Cireada

2
104

 

Nu sunt ce par a fi, ci prin manifestările lor aduc cu o cireadă. Colorate în fel și chip rag mai mereu, fără să poți intui ce-ar vrea să transmită. Atunci când apare lângă ele văcarul, mugesc în cor, probabil pentru a-l impresiona, și-l sorb din ochi cu admirație, iar el este încântat de privirea lor bovină. Văcarul le controlează cu strictețe, mai ales când intră în contact cu oamenii. Pe pășune le lasă însă slobode, dar vitele nesupravegheate au depășit granițele pășunii. Deh, proaste, ca orice vită, au dat năvală pe terenuri străine unde au făcut numai stricăciuni. Nu pasc iarbă, ci doar salarii mari, pentru că le plac hârtiile. Din păcate, nu prea fac diferență între cele noi și cele folosite. De asemenea, nu pot produce lapte, pentru că văcarul le hrănește cu mătrăgună și cucută. Cele două plante sunt toxice pentru vietăți normale, dar nu și pentru ele. Substanțele procesate urcă la cap, dar pentru că vitele nu au creier nu le afectează, ba dimpotrivă, le creează adevărate stări de exaltare și atașament necondiționat pentru văcarul lor care, de meserie, a fost porcar. Deoarece sunt sterpe și la uger și la creier, văcarul s-a gândit să facă ceva pentru a le justifica existența. Ființă descurcăreață, deși are creierul de zece ori mai mic decât o mustață tunsă scurt, le-a dat diferite funcții pe pășunea sa, deoarece între timp a reușit să o ia fără bani. El spune sus și tare că a cumpărat-o și se pare că are dreptate, deoarece, prin legi stabilite de el și de un grup de tauri castrați, furtul a fost desființat, iar hoțul s-a transformat în om de afaceri. Neavând destulă încredere în boii de lângă el ( taurul castrat devine bou, de cele mai multe ori și fără această operație ) i-a trimis pe alte pășuni, cu iarbă mai puțină. Înconjurat de vacile lui, le-a pus la treabă inversând însă totul. Sub copitele lor grațioase, iarba a fost declarată bălărie, mătrăguna stimulent, cucuta medicament, laptele otravă, inteligența mortală iar prostia genială. 
Să fie oare cireada atinsă de febra vacii nebune ?

Prof. Vălu NĂSTĂSELU

Vălu Năstăselu este profesor de istorie la Școala „Ion Creangă” din Humulești, Târgu Neamț. Născut în data de 13 august 1953, în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, Vălu Năstăselu a urmat cursurile liceale la București și apoi facultatea pe care a absolvit-o în anul 1976. A primit repartiție în Neamț în același an, iar de atunci a predat la mai multe unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și urban. Din 1999 este profesor de istorie la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț.

(Sursa Foto: captură Youtube)

2 comments

  1. Diana 19 mai, 2018 at 20:41 Răspunde

    Bine spus, dle profesor. Ma uitam mai devreme pe filmarile celor de la #Rezist din Piata Victoriei, la protestul organizat de moldoveni pt autostrada. Oamenii au mers 10 ore, dupa ce au fost opriti in diverse localitati pt a li se verifica documentele, scopul real fiind acela de a-i obosi si descuraja, astfel incat sa ajunga in Bucuresti istoviti. Nu au fost lasati cu masinile in Piata Victoriei. Protestatarii nu au avut revendicari politice, ci doar constructia autostrazii. Ce nu stiu oamenii este faptul ca pe toata Moldova coordonator politic este soseta. El jefuieste toate judetele Moldovei. Nu-i intereseaza decat sa fure, nu sa construiasca. Ar trebui sa mergem cu sutele de mii la Bucuresti pentru a obtine ceva cu adevarat. Pana atunci, “multumiti-i” lui soseta.

  2. valisor 22 mai, 2018 at 09:49 Răspunde

    Ca numai la noi, forme noi, da tot colhoz. Oare cât mai trebuie să îndurăm aca să punem mâna pe coada la tractor să ne facem abator?!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.