Nușa Chiriac, patroana de la Hanul Ancuței, 4 ani de închisoare cu executare

2
1053

Femeia de afaceri Nușa Lenuța Chiriac (FOTO), care prin firmele sale deține Hanul Ancuței și Hotelul Roman, a fost condamnată astăzi de Curtea de Apel Bacău la 4 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. În același dosar a mai fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare Adrian Dorin Bălănescu, fostul patron al firmei Romconstruct. De asemenea, Vasile Balcan, patronul firmei Marsat, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Astfel, magistrații băcăuani au admis apelurile declarate de către DNA la soluția dată de Tribunalul Neamț care, în apel, i-a condamnat pe inculpați la pedepse cu suspendare. Totodată, inculpatul Balcan va presta 60 zile muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Roman, activităţi de curăţenie şi întreţinere şcoli, grădiniţe şi primărie , precum şi terenurile de sport administrate de Primăria Roman sau activităţi în folosul căminelor de copii sau bătrâni administrate de către primărie. Cei trei inculpați au fost obligați să plătească, în solidar, prejudiciul de aproape 5 milioane de lei creat Ministerului Dezvoltării. Sentința este definitivă, persoanele condamnate urmând să fie ridicate de polițiști și depuse în penitenciar  în vederea executării pedepselor.

„Obligă în solidar inculpații Chiriac Lenuța Nuța, Bălănescu Adrian Dorin, inculpata Chiriac Lenuța Nuța în solidar ți cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA Roman să plătească părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – București, suma de 4.445.735,58 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului. Obligă în solidar inculpații Chiriac Lenuța Nuța, Bălănescu Adrian Dorin ți Balcan Vasile, inculpata Chiriac Lenuța Nuța în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA, iar inculpatul Balcan Vasile în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Marsat SA Roman, să plătească părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – București, suma de 488.399,99 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului”, se arată în decizia de astăzi a Curții de Apel Bacău.

 

Fraudă cu fonduri europene într-un proiect pentru modernizarea Hotelului Roman

Cei trei inculpați au fost trimiși în judecată de DNA Bacău la sfârșitul anului 2014, fiind acuzați de fapte de corupție. Vorbim de o fraudă cu fonduri europene, valoarea prejudiciului fiind de aproape 1 milion de euro. În sarcina Nușei Chiriac, procurorii au reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Bălănescu Adrian a fost trimis în judecată pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, Vasile Balcan pentru infracțiunea de participație improprie la complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Au mai fost inculpate societățile SC TUROAG SA (infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene) și SC MARSAT SA Roman pentru infracțiunea de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii DNA au constatat că, în perioada 2009 – 2011, inculpata Chiriac Lenuța Nușa, în calitate de administrator al SC Turoag SA, beneficiara proiectului finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala intitulat „Modernizare și extindere Hotel Roman”, cu ocazia implementării proiectului, a folosit cu rea credință documente false și inexacte ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei de 4.120.444 lei din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
La data de 26 mai 2010, pentru dovedirea îndeplinirii obligațiilor asumate prin contractul de finanțare și pentru a obține finanțarea efectivă, inculpata a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț documente care atestau, în mod nereal, organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractelor de lucrări de construcție pentru acest proiect, în condițiile în care cunoștea că societățile declarate câștigătoare, ambele din Italia, nu vor efectua efectiv aceste lucrări. În același context și la aceeași dată, inculpata a mai depus la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț documente care atestau în mod nereal organizarea reală și efectivă a procedurilor de achiziție privind atribuirea contractului de furnizare dotări de specialitate, mobilier hotel și restaurant către SC Marsat SA Roman, reprezentată de inculpatul Balcan Vasile, contractul încheiat cu această societate precum și documente care atestau livrarea produselor și plata acestora.
În fapt, aceste produse au fost achiziționate de la o altă firmă, administrată de o rudă a inculpatei.
De asemenea, pe parcursul executării lucrărilor, inculpata Chiriac Lenuța Nușa a mai depus la aceeași instituție o serie de documente (devize de lucrări, procese verbale de control în fază determinantă și procese verbale pentru verificarea calității lucrărilor ce devin ascunse), o parte din ele semnate și de inculpatul Bălănescu Adrian – Dorin, care atestau în mod nereal faptul că cele două societăți au realizat lucrările efective.
Anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților Chiriac Lenuța Nușa, SC Turoag SA Roman și SC Marsat SA Roman.

Daniel MURARU

2 comments

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.