Pe ce s-au tocat 800.000 de lei la Târgul de Crăciun. Artiștii – peste 400.000 de lei, iar montatul/demontatul căsuțelor – 75.000 lei

4
905

Jaful de pe la prima ediție a Târgului de Crăciun de la Neamț face obiectul unei anchete penale aflată în lucru la DNA – Serviciul Teritorial Bacău. A doua ediția a târgului, care s-a desfășurat în perioada 17 decembrie 2017 – 1 ianuarie 2018, a fost organizată tot de Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare”, instituție subordonată Consiliului Județean. Bugetul pentru cea de-a doua ediție, de 800.000 de lei, a fost asigurat tot din bani publici, bani pe care i-a împărțit același Centru „Carmen Saeculare”, condus de către Carmen Nastasă. Analizând raportul pe care instituția de cultură îl va prezenta în ședința Consiliului Județean de mâine, la solicitarea consilierilor județeni de la PNL, nu ai cum să nu observi sumele exorbitante aruncate în dreapta și-n stânga de cei de la „Carmen Saeculare”. Surprinde subțirimea informațiilor furnizate, pentru că ar fi fost bine dacă cei de la „Carmen Saeculare” ar fi prezentat defalcat pe ce au cheltuit cei 800.000 de lei. Și consilierii județeni, dar și cetățenii, ar fi curioși să afle ce firme au închiriat scena, echipamentul de sonorizare și la ce preț; ce firme au adus artiștii să cânte pe scena târgului; firmele care au făcut publicitate evenimentului șamd. Cei de la „Carmen Saeculare” s-au rezumat numai în a prezenta în cifre seci cheltuielile pentru anumite servicii prestate de unii sau de alţii.

Închirierea scenei, a ecranului şi a microbuzului a costat 45.000 de lei, adică aproximativ 10.000 de euro. Onorariile (resurse umane, prezentator) au costat 440.000 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 100.000 de euro. Cazarea și masa (n.r. bănuim a artiștilor) a costat 44.000 lei. Consumabile (materiale, ateliere, cadouri, brad, diverse materiale) au subțiat bugetul târgului cu încă 18.000 de lei. De departe, cea mai mare escrocherie de la cea de-a doua ediție a Târgului de Crăciun este reprezentată de contractul încheiat de o firmă pentru demontatul/montatul căsuțelor. Acest serviciu a costat 75.000 de lei, adică peste 16.000 de euro. Vorbim de montarea/demontarea celor 39 de căsuțe din lemn ce au fost cumpărate în iarna anului 2016 cu bani grei din bugetul Consiliului Județean. Revenind la cea de-a doua ediție, organizatorii au mai cheltuit 40.000 de lei cu echipamente; 26.000 de lei cu servicii de pază, verificarea instalației electrice, branșamente scena și căsuțe; 35.000 de lei pentru tipărituri/butaforie scenă/mascote; 47.000 de lei pentru publicitate; 20.000 lei – alte costuri (fonograme, proiectare, PSI, avize, protocol).

Cei de la „Carmen Saeculare” afirmă că cea de-a doua ediție a Târgului de Crăciun a atras aproximativ 50.000 de spectatori, vizitatori și turiști. Este vorba de o evaluare finală a organizatorului pe care mulți o consideră serios umflată. 50.000 de spectatori, turiști, vizitatori înseamnă foarte mult, mai ales pentru cei care au vizionat aceste spectacole, observând că au fost seri în care numărul spectatorilor nu a depășit câteva sute. Noi nu spunem decât că potrivit Direcției Regionale de Statistică Neamț, în luna decembrie 2017, în tot județul au fost 14.000 de turiști.

Daniel MURARU

Citeste si:

Iată dovada jafului de la Târgul de Crăciun! Sume importante de bani au fost sifonate cu nesimțire

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. FLORIN 29 martie, 2018 at 08:08 Răspunde

    Vedeti ca nu investigheaza nimeni nimic?

    Comentam degeaba.

    Furaciunile continua nestingherite.Nu are cine sa le opreasca.

    DNA=PARCHET=IPJ=DIICOT=ZERO BARAT

    • valisor 29 martie, 2018 at 09:48 Răspunde

      „Să nu fim mai catolici decât Papa!”
      Adică da, este și critica ta insistentă opinie și fără diversitate în opinii probabil că am da din lac în puț, totuși poate că nu ar strica puțină temperare, că nu cred că ești așa de pornit încât să nu vezi decât negru în fața ochilor. Nu zic că să cauți cu insistență să găsești și ceva de apreciat, dar măcar lasă loc și unor gânduri rezonabile, că nu trăim într-o lume a sfinților în care au fost sloboziți niște total-draci unic identificabili și categoric de eliminat, ci Lumea asta este griul nostru omenesc. Cum-necum, ne strofocăm să evoluăm în a fi umani, dar deocamdată decât atâta suntem. Până la urmă eu nu cred că porți hramul bisericii tâlharilor bolșevici, da tare bine ar fi dacă ai contribui viitorimii cu idei că cum, spre exemplu că „cu paru!”, da care se poate chiar și cu paru, în ultimă instanță, ci nu care nu se poate că s-a terminat când nici nu începuse.
      Să-mi dee Domnu noroc să citesc numai chestii deștepte!

  2. mihnea1 29 martie, 2018 at 20:00 Răspunde

    Incep printr-o remarca fata de fotografia care insoteste textul. Asta are fata de ospatar. In acelasi timp, vad ca incearca sa se obisnuiasca sa poarte haine cu patratele. Asta e bine. Mai ales ca OB-ul nu va mai face naveta zi de zi (ca la IPJ) sa aprovizioneze cu conserve dintr-un anumit fel de peste (ea stie ce face un peste). La chestiune: in primul rand durata de desfasurare s-a redus cu 50%, deci pe ce au cheltuit aproape acceasi bani ca la prima sarbatoare (a se citi hotie). Apoi, vorba dlui Muraru, statisticile vorbesc despre 14.000 de turisti, iar ei au numarat 50.000 (probabil i-a numarat barbulet intre doua postari pe FB).
    P.S. Rugam pupezele (aspirantele la statutul de mimoza) sa inceapa sa scrie noua serie de scrisori pt barbatul fatal si sa nu lipseasca referirile de genul- tu, unicul barbat langa care ma vad petrecandu-mi restul zilelor. Cunoscatoarele stiu.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.