De altfel, depozitul de pe hârtie nu a fost niciodată folosit. Cu toate astea, cei de la Garda de Mediu le găsesc celor de la Riviere o scuză, afirmând că aceștia sortau deșeurile pe malul lacului. Pentru asta nu i-au amendat, în schimb, le-au aplicat o sancțiune de 7.500 de lei, pentru că în anii 2014, 2015, 2016 și 2017 nu au raportat cantitățile de deșeuri raportate, așa cum prevede legea. Cu alte cuvinte, se pot obține autorizații de mediu folosind date false, fără să existe consecințe.  

Cei de la Garda de Mediu afirmă că Eco Riviere Total SRL a prezentat documente din care reiese că a transportat deșeurile colectate de  pe lac unor firme de profil. 24,1 tone de lemn predate la Heidelberg Cement, 3,7 tone de deșeuri nevalorificabile – la depozitul ecologic Piatra Neamț și 8,1 tone de pet-uri – la firma VRS Drop Mail SRL Piatra Neamț. Așa cum ar fi fost normal, cei de la Garda de Mediu ar fi trebuit să verifice dacă, într-adevăr, Eco Riviere Total SRL a predat sau nu cantitățile de deșeuri, așa cum era stipulat în documentele prezentate. Comisarii de mediu nu au avut această curiozitate, însă noi nu am lăsat lucrurile așa și l-am contactat pe Alexandru Floroiu, patronul firmei Vrs Drop Mail SRL. Acesta ne-a spus că a primit de la Eco Riviere Total SRL peste 8 tone de PET-uri, toate transporturile fiind făcute în luna mai. Inițial, cei de la Riviere au cerut 40 de bani/kg de PET-uri, însă, ulterior, au renunțat. „În luna mai ne-au căutat cei de la Riviere. Au vrut să ducă PET-urile la Brantner, însă acolo le-au cerut bani, din câte am înțeles, și au venit la noi. Au cerut să le plătim 40 de bani/kg pet, însă a doua zi au renunțat și s-au mulțumit doar să ni le aducă. Nu știu exact ce cantitate au adus, însă a fost peste 8 tone”, a declarat Floroiu. Întrebat dacă cei de la Gardă i-au cerut documente în legătură cu cantitățile raportate de Eco Riviere, Floroiu a negat. Logic ar fi fost, mai ales că pe Lacul Bicaz au fost dosite mari cantități de deșeuri în țarcuri din bușteni, ca Garda de Mediu să verifice trasabilitatea deșeurilor și să vadă dacă, într-adevăr, cantitățile raportate au fost colectate de pe lac, transportate și predate societăților de profil. Atacul.ro a identificat, după date de 1 iunie, două locuri unde au fost ascunse mari cantități de deșeuri. Deși acestea trebuiau ridicate imediat, Garda de Mediu nu a schițat niciun gest.

De altfel, analizând așa zisul raport de control al Gărzii de Mediu cu privire la societatea Eco Riviere Total SRL, ai senzația că ai de-a face cu un material făcut de un avocat în apărarea firmei, în niciun caz de instituția care ar trebui să taie în carne vie atunci când este vorba de protecția mediului. În cazul firme Eco Riviere, se pare că nu a fost cazul.

Pe aceeași linie s-a înscris și poziția lui Cornel Melinte, directorul Sucursalei Hidroelectrica Bistrița. Melinte declara că este foarte mulțumit de modul în care Eco Riviere și-a făcut treaba.

Numai că nici Melinte, nici Iftimie Petrariu, șeful Gărzii, dar nici Iulian Jugan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului, nu au explicat cum a reușit Eco Riviere să încheie contract cu Hidroelectrica SA fără să aibă autorizație de mediu. Autorizația pentru depozitul din grajdul de la Tazlău a fost eliberată în 6 ianuarie 2016, iar contractul cu Hidroelectrica a fost încheiat în decembrie 2015.

În altă ordine de idei, Iftimie Petrariu, comisarul șef al Gărzii, declara, la începutul lunii iunie, că Eco Riviere Total SRL a fost sancționată pentru că nu a raportat cantitățile de deșeuri colectate.

„Am făcut controalele solicitate de APM și am constatat două neconformități: în 2014, 2015, 2016 și 2017 firma nu a raportat niciun pet, deși avea acte doveditoare că le-a eliminat legal. A fost sancționată cu 7.500 lei pentru asta. De asemenea, s-a constatat că nu a respectat prevederile din autorizație, respectiv deșeurile nu au trecut pe la punctul de lucru de la Tazlău. Pentru asta i-am dat avertisment și solicitat să se adreseze APM pemtru revizuirea autorizației. Poate depozitul de la Tazlău este sau nu necesar, poate să ia peturile și să le ducă direct. Au prezentat documente că au depus deșeurile la diverse societăți autorizate”

