Iată ce apă bem! Fecale în Lacul Bâtca Doamnei

6
512

Lacul Bâtca Doamnei reprezintă, pentru compania județeană Apaserv, una dintre sursele de apă brută care, după tratare, ajunge în casele nemțenilor. Ne referim aici la locuitorii orașului Piatra Neamț, dar și la cei care au contract cu Apaserv SA din comunele situate în aval de oraș. Discuții cu privire la calitatea apei din Lacul Bâtca Doamnei – captarea de suprafață a companiei Apaserv, au fost și o să mai fie. Ultimul mare scandal a avut loc în primăvara anului 2016, când testele de laborator au scos la iveală faptul că apa din Lacul Bâtca Doamnei este infestată cu bacteria „Clostridium Perfringes”, care produce toxine extrem de dăunătoare pentru oameni. Prezența acestei bacterii în apă are legătură cu mizeria aruncată în apă (stârvuri, fecale etc) de către cei certați cu bunul simț. Acum doi ani, la izbucnirea scandalului legat de apariția bacteriei în apa de la Bâtca Doamnei, autoritățile au afirmat că vor face controale pentru a vedea dacă gospodăriile amplasate pe malul lacului aruncă sau nu gunoaie și dejecții în apă. Ei bine, după rezolvarea problemei cu bacteria, problemă care a dispărut după câteva zile de ploaie abundentă, nimeni nu a mai pomenit absolut nimic despre acest subiect.

A reapărut rahatul în Lacul Bâtca Doamnei

În urmă cu trei zile, un pietrean care a ieșit într-o plimbare în zona Lacului Bâtca Doamnei a avut parte de scene de coșmar. Ajuns pe malul apei, bărbatul a fost izbit de un miros de fecale, dar și de o imagine dezolantă: malul lacului și apa erau pline cu dejecții menajere și fecale. Iată mai jos sesizarea transmisă autorităților, sesizare care a ajuns și în posesia publicației atacul.ro.

„În ziua de 28-05-2018, în jurul orelor 13, m-am deplasat pe malul lacului de acumulare Bâtca Doamnei din Piatra Neamț, la fostul debarcader din ’89, din zona aflată între hidrocentrală și pontonul La Caiace. Malul și apa de la mal erau pline cu dejecții (menajere și fecale, ce emanau mirosuri pestinentiale), recent deversate cel mai probabil dintr-o fosă ori o vidanjă.  În urma cu 3 zile apa era foarte curata si limpede, de unde se naste suspiciunea că infestarea respectiva a fost produsa cel mai probabil in weekend, vineri sau sambata, ori de la un imobil  de vis-a-vis ori dintr-o vidanja, dat fiind si curentul apei din zona respectivă. Pe malul opus este acces auto, chiar langa apa.  Va rog sa efectuati verificarile necesare pentru tragerea la raspundere a celor ce au comis aceste fapte reprobabile si sa comunicati rezultatul verificarilor, cf. OG 27/2002 actualizata, dat fiind ca s-a creat și un pericol public de infestare cu diverse boli și bacterii. Anexex 4 (patru) fotografii executate în contextul descris ; din pacate ele nu pot surprinde decat aspecte vizuale, nu si olfactive…”

 

Fără comentarii. 

Așteptăm cu interes maxim ca autoritățile să se implice și să-i identifice pe autorii acestui adevărat atentat la adresa sănătății publice și a mediului.

Daniel MURARU

 

 

 

6 comments

 1. UN PLATITOR DE TAXE SI IMPOZITE . 31 mai, 2018 at 20:16 Răspunde

  IN ULTIMUL TIMP ALIMENTELE S-AU SCUMPIT SI IN MOD AUTOMAT SI FECALELE .
  DIN ACEASTĂ CAUZĂ APA SERV VA MARI PREȚUL APEI .

 2. Diana 31 mai, 2018 at 23:01 Răspunde

  Asta sa fie explicatia scumpirii apei? Le trebuie mai multi bani sa o potabilizeze? Glumesc, evident. Si scunpa, si de proasta calitate. Multumim, Arsene, multumim PSD.

 3. dzzz 1 iunie, 2018 at 16:00 Răspunde

  In semn de protest fata de aceste neadevaruri, intreg Consiliul Judetean Neamt, in frunte cu presedintele acestuia si terminand cu ultima femeie de serviciu ridicatoare de 3500 de lei/luna, impreuna cu toti salariatii Apaserv, se vor imbaia in locul respectiv pentru a demonstra ca apa-i curata ca cristalu’. (cacofonie asumata) Evident, dupa aceea, apa va mirosi a parfum fin, cu o nota de ghertoi parvenit de sorginte targ-nemteana si o usoara aroma de parasuta habarnista cu iz de statut, insa senzatia va trece rapid dupa ce consumatoru’ va trece-n revista rapid Programu’ de guvernare. Aditivarea apei potabile cu jegu’ alesilor si functionarimii impune, evident, dublarea pretului apei si triplarea salariilor din administratia publica judeteana.

 4. Viorel 3 iunie, 2018 at 07:19 Răspunde

  Doar nu credeati ca apa de la robinet e buna de băut! Ăstia din conducerea apăsări doar au fost pusi acolo ca sa primească salarii! Ce n-ati înțeles?

 5. Nicolae Birsan 4 iunie, 2018 at 07:38 Răspunde

  De ce nu i-ati enumerat pe cei cu PALATELE din ZONA ? Ex: Doctorul Nanu , judecatorea Mangat , Isachevici , ZAPOR NICOLAE , etc

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.