Șeful Gărzii de Mediu Neamț spune, cu subiect și predicat, că firma Eco Riviere Total SRL nu a raportat niciun PET pentru anii 2014, 2015, 2016 și 2017, deși avea acte doveditoare că le-a eliminat legal. Adică a avut contracte, a încasat bani etc. Cu toate acestea, la Finanțe lucrurile par să arate cu totul altceva. În 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 38.067 lei, un angajat și un profit de 136 lei. În 2015, cifra de afacei a fost zero, un angajat și o pierdere de 22.154 lei. În 2016, adică anul în care a obținut autorizația de mediu și avea contract cu Hidroelectrica, Eco Riviere Total a avut o cifră de afaceri de 85.670 lei, un angajat și un profit de 27.543 lei. În anul 2017, Eco Riviere a avut zero cifră de afaceri, zero angajați și pierdere de 22.115 lei. Anul trecut, în toamnă, firma a încheiat contractul, cu Hidroelectrica, de ecologizare a Lacului Bicaz, valoarea acestuia fiind de 141.000 lei. Suma a fost avansată pe surse, pentru că nimeni (Hidroelectrica, Prefectură, APM, Gardă de Mediu) nu a avut bunăvoința să-i informeze pe plătitorii de taxe și impozite. Așadar, dacă Iftimie Petrariu afirmă că Eco Riviere Total SRL a avut activitate în 2014, 2015, 2016 și 2017, cum se explică faptul că firma a avut în 2015 și 2017 cifră de afaceri 0?

Dacă Garda de Mediu a fost mai mult decât înțelegătoare cu cei de la Eco Riviere Total SRL, nu la fel se poate spune despre inspectorii de la APM Neamț. În raportul înaintat Prefecturii Neamț și semnat de directorul Iulian Jugan, se arată că „APM Neamț își exprimă rezerva privind capacitatea acestei societăți (în raport cu documentele primite) de ecologizare a Lacului Izvorul Muntelui” .

Din același document mai aflăm că Eco Riviere Total „ecologizează, în prezent (10 iulie), Lacul de Acumulare Piatra Neamț”. Cu toate problemele identificate (depozit inexistent, autorizație de mediu emisă după încheierea contractului de ecologizare etc), Hidroelectrica merge în continuare pe mâna Eco Riviere Total SRL. Poate ne răspunde Poliția sau DNA-ul de ce, pentru că aceste instituții au atribuții în a clarifica afacerile cu bani publici, cu puternic miros de ilegalitate.

Daniel MURARU

Citeste si:

(VIDEO) N-au auzit de mașini speciale de cules PET-urile de pe lac! Autoritățile aruncă banii pe la târguri internaționale

 

 

 

 

 

14 comments

 1. janel iosub 16 iulie, 2018 at 14:35 Răspunde

  Toate (***) care sunt enumerate in text trebuie sa infunde puscaria!! Aceste institutii conduse discretionar de baroni apartinand partidelor politice, fac obiectul unui dosar de crima organizata, asta daca are cine sa vada!!!!!!!!

 2. Elena 17 iulie, 2018 at 07:31 Răspunde

  Iar stam cu mâna întinsă la stat. Firme, oameni, avem nevoie de ajutor ca sa ne scoată din mizeria pe care noi am facut-o, ca daca nu-i la noi în casă, în curte, înseamnă că suntem gospodari! Cu toți suntem vinovați pentru acest dezastru si cu toții ar trebui sa punem mâna la ecologizarea lacului. De la primari, care se prefac ca nu vad deșeurile aruncate aiurea, la cetățeni, autorități si chiar cei de la CJ, de la prefectură, toti! Hai afară la curățenie, că si voi sunteți părtași la dezastru!

 3. Manole 17 iulie, 2018 at 09:18 Răspunde

  Daca sariti prima in apa si aduceti o traista de pet-uri la mal, vin si eu.Poate ne vede CJ-ul si crede ca am prins peste si vine si el…

 4. Filip P 17 iulie, 2018 at 09:20 Răspunde

  Ce Lenuto, esti angajata la Eco Riviere Total? Daca da, de ce stai in grajd la Tazlau si nu te zvarli in lac dupa gunoaie?

 5. victima 17 iulie, 2018 at 09:35 Răspunde

  Sinistratii de la Farcasa au ramas ai nimanui, umbla ca cersetorii pe la institutii sa capete ajutor, in ce tara traim…
  Sigur ca trebuie ecologizat lacul, ca trebuie sensibilizata populatia dar si administratia publica- cei cu competente sa ia masuri din timp.
  Totusi, ce facem cu saracii oameni de acolo…

 6. Elena 17 iulie, 2018 at 16:49 Răspunde

  Da, ce sa zic, cînd n-ai ceva mai bun de facut, te iei de femei! Daca ati fi strîns pet uri cate am strîns eu, nu mai erau pb. Insa eu sunt una iar voi mulți si fara bun simț!

 7. Diana 17 iulie, 2018 at 21:23 Răspunde

  Sa speram ca politistul Tablan isi face treaba pana la capatul mandatului si verifica hotiile astea. Oameni buni, astia fura si distrug totul iar voi va certati. Asta isi doresc hotii astia, sa fim dezbinati, sa nu existe un curent puternic care sa-i conteste si sa-i determine sa plece la lada de gunoi a istoriei. Noi ne certam iar ei fura nestingheriti. Haideti sa le demonstram ca dispretul lor si hotiile pe care le fac ne unesc si ii trimitem acolo unde le e locul – la puscarie.

 8. Nicoleta 18 iulie, 2018 at 07:08 Răspunde

  RUSINEA RUSILILOR DIN ACEST ARTICOL ESTE SI SEMNATURA LUI PETRARU IFTINE,SEFUL GARZII DE MEDIU NEAMT.Eu il cunosc pe acest Iftime de 40 ani…atunci parca era sergent major la militia jud HARGHITA….a lucrat un an si ceva in militie si l-au dat afara.A terminat liceul cu chiu cu vai….si s-a facut militian.Dupa ce s-a terminat cu meseria de militian.s-a apucat de fel de fel de sefii cu zahar si ulei….pe la cooperativa de consum Vanatori,,apoi sef de crasma la Baile Oglinzi…si fel de fel de cacareturi demne de un semidoct,RIDICAT DE PINALTI IN FUNCTII MARI DE FOTBALIST SEF,asa zis JURIST LA ROMSILVA,….PAZNIC DE TELEFON PE LA STADION,badyguard ..ETC…..VAD CA A AJUNS DOCTOR IN DREPT FACUT PE LA SCOALA DE POLITIE SAU..PE LA VRE-O FACULTATE DE ASTA ..FACUTA PENTRU DE ASTIA CA EL..PTIU DRACE…OARE TARA ASTA UNDE O SA AJUNGA???????????????????????????/

 9. valisor 18 iulie, 2018 at 07:53 Răspunde

  Panarămurile, probabil, că presupun eu așa scris, adică ezact (***) enumerate, nu se limitează la doar atâția, ci e suficient de mulți cât să se numește fenomen. Numai faptele făptuitorilor, legiuitoricește preadefinit, sunt cele incriminate în legea penală, în legea… în lege, fenomenele nu. Fenomenele se rezolvă decât cu furci și cu topoare și asta în niciun viitor al omenirii nu va fi a se schimba. deci încetăm să ne mai codim că cum și când să ieșim și punem mâna pe cozi așa încât să poată și viitorimea învăța pentru ca să se exprimeze verbal tot cu profu’ de română? Că “lacu lenin” probabil s-ar făcea “lacu roș”… și asta e adevărat, dar alt hal de vidanjare la îndemâna omului nu știu să este.

 10. Socrate 18 iulie, 2018 at 10:21 Răspunde

  Zice o victima ca bietii sinistrati stau pe la usi sa capete ajutor. Eu zic, ca nu au nimerit inca la usa potrivita. Usa celui pe care l-au votat cu ambele maini. Adica usa lu Soseta.

 11. FLORIN 18 iulie, 2018 at 12:56 Răspunde

  Intradevar,avind in vedere istoricul activitatii DNA Bacau in acest JUDET cu rezultate ZERO BARAT in conditiile in care s-au furat pe fata sute de milioane de euro nu pot sa fiu decit optimist in legatura cu acest demers…competenta.

  Eu zic sa ne apucam singuri de ecologizare ca,daca vin cei de la DNA Bacau trebuie sa curatam mizeria si dupa ei.

 12. mihnea1 18 iulie, 2018 at 20:36 Răspunde

  DNA, ati inchis? Sunteti in vacanta? Nu am citit nicio stire despre o descindere sau macar ca ati cerut documentele. Sau sa cereti politiei sa faca cercetari. Sau va este frica de dragnea?!

 13. valisor 19 iulie, 2018 at 09:14 Răspunde

  Mai întâi că web-meșterul ar trebui să opserve cum la niciun comentariu nu îi răspuns și să se întrebe de ce oare, apoi să repare. că eu, spre exemplu, am răspuns lui “janel iosub”, dar apare nu cu aliniere corespunzătoare de răspuns fix sub comentariu, ci ca un comentariu pur și simplu, separat, ceva mai jos și cam suspendat în aiurea.
  Mai apoi, cred că am înțeles ce așteaptă ăștia cu gunoaiele din lac. Așteaptă să plouă suficient de mult, că au pus ochii pe o mașinărie tare de cules gunoi din gârlă și anume flota militară sovietică din Marea Neagră. O fi, s-or prinde oare tovarășii? că se zice că le au cu când-plouă-când-nu-plouă, deci ducă-se la ei! că și de la ei la noi… cum ălea?!

 14. Figaro 19 iulie, 2018 at 13:54 Răspunde

  Mai trist decat problema semnalata in acest articol este faptul ca unii fripturisti, lingai si dubiosi fac comentarii urmand un scop personal, acesta fiind de cele mai multe ori functiile celor vizati fara a prezenta ce au facut ei concret pentru societate sau solutii eficiente…in felul acesta stim sigur unde o sa ajunga tara aceasta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.